跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個 PR 已經在 Dec 2010 expired 咗, 最後我返澳洲是 2009年4月, 但我當時未坐完5年內要坐2年的移民監就走咗, 我想知我仲有冇機會攞返個 PR呢?
如我再要返澳洲是否 apply visitor / tourist visa 呢? 有冇人知道呀?

大宅

回覆:glorialy 的帖子

好大機會拿唔返。

大宅

glorialy 發表於 13-11-7 17:01
我個 PR 已經在 Dec 2010 expired 咗, 最後我返澳洲是 2009年4月, 但我當時未坐完5年內要坐2年的移民監就走 ...
"未坐完5年內要坐2年的移民監就走咗"--Hence I think you're not going to get the PR back

男爵府

回覆 manman1018 的帖子

我幫人问過Aust.Consulate.佢地話要有好strong reason解釋點解咁耐唔返去。

複式洋房

回覆:有冇機會攞返個 PR呢??

之前問過香港澳洲領事館,佢哋話PR到期後若果10年內都無用過其他簽証入澳洲及有very strong ties with oz (如有仔女,有屋係澳洲,再解釋一下之前點解去唔到), 咁就有機會申請返RRV。RRV申請後10日內就有結果。你可以直接打電話問領事館。

禁止訪問

回覆:有冇機會攞返個 PR呢

大宅

我老公的PR visa都係今年七月過期. 我打電話問過領事館,最好過期五年內再apply RRV. 當然要提供充足的理由.
我和小朋友都係公民,而且同老公係澳洲有屋,我諗冇理由唔批俾佢!

禁止訪問

回覆:bb8886 的帖子

大宅

puffdaddyy 發表於 13-11-7 23:43
有屋可以係其中一個理由!應該可以嘅。
不過我之前響Sydney見移民官,佢話:you must have very good substa ...
Be honest, I believe everyone spent lot of money and time to apply the PR .I wonder why they left the country for such a long time..

禁止訪問

回覆:manman1018 的帖子

大宅

puffdaddyy 發表於 13-11-8 09:09
答到呢個咁難答嘅問題,已經係一個超強嘅substantial tide了!
Well....just a fact !!

大宅

我有一個uncle(4、50歲) 十年來兩次expired PR 又申請返又expired, 大仔都十幾廿十歲。

佢好有步處,每年定期返來一至兩次每次三個星期至一個月,每日明係冇嘢講(老夫老妻)都打俾個老婆,每個月入錢喺佢戶口

佢話同immi溝通最刹食的理由係為"搵食"

大宅

A.Yin 發表於 13-11-8 11:22
我有一個uncle(4、50歲) 十年來兩次expired PR 又申請返又expired, 大仔都十幾廿十歲。

佢好有步處,每 ...
I think IMMI has set a limit for the those who keep reapply .....BUT honestly, Oz IMMI just wanna makes money so it depends case by case

禁止訪問

別墅

引用:我有一個uncle(4、50歲)+十年來兩次expir

原帖由 A.Yin 於 13-11-08 發表

佢好有步處,每 ...
勁有部處!!

別墅

引用:Make+money其實都合理唔通好似香港咁,日日

原帖由 puffdaddyy 於 13-11-08 發表
Make money其實都合理
唔通好似香港咁,日日免費比人黎攞福利,lose money好咩?
完全同意,點解香港搞成咁都係多得政府的英明領導……

禁止訪問

回覆:CKKBB 的帖子

複式洋房

多謝大家嘅資料, 我都係攞唔返個PR架喇
返咗香港後結埋婚, 生埋仔, 在澳洲又無人無物, 再返澳洲只係得個諗字

睇到香港嘅核心價值已漸漸被蠶蝕, 只係覺得留在香港好灰.... 無得做澳洲人認命吧!

禁止訪問

回覆:glorialy 的帖子

大宅

glorialy 發表於 13-11-8 16:55
多謝大家嘅資料, 我都係攞唔返個PR架喇
返咗香港後結埋婚, 生埋仔, 在澳洲又無人無物, 再返澳洲只係 ...
其實我又覺得唔係冇得諗,主要睇返你當時以咩申請PR, 假若技術的,又係邊門專業。
好似我記得03年突然有一期好興"劏豬"(屠夫),個個大6同學讀讀下accounting都走去TAFE讀張"劏豬"cert, 女性如是,跟住書都唔洗讀就唔知點樣批PR (當然要經過核實是否真係有心劏豬),有個唔係好熟的朋友,返了大6娶了老婆生埋小朋友,PR expired了十世都批番俾佢

政府批唔批你都係取決於你的專業是否它所需,或者你對於佢哋來講係專才呢

首頁

尾頁

跳至