在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個小朋友一歲前係婆婆幫手湊, 一歲排到育嬰院, 我送返學婆婆接放學, 宜家歲半到, 因為一d一言難盡嘅事, 宜家婆婆要湊我姪仔, 所以宜家我地兩公婆係早上我一早起身煮起阿仔個晚餐, 跟住送阿仔返學我返工, 傍晚就爸爸接放學餵食飯到我放工再買或煮我地大人晚餐, 餸菜就要weekend買晒。 好在阿仔過咗最多病嘅時期, 如果唔係我地應該搞唔掂。
最近都撲緊全日N班, 咁阿仔出年可以接住讀, 想睇下有冇jm都係咁樣, 其實搞唔搞得掂, 最後洗唔洗都要請工人呢?

大宅

唔使担心,我都經歷過,我一向都係冇4大長老幫(最多迫於無奈好耐先幫一兩日),我係揾鐘點的。就算現在返K3下午,上午就揾鐘點,下午我向公司申請早放一小時接放學(之前有另一鐘點接,但後來要湊孫唔得)。煮食揾鐘點代勞,係會分分鐘同請工人一樣價錢(薪金連食宿)。所以若果BB返全日,安排更容易,只是需要俾錢。

大宅

引用:唔使担心,我都經歷過,我一向都係冇4大長

原帖由 yfchoy 於 13-10-09 發表
唔使担心,我都經歷過,我一向都係冇4大長老幫(最多迫於無奈好耐先幫一兩日),我係揾鐘點的。就算現在返K3 ...
嗯, 咁可能都要搵下d鐘點資料做個backup, tks

yfchoy    發表於 13-10-9 12:12

男爵府

我本身性格比較忌人憂天,常常擔心有特別事發生時我會措手不及,所以我會請工人,萬一有咩突發事都多個人多對手幫忙。而且請工人可以幫手買餸做埋家務,小朋友生病或放長假時又有人睇住,安排可以flexible d,自己又可以多d休息時間,心情都可以放鬆d。當然,如果請著個唔好的工人係會幾煩,but so far我個工人都算ok,幫到我手。

大宅

回覆:無工人無四大長老幫搞唔搞得掂呢?

想問請鐘點是否上門? 煮飯點安排?因屋企冇人睇住鐘點。

伯爵府

引用:我個小朋友一歲前係婆婆幫手湊,+一歲排到

原帖由 peggypiggy 於 13-10-09 發表
我個小朋友一歲前係婆婆幫手湊, 一歲排到育嬰院, 我送返學婆婆接放學, 宜家歲半到, 因為一d一言難盡嘅事, ...
我都冇任何人幫,滿月返育嬰園,2歲返全日N班加延展,不過冇人幫的日子頂唔到好耐,因出年小一放三點幾死硬,怕且要辭職轉parttime

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

引用:Quote:原帖由+peggypiggy+於+13-10-09+發表

原帖由 sn0629 於 13-10-09 發表
我都冇任何人幫,滿月返育嬰園,2歲返全日N班加延展,不過冇人幫的日子頂唔到好耐,因出年小一放三點幾死硬 ...
搵補習社接放學吧!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+sn0629+於+13-10-09+發表我都

原帖由 lily233242 於 13-10-09 發表
搵補習社接放學吧!
但我怕d補習社唔好丫麻

大宅

引用:我本身性格比較忌人憂天,常常擔心有特別事

原帖由 琪寶 於 13-10-09 發表
我本身性格比較忌人憂天,常常擔心有特別事發生時我會措手不及,所以我會請工人,萬一有咩突發事都多個人多 ...
請工人係最後一步, 未排到育嬰院時都請過, 一個月貨仔已經炒咗, 盡量都唔想請

大宅

引用:Quote:原帖由+peggypiggy+於+13-10-09+發表

原帖由 sn0629 於 13-10-09 發表
我都冇任何人幫,滿月返育嬰園,2歲返全日N班加延展,不過冇人幫的日子頂唔到好耐,因出年小一放三點幾死硬 ...
你係個成功例子喎, 咁我都多番d信心
我諗如果捱到小學都ok, 理想咁諗可能婆婆可以返黎幫手

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆:sn0629 的帖子

你小朋友係仔or女,仔好d!
係過去那暑假,因工人走佬,我放囡囡係類似補習社的托兒所處,效果不錯,培養到她的自理能力,又有溫習同做晒本暑期作業,但囡囡就變得好男仔頭粗魯晒!

