自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

內地官媒《人民日報》海外版昨刊出報道,指摘港人將樓價物價高等問歸咎於單程證制度,是「冤枉」了單程證,又指單程證制度「由來已久且行之有效」,同時「保證了香港社會的穩定」。《人民日報》在文章開首就質疑「遇到困難不糾根源卻轉而尋找代罪羔羊,不僅會使問題失焦,更不利於解決矛盾」,隨後就形容單程證制度是中港家庭的「救命符」,而且這制度有法理依據,沒有理由要求港府取回單程證審批權,甚至誇獎單程證「建立起內地人有序來港的制度」,加上本港沒能力審批,若非由內地審批,為香港「守好大門」,難保香港不會「陸沉」。
每日150個單程證=「內地人有序來港的制度」?
我情願香港自己守返大門,香港真係「陸沉」都冇所謂

siu05  大6怎會俾審批權返香港丫,呢個好揾水  發表於 13-9-20 11:01

子爵府

回覆:我情願香港「陸沉」!!!!!!

阿尼陀佛   enjoy enjoy
black lady/sexy cool/fifty cent/多肉動物/式持恒/沈思懷

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

每日150個
是香港致命惡瘤

333s  exactly. 有限的地方. 無限的人口進入.  發表於 13-9-20 10:59

別墅

大陸的目的是要盡快溝淡d香港人。

別墅

到時普選,香港人便是小眾了。

禁止訪問

子爵府

辣手吹花

公爵府

哈!佢同當年偷渡+抵壘政策比,梗係有秩序啦,弊在呢150人係冇止境既呢

子爵府

引用:大陸的目的是要盡快溝淡d香港人。

原帖由 猫貓 於 13-09-20 發表
大陸的目的是要盡快溝淡d香港人。
係根據呢個合法「有序來港的制度」,用「香港中國居民」來溝淡「中國」香港居民

珍珠宮

大陸官媒講嘢真係
香港人冇話唔比單程証來港,只係想個審批權比翻香港入境處決定,而唔係比大陸想比乜人來就乜人來。
作為官媒連事非黑白也不懂就亂鬧香港人,尼啲咪制做社會矛盾囉!

別墅

到時溝到中共係立法局一言堂,咁香港就易管

子爵府

引用:到時溝到中共係立法局一言堂,咁香港就易管

原帖由 猫貓 於 13-09-20 發表
到時溝到中共係立法局一言堂,咁香港就易管
啊!你「冤枉」呢個行之有效嘅「單車證」,目的係溝淡埋「立髮局」

別墅

中共又話要透過成功落實在香港一國兩制的例子給臺灣看,依家吾知臺灣人見到香港咁樣有乜感受。

大宅

陸沉只係遲早既問題

別墅

別墅

其實幾佩服人報,將d野調轉黎講,仲講到好有道理咁。真係要學下。

珊瑚宮

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

點解香港會沒能力審批

別墅

情況就似: 每日會有一個人會安排去你屋企,吾好問點解,吾理你有冇地方,總之你冇say,仲話係你好。

子爵府

引用:點解香港會沒能力審批

原帖由 芝蔴開門 於 13-09-20 發表
點解香港會沒能力審批
因為150個「單車證」的“審批權“喺內地囉

珊瑚宮

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Sheungki0101 發表於 13-9-20 10:40
因為150個「單車證」的“審批權“喺內地囉
呢樣當然知,咁係香港冇權審批,冇權就話香港沒能力?

首頁

尾頁

跳至