自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿仔幫襯柏斯兩年多, 不時因請假問題鬧不和, 今次最後一個月,以後都不再幫襯。柏斯可惡事件:
佢哋除年初一放假外,年中無休,大時大節冇假放,小朋友學琴係興趣,大時大節冇得玩要趕去學琴攪到佢哋冇曬樂趣。你想請假咩,難過登天,老師跟本冇時間同你補堂。冇時間補堂唔緊要,你可以唔收錢啫,但係柏斯又要賺到盡。我暑假去一個月旅行返唔到,佢哋要我照交學費,4堂點補呀?老師跟本冇時間補,我亦順應佢要求照交學費,老師話每堂加15分鐘,去補返4堂d時間,我都應承。點知我前日架車入廠維修,要整10日,阿仔放學飛的趕去都好mun, 我同佢哋講上少15分鐘,遲d有時間先補返,柏斯竟然同我講公司冇咁嘅規矩,趕唔切冇得補。
此外, 請假改期要3日前通知,否則不補堂,但佢哋試過即日打電話比我因為攪錯時間要改堂,個職員仲要"奉指"咁,一句對唔住都冇, 只係當通知你改堂,我冇得say no。佢哋又試過約錯時間, 又試過我請假後佢哋唔記得。總之就係佢哋做乜都得,點樣甩轆都得, 而消費者卻要跟隨佢d規矩, 一樣都唔改得。

伯爵府

引用:阿仔幫襯柏斯兩年多,+不時因請假問題鬧不和

原帖由 curtismami 於 13-11-07 發表
阿仔幫襯柏斯兩年多, 不時因請假問題鬧不和, 今次最後一個月,以後都不再幫襯。柏斯可惡事件:
佢哋除年初一 ...
出名左唔驚冇學生,規矩係公司定,都冇謂令人難做,不過佢都可以用客氣說話面對,而家好多時d人既語氣態度都...。。。。。你唯有幫佢轉私人導師效果可能仲好

lojo11    發表於 13-11-8 09:40
961123    發表於 13-11-7 15:45
wcpcelia    發表於 13-11-7 14:03

男爵府

我仔學左一年都決定走, 多多規舉, 老師不掂又冇心教, 冇謂再浪費時間.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

所以我搵老師上門教, 考測去旅行請假都無問題

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:幫襯柏斯琴行=貼錢買氣受

其實好多琴行都係咁架,年初一先唔開,平時任何假期都要照上堂,但我覺得學琴最多都係佔左45mins...又未至於好影響全日的假期而導致小朋友無得去玩。有時好多野有規距總好過係無,否則個個學生都停下又學下,又要不停安排補堂,都好影響整個運作。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果你想時間可以彈性d, 或者考慮揾私人教囉

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

回覆 curtismami 的帖子

青x琴行都係咁!

lojo11    發表於 13-11-8 09:41
connieyau923    發表於 13-11-7 13:37

複式洋房

回覆 hazello 的帖子

好耐之前已想搵私人教,柏斯d規矩好難頂,再加上d職員態度好似趕客咁。出便搵私人教,又平d,又方便d, 只不過阿仔3歲幾開始就跟住呢個老師唔想轉,所以遲遲都未行動, 不過今次再忍不下去,決定放棄啦!

珍珠宮

我報左小小莫扎特,上左一個月,老師話要請兩星期去旅行,之後緊接琴行大裝修,再延遲成個課程兩個月,老公傾完取回剩下課堂餘款

伯爵府

引用:回覆+hazello+的帖子好耐之前已想搵私人教

回覆 hazello 的帖子

好耐之前已想搵私人教,柏斯d規矩好難頂,再加上d職員態度好似趕客咁。出便搵私人教 ...
個老師睇下佢會唔會私人時間上門教,唔知有冇得傾呢?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

除左成個月唔番都要比錢之外,我覺得冇問題喎,咁預左時間地方同老師比你,你請假,當然唔一定有時間補,咁有其他學生嘛,至於唔退錢,又唔可以講賺到盡喎,正如久唔久有人話幼稚園放暑假都要比足全個月,都好多人話合理,人地要營運,要出糧要交租,點可以比個個學生唔番就唔番,退錢就退錢,咁咪即係單堂計。其實如果係固定時間番學,即使你提早請假,個課室都即刻搵到人上堂,咪又係吉左响度。

