夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

好想有自己層樓

我同 c6 一個月人工加埋 $17,500. 依家約有 $130,000積蓄.

我地依家租緊一間 $4500 的單位, 已經租左兩年, 計下已經俾左 $108,000. 好肉赤, 有時想想真係寧願用呢筆錢去供樓, 好過依家俾左筆錢出來, 但咩都得唔到.

真係好想買樓, 我知我唔夠資格申請公屋, 但居屋就可以, 不過今期的居屋, 真係無興趣. 但要買私人樓, 我地又唔夠錢, 可以點做呢?

各位有咩意見呀?

複式洋房

Re: 好想有自己層樓

係人都知道租屋住唔化算..但無奈d新樓又貴...連舊樓都貴...公屋又只係比d大陸人霸哂...咁可以點..!!房屋署真係幾無能!!
好似我地2公婆加埋搵$15000左右...申請公屋又唔得..買樓又無本事..首期又無..如果買舊樓..又維修費仲大鑊...唔好以為60萬既樓好容易供呀..加埋管理費..雜費加差餉都唔少嫁!!仲有水..電..衣.食.行呢...間中又要做人情..比家用...保險呀...so..我都唔敢生baby..唔單至責任問題呀..!!自己都係唔咪富貴...如果老爺奶奶有間屋比你就話...如果咩野都要靠自己既話...連買保險都唔可以供太貴個d...萬一老公突然失業就大檸樂....啦...!!

男爵府

BK Milk勳章

我未婚又冇save $, 偏偏成日上網睇樓, 發夢有層樓, 又計下首期, 愈諗愈唔掂, 自己人工麻麻, 都唔知第時點算....

租樓住唔係問題, 但屋主一無啦啦話唔租比你真係大鑊, 我朋友話佢試過2次都係咁, 住左幾個月又話佢有事要賣樓唔租比你喎~攪到佢2公婆好煩~

最好都係自己有樓~失業失意失戀失咩都好, 起碼有間屋係避~

男爵府

不如我賣俾你吖~我間係居屋~ , 有自己樓其實唔係你想像中咁正, 好慘嫁, 講得衰d果句你份工唔係鐵飯碗都唔好唸, 因為供樓真係好辛苦, 加埋其他離野, 真係攪到你人都癲, 以你兩公婆收入買樓要預左3、5、7年先去一次旅行, 出街食飯去大x樂、美x多過可以去食日本菜、泰國菜, 如果想有小朋友就更加要慳, 小朋友要洗好多$$, 我老公一個人搵三個人洗, 月入over二萬都係o岩o岩夠洗, 唔好人有我又有買樓真係要三思三思

公爵府

牛年勳章

供一層樓, 開支都好大的, 我唔知租樓 , 妳們有沒有包差飼管理費, 這2 項都佔約1500元的, 買一層樓, 裝修連傢俱, 大概起碼10萬元,經紀佣, 律師費等等, 都是錢, 所以真是置業要計得好清楚, 洗濕個頭好難返轉頭的, 如果供樓供得越耐(年期), 妳俾銀行賺利息就越高, 分分鐘是層樓ga double 價,(供哂計), 妳試下假設買120萬ga 樓,分20年和30年還, 差距都幾大. 俾埋web-site 妳計一計

http://wwwesf.midland.com.hk/hkp/calculator2/index.asp

私樓要俾3 成首期的

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

[quote]
OneTwoThree 寫道:
不如我賣俾你

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我又想講下...我都好想有自己層樓 :-( 租左屋4,5年啦...淨係租都交左幾十萬..如果可以用黎做首期就好..可惜老公份工冇收入證明...唔供得樓

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有樓好好咩?我又唔覺得喎!

樓,我有過,一層同一棟

別墅

大家都好似唔係好贊成買樓咁.

不過個個月俾 $4500 租樓, 真係唔化算喎! 唔通就咁打算租一世, 過住 d 成日俾人收樓, 流離失所的日子咩? 我真係唔想到死個日, 搵層屬於自己的樓都無呀!

唉! 其實香港最慘就係我地呢類人, 人工又唔係高, 私人樓唔駛旨意買得起. 但偏偏就咩福利都享受唔到, 就算房署出埋 d 貨尾居屋, 都係俾緣表 d 人揀哂, 根本就唔輪到我地. 就算我地肯要公屋, 同班新移民爭, 一樣唔夠資格.

好慘呀! 我依家好徬徨呀! 唔知可以點做, 點解我地會咁慘? 明明係土生土長的香港人, 自食其力, 又唔駛攞綜緩, 偏偏最無助的就係我地, 最無人理的就係我地.

點解香港 d 高官咁無能, 睇唔到我地呢班小市民的需要, 剩係識照顧班新移民, 講真, 我都覺得自己好弱勢, 有無人可以幫下我, 話俾我知我應該點做呀???

公爵府

牛年勳章

現在ga 我, 看將來覺得好模糊, 有地震海嘯, 又什麼都有毒喎, 不如開心d, 將煩惱放底, 表面上有層樓好似升左級, 但供起上來, 絕非如想像中的, 不如留番d錢, 去旅行做Planning, 唔洗慳錢為層樓, 租樓大有大租, 細有細租, 租落唔對版唔租又得, 貴得擠租在公司附近, 車錢飯錢可以慳d,不支幾好, 層樓都是搏實d錢, 無故又唔會放ga

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寶貝兒

我既情況同你一樣2公婆加埋搵2萬幾,個個月都清袋。
政府成日都同我地計到盡.....大佬呀...又要俾家用返屋企(老公家 & 外家 ), 租樓加水電, 阿女既奶粉尿片, 保險, 電話費, 車錢, 食錢, 唔好彩病既又要睇醫生..........................

