跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔仔係細B,其實老師都知,但唔知係學校係好填鴨式定點,反左1個月老師已經投訴,話佢畫虛線作業做得唔好,而且填顏色出界和只用一隻色,我覺得無問題,因為佢反N班都無做過呢種功課,當然做得唔好,之後到10月尾,學校就已經有測驗,只係反左2個月學就測驗,我真係覺得好誇張,我都有幫仔仔溫習,但只係平常心,唔係特別谷佢,始終都想佢愉快學習,唔想咁細就要拿滕條日日同佢對戰,但尋晚仔仔話老師話佢畫圓形唔得,而且放學又同某某同學家長講佢個小朋友測得幾好,但我個仔無講咩,反到屋企,阿仔話老師同佢講行開啲行開啲,唔好阻住我。唔知係咪因為阿仔測得唔好,所以對佢態度差,我同老公係想要個Happy kid,唔係要超人,其實阿仔讀書係無問題,只係一要經過手寫就唔得,我都唔知點,已經接過2個投訴電話,真係灰到喊。

大宅

你o個間學校真係好谷下喎﹗
小朋友仲細,其實而家唔係好睇得到小朋友o既發展,千其唔好因為咁逼得小朋友太緊,佢唔鍾意返學讀書仲難搞。
老師自己做左反面教材,真可惜。
別灰心,你要加油﹗媽媽的力量才最偉大的﹗

大宅

回覆:szewanwancy00 的帖子

I am experiencing a similar case. I will let my son study k1 again next year. Add oil

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

你仔間學校d 老師真係冇耐性, 愛心wor...

大宅

回覆 szewanwancy00 的帖子

我囝囝得D填色.劃線.字母功課.等.阿囝都係得好馬虎.但都無投訴.只係老師用紅筆圈住咋~~

大宅

我覺得唔係大仔細仔問題, 而係間學校唔適合.... 有無諗過轉校?
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

複式洋房

回覆:唉,後悔讀左K1

其實應該係老師經驗淺同埋唔夠耐性愛心,而家都積極鼓勵仔仔,佢都在功課上開始有了小小進步,等再觀察一下,睇下仔仔點先再決定下一步。

大宅

其實k1仲好細, d手指都未夠力啦,
你間幼稚園真系好谷喎,

別墅

你果間學校啲老師點解甘既!宜家先返左學覆個月小朋友唔識係唔出奇的!!你唔洗太过自責同烦恼!反而我覺得是學校有問题!唔用多啲時間去教導同鼓勵小朋友就投訴!

大宅

我個女淨係隔日有功課, 逢星期一三五, 每次四條直線, 有虛線跟住畫. 然後大約每兩星期一次有幾頁功課 weekend做, 都係圈下「找不同/ 相同」或者油少少顏色咁0乍...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

複式洋房

間學校咁谷既? 亞仔都有功課, 好多時油顏都出左界, 不過老師都係會印印仔比佢, 有D真係好離譜就會印"加油"既公仔
雖然都係手仔唔夠力, 不過佢肯做我已經覺得好好

複式洋房

k1就甘谷,小朋友好辛苦。。。佢有冇表現吾開心?

大宅

我覺得唔關大細B問題,係老師同學校問題,K1畫畫出界好正常喎,我相信唔止你小朋友一個係咁,我覺得老師無愛心,佢有責任教小朋友唔識的野嘛,如果佢對我個仔咁,我會轉校。

複式洋房

下,邊間呀?咁嘅?
我仔都係塗出界,不過見佢而家盡量不塗太多出界!

大宅

雪詩 發表於 13-11-8 16:30
間學校咁谷既? 亞仔都有功課, 好多時油顏都出左界, 不過老師都係會印印仔比佢, 有D真係好離譜就會印"加油" ...

我都係咁話, 佢肯乖乖坐響度做功課, 已經「唔該曬」...

我個女一係就唔肯做, 一係就連續做幾頁, 連唔駛做的都堅持做埋, 吹佢唔漲.....

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

我女都係細仔,不過間學校真係幾好, 全部都係好簡單, 我都俾佢自由發揮, 晝到出曬界都無所謂 !!

就算做左兩次評估都講我女比一般小朋友差 , 我都無理 !!

只係想佢開開心心咁返學 ~
反而佢一返學就不停病我仲擔心, 都因為咁有後悔俾佢返K1 ....

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

szewanwancy00 發表於 13-10-25 11:49
我仔仔係細B,其實老師都知,但唔知係學校係好填鴨式定點,反左1個月老師已經投訴,話佢畫虛線作業做得唔好 ...
可以知道邊一間學校嗎?
睇落呢間學校都好谷喎,或者可能老師未必識教細B都唔定,另外K1就有測驗,仲要返學兩個月就有,呢間學校好似有點誇張左了!
而老師嘅態度,有點覺得佢冇理會小朋友感受,可能佢都受壓都唔定啦.....

好在係細B,就算今年再係其他學校報K1,出年讀多一年K1都可以.....

同意!小朋友求學真係要開心,開心就可以令小朋友更有動力學習......

家長都唔好太灰,小朋友見到會可能覺得自己做錯左野,我聽過阿女學校老師講過,作為家長要接納小朋友有D咩係做到,有D咩係做唔到,雖然佢做唔到,但大多數只係暫時做唔到,當佢慢慢成長,就會慢慢有能力做得到,或者可能自己見到其他小朋友都做到就會自己做ga啦!

見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

szewanwancy00 發表於 13-10-31 01:42
其實應該係老師經驗淺同埋唔夠耐性愛心,而家都積極鼓勵仔仔,佢都在功課上開始有了小小進步,等再觀察一下 ...

不過我覺得你「睇定0的」先都0岩0既, 唔好心急, 俾0的時間仔仔同學校磨合下、互相適應下先~

大宅

是否出名名校? K1點會expect佢畫畫唔出界?
太過份

大宅

我個仔無功課wor,係有d家長做既手工要帶返去,同埋帶d故事書返黎要我講。個仔仲係講緊邊個同學仔瀨尿,邊個喊,唔乖。仲有唱好多外星話歌,夾雜普通話,英文同廣東話。

係學校問題,你考慮第二間喇

首頁

尾頁

跳至