夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

幾個月前同拍拖好多年嘅男友分開了, 分開之前我地都同居咗幾年, 一直我都以為我地關係好好, 大家一齊經歷了人生多次高低潮,應該會係同自己繼續行落去嘅人。

但幾個月前我地鬧咗一場交, (我地好少好少鬧交) 佢提出分手, 我用盡方法希望挽救, 拖拖拉拉, 每次佢都有新原因解釋點解我地要分手,有一百個我理解唔到嘅原因。但我覺得既然佢對住我唔開心, 可能我地之間有好多問題係我自己一直都唔知,冇去處理。最終我都接受無可挽回嘅現實, 佢都搬走咗。

慢慢地, 我心情開始平復, 相信如果我地有緣嘅我地將來可以再一齊, 如果冇緣, 天一定會安排一個更好嘅俾我。冇再日喊夜喊。我地分開之後, 每個月我地都會見一次面, 攞信呀, 食個飯。早四個月前, 事情有好大變化, 同佢食完飯嘅第二日, 我收到一個我唔識嘅人嘅WHATSAPP, 我直覺知道係佢......佢問我,我EX係咪有好多野未攞返..... 我問點解你唔問佢,走嚟問我。佢話唔明點解我地仲有咁多接觸...... 我EX解釋有因為有野要攞或處理, 佢想知係唔係, 事實當然唔係, 我EX對我依然關心, 我地好似朋友咁好多野傾, 但我唔想破壞人, 嗰時我同EX都分開咗幾個月,呢個明顯係佢而家個女朋友, 我就同佢講係我搵佢有野傾啫, 我地冇野架喇......

唔知點解我同佢傾咗好耐, 我有講過我係未放得低,佢話佢好明, 因為佢幾個月前都同拍拖四年嘅男朋友分咗手,都好傷心,日喊夜喊,估唔到自己咁放唔低。仲問我點解會同我EX分開, 我話唔係因為你咩, 佢仲答肯定唔係,佢話以為我地會結婚架。當刻我相信佢係一個好女仔, 當下好似冇事, 但清醒過後諗清楚佢講過嘅野, 我喊到癲咗。

點解我好愛嘅男人,同我分開咗幾個月已經同第二個女人住? 我從來都唔會睇佢WHATSAPP, 而呢個女人, 知道得我電話, 知道我地有聯絡, 即係佢會去CHECK我個EX手機 啦, 而呢樣野我係從來都唔會做。仲要話俾我知放低唔到佢個EX, 但我最愛嘅男人而家就日日喺佢身邊。佢話以為我地會結婚,我都以為係, 我成日都諗或者我地會再一齊,呢個幻想已經破滅喇。人地女朋友今次係要俾我知佢存在呀, 我再搵佢就係我唔啱....... 點解我以前唔識好似人地咁早D宣示主權呢?我喺度諗如果我有咁做, 係咪唔會好似今日咁呢, 我好嬲自己, 又喊咗兩個星期。

之後我有同EX講返呢件事, 反而我地WHATSAPP傾多咗好多,佢叫做解析佢地嘅關係, 只係我地真係唔適合一齊生活。

好啦, 我地繼續係一個月見一次, 到上個月我又收到WHATSAPP, 佢問我我同EX係咪復合, 點解唔講野, 究竟幾時開始........ 係,我地係食咗一餐飯, 佢話見到張單, 就係為咗一張食飯嘅單, 但我地真係冇復合,佢幾個鐘SEND咗十幾個MESSAGE俾我, 我一路都唔覆....

佢突然SEND一個MSG話, 其實"其實我同佢一齊咗年幾架喇"........你講你地一齊返咗幾耐啦。我同EX分開咗幾個月, 你今日話我知你地一齊咗年幾????你之前又話唔捨得前男友,四月時先同前男友分開? 又問我點解會同EX分開, 又話以為我地會結婚??????

當下我喺條街喊到收唔到聲, 我一直都選擇信EX, 我地係因性格不合分開, 但十個月後, 你話我知當我以為自己好幸福時原來我EX已經有第二個, 其間我地有去旅行,好似比平時更好....... 明明已經過咗去,點解唔欺騙我一世, 十個月之後就嚟話我知, 將我嘅痛苦延續呢?