3人家庭申請公屋每月最高入息限額12,100元, 咁係唔係即係叫是但一個唔好出去做野, 之後就唔理d老人家, 等d老人家去申請所謂社會福利呀

子爵府

好媽媽勳章

其實有好多人仲慘過你...好多人夠想買一間屋比自己...好多人都係租屋住...你而家無錢買樓...但係起碼你自己有能力租屋住...好多人無錢...要同奶奶佢地一齊住...開心就話...唔開心佢地咪又係忍...如果你真係想買樓...咪努力儲錢囉...唔一定要買私人樓...唔一定要買居屋...可以買村屋...可以買二手居屋...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我地2公婆就比較好彩, 因我地同你地

子爵府

係ar!!差餉+理管費@月都$1500,仲有利息好金 :-(
CMMANDY 寫道:
供一層樓, 開支都好大的, 我唔知租樓 , 妳們有沒有包差飼管理費, 這2 項都佔約1500元的, 買一層樓, 裝修連傢俱, 大概起碼10萬元,經紀佣, 律師費等等, 都是錢, 所以真是置業要計得好清楚, 洗濕個頭好難返轉頭的, 如果供樓供得越耐(年期), 妳俾銀行賺利息就越高, 分分鐘是層樓ga double 價,(供哂計), 妳試下假設買120萬ga 樓,分20年和30年還, 差距都幾大. 俾埋web-site 妳計一計

http://wwwesf.midland.com.hk/hkp/calculator2/index.asp

私樓要俾3 成首期的

複式洋房

寶貝兒 寫道:
大家都好似唔係好贊成買樓咁.

不過個個月俾 $4500 租樓, 真係唔化算喎! 唔通就咁打算租一世, 過住 d 成日俾人收樓, 流離失所的日子咩? 我真係唔想到死個日, 搵層屬於自己的樓都無呀!

唉! 其實香港最慘就係我地呢類人, 人工又唔係高, 私人樓唔駛旨意買得起. 但偏偏就咩福利都享受唔到, 就算房署出埋 d 貨尾居屋, 都係俾緣表 d 人揀哂, 根本就唔輪到我地. 就算我地肯要公屋, 同班新移民爭, 一樣唔夠資格.

好慘呀! 我依家好徬徨呀! 唔知可以點做, 點解我地會咁慘? 明明係土生土長的香港人, 自食其力, 又唔駛攞綜緩, 偏偏最無助的就係我地, 最無人理的就係我地.

點解香港 d 高官咁無能, 睇唔到我地呢班小市民的需要, 剩係識照顧班新移民, 講真, 我都覺得自己好弱勢, 有無人可以幫下我, 話俾我知我應該點做呀???

不如平平地買舊唐樓 , 有政府回收可能性 . 一來總算是自己樓 , 二 來政府那一天拆樓 , 賠你200萬 , 你都賺了 .

別墅

twc729, 終於有個同我志同道合啦! 不過都唔知係咪好事...

雖然你地搵得多過我, 但有個小朋友就唔同講法, 我依家暫時未有, 不過就好想有. 但一想到多個小朋友開支就大好多個陣, 真係好愁架!

我同你開支 (除左小朋友) 一樣, 真係無一樣可以慳得, 個個月清袋已經好好, 如果有一個月大駛左 d 的話, 下個月的家用就要爭住先, 但唔俾又唔得. 真係好似還債咁還. :-(

<3人家庭申請公屋每月最高入息限額12,100元> 痴線, 根來無可能, 唔通真係三個人, 得一個人出去搵食咩? 點生活呀? 不如三個人都唔好做野, 撓埋雙手攞綜緩好過啦! 仲多個打工呀!!

特首轉左人做又點, 對我地來講根本無分別, 一樣咪又要捱窮, 依家我地 d香港人仲窮過大陸人, 連新移民都富貴過我地.

我有個親戚, 佢係香港人, 不過係大陸娶左老婆, 之後係香港生左三個仔, 佢老婆唔駛五年就落到來攞香港身分證, 之後仲分埋公屋, 六百尺, 一個月二百幾蚊租, 咁幾開心, 一世都唔駛愁啦!

慘得過我地? 佢地生仔就係為左攞屋, 生一個就多一個機會, 間屋仲大 d 添. 搞到我地真係想生個 d 都唔敢生. 仲話生三個, 係咪你同我養先? 曾特首?

男爵府

寶貝兒,

我話俾你知吖~ 你為無自己既樓而唔開心, 到你有層要供既樓到時仲唔開心呀

男爵府

畀面勳章

六百尺,一個月二佰幾蚊租
有咁平的公屋嗎
寶貝兒 寫道:
我有個親戚, 佢係香港人, 不過係大陸娶左老婆, 之後係香港生左三個仔, 佢老婆唔駛五年就落到來攞香港身分證, 之後仲分埋公屋, 六百尺, 一個月二百幾蚊租, 咁幾開心, 一世都唔駛愁啦!

大宅

唔好咁 ,從好方面睇恭喜你,你係一個中產,即係稅有得你交,福利一d都無 :-(

照我話搞到我地d中產咁慘,曾特首都唔係罪魁禍首,至克人憎係個班成日幫新移民

別墅

咦, 彩雲喎! 唔通佢報細數???

jojohuen 寫道:
六百尺,一個月二佰幾蚊租
有咁平的公屋嗎 [quote]
[/quote]

首頁

尾頁

跳至