旦仔  贊同  發表於 13-11-7 19:13
Seilunica  講得啱  發表於 13-11-7 13:36

複式洋房

回覆 魚仔餅 的帖子

學琴雖然係45分鐘, 但係有traveling hour嘛,例如3點學, 放假你要出去玩,就只有上午幾小時,又要趕返去。阿仔而家上小學,如遇着公眾假期,想話約d幼稚園同學仔玩,當然想玩一日,玩玩下要走,小朋友好唔開心,況且,學琴只係興趣,應該要以小朋友喜惡為先,佢長遠先有心機學。我寧願佢放一天徦,好過佢掃興。唔知其他人認同否,不過我係咁諗咋。

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+魚仔餅+的帖子學琴雖然係45分鐘,+但係

回覆 魚仔餅 的帖子

學琴雖然係45分鐘, 但係有traveling hour嘛,例如3點學, 放假你要出去玩,就只有上午 ...
其實好多興趣班都一樣,剩係過年有得放⋯⋯

我自己就唔會因為玩而唔去上堂⋯⋯
培養興趣之餘,亦要培養承擔同取捨,要識衡量輕重⋯⋯

無論學校定課外,都要認真對待⋯⋯

我唯一會比佢唔去上堂,就係撞正考試

複式洋房

seaman1982 發表於 13-11-7 13:10
除左成個月唔番都要比錢之外,我覺得冇問題喎,咁預左時間地方同老師比你,你請假,當然唔一定有時間補,咁 ...
我諗你誤會左,我從來冇要求過退款,什至上唔到照比錢我冇所謂, 老師用左另一種方法補堂,係每堂加15分鐘,用16堂加15分鐘去補我接受,問題係柏斯話咁做係唔啱規矩喎。咁佢想點? 再講,學琴只係興趣班,我覺得不可以和學校作比較。學校係必須品,學琴不是,辧學機構要明白這點而彈性處理請假問題。我並非不想比錢,只是想有補堂,而佢哋補唔到比我,係咪唔應該收錢呢?

珍珠宮

引用:回覆+魚仔餅+的帖子學琴雖然係45分鐘,+但係

回覆 魚仔餅 的帖子

學琴雖然係45分鐘, 但係有traveling hour嘛,例如3點學, 放假你要出去玩,就只有上午 ...
呢樣野要睇父母如何安排興趣同玩嘅重要性,每個人都唔同唸法,好難講

複式洋房

珈如媽媽 發表於 13-11-7 12:49
我仔學左一年都決定走, 多多規舉, 老師不掂又冇心教, 冇謂再浪費時間.
老師掂唔掂我唔敢講,我只知我小朋友學左咁耐,佢冇叫佢去考試,但要參加佢哋內部評核,評核完就加學費。我唔係緊張要佢考公開試,只係我見佢內部評核要求程度比公開試嘅要求低好多,冇考公開試又當佢有咁嘅程度去收學費。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+curtismami+於+13-11-07+發表

原帖由 siukei17 於 13-11-07 發表
其實好多興趣班都一樣,剩係過年有得放⋯⋯

我自己就唔會因為玩而唔去上堂⋯⋯
我唔係樓主呀

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+siukei17+於+13-11-07+發表其

原帖由 魚仔餅 於 13-11-07 發表
我唔係樓主呀
我睇錯左

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我試過我屋苑琴行,海濱的音樂xxx中心仲衰,一個月交一次錢,,有時4堂,有時5堂,我咁耐都無請過假,次次都係老師有事黎唔到要暫停,我覺得ok既,但個老師得的日子得果兩日,仲要係果兩日就係我仔學野果兩日,拖咗3,4個月都補唔到,夾唔到時間,我交錢時問老闆不如照減條數啦,無上4堂,而家先補到一堂,點知佢嬲到黑晒面,話以前有個家長個個月緊有一堂唔上,話要退錢,最後佢唔做佢生意!我已激到想殺佢,我話而家唔係我請假,係老師請呀!講咗好耐,佢先嬲到黑面唔望我咁强調幾次話做我一次退錢,我仔學咗佢兩年仲要佢無考試就堂佢一級加學費!我過多個月轉第二間,當佢初級收費,仲每次只收4堂,請假可以順延添

首頁

尾頁

跳至