但我其實已經冇事, 因為真的已過去, 而家受苦的已經唔係我,日日CHECK呢樣CHECK嗰樣嗰個唔係我LU

男爵府

分手無耐就有第2個,呢個男人好極有限

既然分開就決絕D,斷曬聯繫,甘樣你先可以重新來過.
今天再大的事,到了明天就是小事,
今年再大的事,到了明年就是故事。
不需要太計較、太在意,一切都會過去。

禁止訪問

回覆:fzrk 的帖子

子爵府

決段D,都分左手啦!重諗禁多

大宅

回覆 fzrk 的帖子

既然都分開咗,咁就要好好向前望!
人O地都有女朋友啦,你都要加油~
我很幸福,因為有你!

複式洋房

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

加油。。。。。

子爵府

樓主, 你唔好再留戀EX了!

你更加唔好理呢個女人, 佢似乎係一個好攻心計嘅人, 你太善良, 太易被佢動搖, 呢個人根本搵你係想CHOK料, 而且佢的說話也未必真, 你唔好理佢, 唔好中佢計.

不過真又好, 假又好, 你EX同佢一齊係事實, 你重新整頓自己生活吧!

加油!

baby_saiyan  同感^_^  發表於 13-11-13 01:18

伯爵府

"以為你地會結婚" --- 都令我get到呢個係之前的隱形第三者,本來諗住自己無望, 點知有得坐正.
新識的又點會無啦啦會有呢個"以為".
原來, 你不值得為佢而喊囉.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

個女人msg你,你可以唔覆佢,
佢都未能叫你EX block你啦,
不如將佢d msg forward俾你EX,
等佢兩個自己拆掂佢

複式洋房

你同你EX既故事已終結 唔好再上心

你EX都可以放低你 點解你唔得

大宅

反而知道真相可能係一件好事
你唔再需要苦思點解分手, 係唔係自己做得唔好
原來只係一個你以後熟悉嘅人唔再滿足

2年前我剛分手, 日日都只係想知點解個個都認為我係100分女朋友
最後都要比人拋棄
我唔知以後再遇上另一個應該點做
之後我幾個月之後原來都係因為第三者, 我反而鬆左一口氣
Conclusion 係: 浪費左心血係一個唔適合的人身上

分手應該一刀切, 暫時唔好再見面啦
你應該明白, 佢已經唔再係你認識嘅人

當佢同你分手個時, 你地已經唔應該再有連繫

落過一次地獄, 下一次一定苦盡甘來
加油SIS

男爵府

全部都係個女人UP之麻, 佢話你先係第三者你信唔信, 其實佢地十年前已經一齊啦. 走左就算啦, 諗甘多, 又未生又未結婚, 總有人會珍惜你既.

複式洋房

係呀,知道嗰下係唔開心,但之後真係輕鬆哂,冇再流過眼淚。

伯爵府

引用:幾個月前同拍拖好多年嘅男友分開了,+分開之

原帖由 fzrk 於 13-11-12 發表

幾個月前同拍拖好多年嘅男友分開了, 分開之前我地都同居咗幾年 ...
Let go! 依個男人唔值!

男爵府

回覆:比分手更痛~ 但已過去了

佢令你唔再留戀,都係好事。。。祝快快搵過個專一的好人

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

複式洋房

回覆:比分手更痛~ 但已過去了

個女人的話一定不可信
佢搵得妳,佢跟妳ex也有很多信任問題
所以她一定會說很多大話

男爵府

BK Milk勳章

1.佢女朋友講你知話一齊左年幾,目的係要令你傷心(雖然唔知佢講真定假)
2.佢想你鬧/憎恨EX,然後斷絕來往.

簡單講. 佢係攻於心計.
好似D小三同大婆講: 你老公唔愛你,佢話最愛係我
道理一樣.

男爵府

BK Milk勳章

如果我係你,既然哩一刻鐘EX和你仍係傾到計的朋友,
你不如索性下次俾信見面時,
拎埋個WHATSAPP俾你EX睇,+直接問清楚EX係唔係一早瞞住你識左佢啦...
(用一個溫和而平淡的態度, 唔係質問...)

因為佢2個唔知邊個講大話, 點解要你承受住"估下估下"的難受心情?
我等你唔抵呀~~~~~你就用上面方法拋返個波俾佢2個自己拆掂啦....

同埋.....
如果你唔LIKE佢女朋友成日WHATSAPP你, 你可以話俾你前男友知叫佢唔好隨便將你電話俾其他人囉....係一種尊重黎嫁喎.....

男爵府

引用:幾個月前同拍拖好多年嘅男友分開了,+分開之

原帖由 fzrk 於 13-11-12 發表

幾個月前同拍拖好多年嘅男友分開了, 分開之前我地都同居咗幾年 ...
拍拖好多年,無情情好堅持要分手,九成九有第二個....

首頁

尾頁

跳至