懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老婆,剛剛15週左右,佢已經成日腰酸骨痛,牙齒開始腫同有流牙血。

我好擔心,想幫下佢,但又唔知點做。

想問下,我應該煲乜燙水比佢飲好,令到腰骨無咁痛呢?

牙齒方面除左用漱口水之外,還可以點做?

Thanks

複式洋房

腰骨痛用托腹帶會好d...至於流牙血真係要等生完去洗牙先解決到...因大肚牙醫都唔建議我洗牙...

大宅

引用:腰骨痛用托腹帶會好d...至於流牙血真係要等

原帖由 allie_wnl 於 13-10-09 發表
腰骨痛用托腹帶會好d...至於流牙血真係要等生完去洗牙先解決到...因大肚牙醫都唔建議我洗牙... ...
我尋晚有去mother Care 問過托腹帶,但係個shop manager 就話無需要用住。

複式洋房

回覆 Adchan7 的帖子

托腹帶都係見肚用ge多數..咁一係你試吓幫老婆按摩吓,盡量唔好比佢拎重野,坐喺度果時搵個咕"筍"捱住坐都有幫助

男爵府

回覆:想問下咁多位媽媽

Same here ~~~~~不過我35w~~我痛到要睇骨科……

腰骨冇乜得救!

可以試熱FU!

托腹帶見肚先用,買d托得好d嘅!(我用緊3M)

煲桑寄生蓮子蛋茶飲!

仲有幫老婆按下啦!

大宅

引用:回覆+Adchan7+的帖子托腹帶都係見肚用ge多

托腹帶都係見肚用ge多數..咁一係你試吓幫老婆按摩吓,盡量唔好比佢拎重野,坐喺度果時 ...
佢已經坐喺度果搵個咕\"筍。
我唔識按摩,怕大力整親佢同bb
你之前有無試過好似我老婆咁?

大宅

引用:Same+here+~~~~~不過我35w~~我痛到要睇骨科

原帖由 cherryhkl 於 13-10-09 發表
Same here ~~~~~不過我35w~~我痛到要睇骨科……

腰骨冇乜得救!
托腹帶一般幾多個月用?
桑寄生蓮子蛋茶有咩用?

複式洋房

我果時4,5個月就開始用,係奄奄痛,後期就因為個肚太大先成日覺得痛,但用左點都好過冇用...

桑寄生蓮子蛋茶係咪好似去胎毒...??不過我兩胎都冇飲吖...

大宅

引用:我果時4,5個月就開始用,係奄奄痛,後期就因

我果時4,5個月就開始用,係奄奄痛,後期就因為個肚太大先成日覺得痛,但用左點都好過冇用...

桑寄生蓮子蛋茶 ...
我老婆唔會飲。

男爵府

你老婆懷孕前有無去檢查牙齒或洗牙? 如果無,有可能牙齒本身的問題就係宜家發出嚟,例如太多牙石。未懷孕可以無事,但宜家就會搞到好易流血和牙肉腫的。

你老婆懷孕前係咪都少做運動架? 如果係,相對真係會容易腰骨痛的。不如試下開始做產前運動啦,平時坐腰骨都要挺直呀: http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/hea ... antenatal_an16.html

男爵府

引用:Quote:原帖由+allie_wnl+於+13-10-09+發表

原帖由 Adchan7 於 13-10-09 發表
我老婆唔會飲。
桑寄生安胎架!
自己search 下啦!

男爵府

回覆:allie_wnl 的帖子

桑寄生壯腰背,又安胎!
當糖水飲又好味~~

別墅

畀面勳章

桑寄生 要加埋 杜仲先壯腰.. 好好味嫁..
我以前都唔肯飲.. 試下lol~ (順便1提, 我第1次係係街ga 糖水店飲嫁.xd)

至於出血..?!?! 呢樣野而家好難搞~ 不過可以試下食鈣片同維他命~ 應該會好dd.. (呢2樣野都可以問e生拎)

大宅

引用:你老婆懷孕前有無去檢查牙齒或洗牙?+如果無

原帖由 galaxyjen 於 13-10-09 發表
你老婆懷孕前有無去檢查牙齒或洗牙? 如果無,有可能牙齒本身的問題就係宜家發出嚟,例如太多牙石。未懷孕可 ...
謝謝你。
我們兩個在bingo前日都有去洗牙。

複式洋房

早晚用粗鹽水浪口, 好WORK
SANDY EE從事陪月工作多年, 照顧嬰兒數十名, 經驗豐富, 修畢專業陪月員課程, 有照顧孖B經驗, 歡迎查詢

大宅

引用:早晚用粗鹽水浪口,+好WORK

原帖由 wongsysandy 於 13-10-09 發表
早晚用粗鹽水浪口, 好WORK
收到!剛剛買左。
好貴

大宅

熱敷! 十分有效!

複式洋房

我建議用最天然既野試左先, 對BB會好D嫁...不喜勿插
SANDY EE從事陪月工作多年, 照顧嬰兒數十名, 經驗豐富, 修畢專業陪月員課程, 有照顧孖B經驗, 歡迎查詢

大宅

我就係流牙血早晚也漱囗諗住捱到、结果有隻牙鬆了、嚇到我即去洗牙、過了3個月都可以洗

大宅

引用:熱敷!+十分有效!

原帖由 Yaleizh 於 13-10-09 發表
熱敷! 十分有效!
熱敷邊度?

首頁

尾頁

跳至