大宅

引用:你小朋友係仔or女,仔好d!係過去那暑假,因

原帖由 lily233242 於 13-10-09 發表
你小朋友係仔or女,仔好d!
係過去那暑假,因工人走佬,我放囡囡係類似補習社的托兒所處,效果不錯,培養到 ...
我嗰個係仔, 原來有呢類補習社, 咁第時放暑假都唔洗太擔心
不過宜家好驚無N班學位

大宅

我是上門的。其實請鐘點和工人都係睇彩數,若果怕鐘點唔得就頭一段時間有人在家的時候才叫鐘點上嚟(不過應該試唔到啲咩)。其實請鐘點既時候,睇吓以咩途徑請,經公司的自然有事可跟公司談判(但較貴)。若是私人,咁通常都會攞身份証望吓掛!我每個鐘點一定同佢哋買勞保,有晒記錄。咁私人物品就鎖好,若怕對小孩唔好就裝眼仔,跟外傭的對待差不多,最大分別就係唔使陪錢和機票叫佢走。

大宅

引用:我是上門的。其實請鐘點和工人都係睇彩數,

原帖由 yfchoy 於 13-10-09 發表
我是上門的。其實請鐘點和工人都係睇彩數,若果怕鐘點唔得就頭一段時間有人在家的時候才叫鐘點上嚟(不過應 ...
咁屋企冇人,點開門畀鐘點來?

伯爵府

sn0629 發表於 13-10-9 13:33

我想話你知, 小朋友上到小學你返part-time 都搞唔掂, 好似我大果個, 開學又話頭一星期放十一點幾, 跟住隔個幾月又exam, 又放十一點幾, 仲有christmas/新年/easter holiday 呢, 有時又話教師發展日果日又唔洗返學, 又話學校旅行運動會, 當日又要早接放學, 跟住之後又話放假~ 仲搞笑係, 學校graduation ceremony 呀小六 graduate 旅行, 又叫你地個個唔洗返學~ 總之成日都放早啦~ 無人support 你都搞唔掂, 除非你份part time 隨時走得出來接小朋友放學或者請假啦~

大宅

sonion 發表於 13-10-9 21:29
咁屋企冇人,點開門畀鐘點來?
早上我會等佢嚟睇住囡囡,跟住煲湯、預備晚上啲餸等我回來煮、洗吓個廁所、整午餐俾囡囡(有時煮粉、有時會番熱前一晚的餸)、跟住就送去校車站返學。我已經把鎖匙交給她。初時唔放心都冇辦法,慢慢便習慣性起來(囡囡出世前,我都曾用另一鐘點,當大家建立信任後都俾咗條匙佢)

伯爵府

sn0629 發表於 13-10-9 13:52
但我怕d補習社唔好丫麻

我個大仔都返緊補習社, 平時公公接放學, 果間補習社我識個miss, 其實之前我都觀察過間補習社, 同埋識得人係安心d, 我覺得個miss 真係好有心機教我個仔, 雖然阿仔只係係補習社做功課, 温書都係我做~

到時先算啦轉唔轉工, 反而你依家應該觀察下d補習社, 識人就問下, 或者問下果d上左小學的家長, 邊間好呀, 自己又去睇下, 同埋真係睇你到時小朋友讀邊間小學, 如果係小學附近d補習社有d肯接埋小朋友架~

大宅

回覆 peggypiggy 的帖子

我兩個小朋友之前都係放在托兒所~~~不過學校有延展服務至八時,小朋友六時在學校吃晚餐~~~所以可以輕鬆D~~~~

侯爵府

陪月勳章

peggypiggy 發表於 13-10-9 11:48
我個小朋友一歲前係婆婆幫手湊, 一歲排到育嬰院, 我送返學婆婆接放學, 宜家歲半到, 因為一d一言難盡嘅事, ...

無話唔得不過最好夫婦二人都會做家務的﹐
如果D男人淨係識得打機﹐
你會做死;

另外我想問﹐
朝早煮定夜晚果餐ok嗎?
煮完放入雪櫃定點?

我囡番緊育嬰園﹐
宜家夜晚果餐好煩下。

大宅

引用:回覆+peggypiggy+的帖子我兩個小朋友之前都

原帖由 kasuen 於 13-10-10 發表
回覆 peggypiggy 的帖子

我兩個小朋友之前都係放在托兒所~~~不過學校有延展服務至八時,小朋友六時在學校吃 ...
你嗰間好好, 我延展到7點但好似無嘢食, 同埋之前佢慣咗四點幾五點有人來接, 一夠鐘佢就會成日望, 好似好慘, 唯有我同爸爸辛苦d, 早d接佢走

首頁

尾頁

跳至