自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友每年4次, 每次一週的考試, 真係令人痛不欲生, 慘過 M COME.

教, 話, 喊..........似乎辛苦的只有自己, 小朋友卻一於少理. 唉, 無奈!

多謝收聽, 呻完.

wuwucancan  而家d學校全部都係咁!辛苦媽媽了  發表於 13-11-1 10:45
gracelam  仲有每星期都中,英默各一次!暈!  發表於 13-11-1 10:23
wcpcelia  加油  發表於 13-11-1 10:18
961123    發表於 13-11-1 10:17

伯爵府

好媽媽勳章

引用:小朋友每年4次,+每次一週的考試,+真係令人

原帖由 yau_grace 於 13-11-01 發表
小朋友每年4次, 每次一週的考試, 真係令人痛不欲生, 慘過 M COME.

教, 話, 喊..........似乎辛苦的只有自 ...
其實小朋友都好辛苦,好大壓力的!!

子爵府

tuenmunbb 發表於 13-11-1 09:26
其實小朋友都好辛苦,好大壓力的!!

佢溫習時仲訓地, 玩玩具, 玩文具, 睇風景, 去廁所N次........我仲大壓力.

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

yau_grace 發表於 13-11-1 09:25

想當年我地都係咁長大架... 只係現今家長被迫好緊張, 唔想落後響起跑線... 反觀以前我地父母話之你唔讀書....

但係現今既教育制度問題響邊呢?? 時代進步左但係小朋友讀書重辛苦左既?? 唉........... 香港真係無得救了....

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

回覆:每年4次, 每次一週.............

隻隻都係咁

男爵府

侯爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

4次算少, 我見有D係6至8次都有, 即係個個月都要測驗考試....

別墅

回想童年,個個小孩子都係自己溫書,做功課,唔識最多問家姐阿哥(如有),阿爸阿媽個個返工,點知我哋幾時測驗考試

子爵府

引用:小朋友每年4次,+每次一週的考試,+真係令人

原帖由 yau_grace 於 13-11-01 發表

同意,好彩我地考埋今日完畢,12月再癫過

子爵府

bbmuimui 發表於 13-11-1 10:21
同意,好彩我地考埋今日完畢,12月再癫過
我地今日先第二日, 出年1月再黎, 聖誕都冇得去玩.

細仔好啲, 好生性, 自動波.
大仔就唔合格仲懶懶閒, 點會唔緊張.

珍珠宮

好媽媽勳章

我地剛剛測完, 好明白你的心情, 到1月又要衝過

子爵府

dordor1207 發表於 13-11-1 09:32
想當年我地都係咁長大架... 只係現今家長被迫好緊張, 唔想落後響起跑線... 反觀以前我地父母話之你唔讀書. ...

以前學啲野, 邊有咁深?! 而家起碼快一年有多.
以前返半日, 都有時間做功課同溫習.
而家返全日, 教的內容又多左, 做功課同溫習的時間又少左.
更加冇時間玩及用腦, 只變成一副記憶的機器, 點會唔死?!

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

閉關中

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

加油丫

伯爵府

珍珠宮

其實會唔會係有時父母太緊張?自己都做過小朋友,有時越迫越無心機……

男爵府

阿囡今日都係第二日考試,係補習班做下補充,試卷,返到屋企就唔會再同佢溫喇,帶佢出下街,睇下圖書,睇下電視。

我決定做個唔睇分數嘅媽媽,等佢自己揀讀唔讀書

侯爵府

JoanC 發表於 13-11-1 10:54
其實會唔會係有時父母太緊張?自己都做過小朋友,有時越迫越無心機……

...

無錯.. 所以我都唔多迫啦.. 陪佢讀完佢話識就算.. 到考試唔識佢就會自食其果...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

yoko_hau 發表於 13-11-1 10:58
阿囡今日都係第二日考試,係補習班做下補充,試卷,返到屋企就唔會再同佢溫喇,帶佢出下街,睇下圖書,睇下 ...

我昨天出關啦... 我仔小三, 呢次係我專登放三日陪下佢讀書.. 考完第二日重帶佢出去食 lunch buffer 啦... 日日考完試放學後都會同佢出去行下, 食完野, 休息下先再溫.. 我迫唔到考得差係佢問題.. 我已經放左手出 2 成功力算了...

首頁

尾頁

跳至