自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

唔該....果D身光頸靚,滿身名牌..既所謂潮人....反省下啦!

忍無可忍.....不吐不快....已見過太多次啦.ranting:
今日...我同 小女(4歲)...如常地....乘巴士上學....我地坐響...近落車位置(我地是總站上車)....小女因為左手受傷...所以須包紮(用個托支撐住隻手)....當巴士埋過幾個站後(已經無座位可以坐....後來有一個老婆婆(明顯地行動是不便的)...上車...響LEE個時候....果D身光頸靚,滿身名牌..既所謂潮人...一個二個就好忙....忙於攪MP3,忙於攪電話,忙於扮訓覺... ..無一個人會讓座....我唯有抱起小女...坐我大脾....再將小女個書包同埋自己個手袋...放響小女個大脾度....讓個位比老婆婆坐....當時..老婆婆話"唔坐啦...你個女隻手紮成甘....要小心D...唔好整親佢呀.."
我同婆婆講"得架啦...我會好小心....你放心坐啦".....後來婆婆同我講話"隻腳好痛...E+要去睇醫生"....唔該大家想像下.....如果要一個腳痛既老婆婆企響樹.(車程要25-30分鐘)....係米好過份呢.......著得幾靚,幾型都無用(好似好忙果班人)....你地只有用錢包裝左個外表(化哂裝,揹哂D名牌袋既所謂OL)....可惜無一個高貴既靈魂.....你地將來都會變老婆婆....在此...希望你地將來會有好多錢...唔洗迫巴士...亞門.

禁止訪問

Re: 唔該....果D身光頸靚,滿身名牌..既所謂潮人....反省下啦!

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Re: 唔該....果D身光頸靚,滿身名牌..既所謂潮人....反省下啦!

臭八婆 寫道:
鬧得好,家下年青一輩真係要好好反省下

伯爵府

畀面勳章

樓主,
大把咁既衰人呀, 你唔洗鄧佢地擔心, 佢地唔會有老既一日, 因為好快死哂。
講真, 反而好多地盤look既男人讓位比人坐。我果日揹住個女, 都係多得一個地盤look既男人讓比我, 其餘果d打把後生, 唔死都冇用

http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

子爵府

好媽媽勳章

正呀...我就係唔識講出黎,而家樓主講中晒.
鬧得好呀
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

侯爵府

臭八婆,
係啦......我懷疑果D人......唔知係米無亞媽教.....所以.....唉....無亞媽......係慘D既.....

侯爵府

silvia_ng,
真係......人不可以貌相呀......

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

樓主真係好家教,你個女第時一定會同你一樣咁considerate!

水晶宮

我覺得唔可以一竹高打一船人
雖然我都唔係身光頸靚, 周身名牌
亦未必身光頸靚既潮人就一定唔肯讓位
你個topic 係應該話下果d 無家教既人, 包括中年, 後生仔女

大宅

樓主:

唔好咁 ,而家d 人無論男男女女,老老幼幼都係咁。有次我唔舒服,面青口唇白個隻,都要起身讓位比個隻腳包住既亞婆坐,起初個亞婆望到我個樣仲叫我坐番低,佢話我咁唔舒服應該坐下,雖然我好想坐不過我見全架巴士(包括d名牌人,西裝友,名校生)都無人有意思起身讓坐,我就叫亞婆坐,話晒佢年紀又大隻腳又包住,無理由由得佢企,有個西裝友見我地望下佢,佢立即扮訓覺,都我讓左個位比亞婆坐,佢仲係到話想有位坐就搭的士啦,你話佢幾鬼口賤

仲有,有時係地鐵見到d人坐係到睇聖經都唔讓位比老人家同大肚婆坐,連咁基本既野都唔識,都唔知佢地睇聖經來做乜。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個次搭地鐵反將軍澳, 有個唔知係上環定中環上車既8婆, 佢個死人樣扮到好似好累, 見到個好老既亞婆都唔讓比亞婆坐, 佢仲要望住個亞婆, 跟住個死人頭伏左係塊玻璃上面, 呢D咪正一PK, 呢位8婆30歲都冇呀~~仲要穿得好斯文.
[img][/img][img align=left

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Yes.

I don't usually complain at the others but I really have the feeling and want to say something:

Those OLs and guys in their LV/Chanel/Gucci bags, glamorous dress/skirt/suits, and wearing their beautiful make-up, and styllish hair, and high heel shoes, etc, yet sitting still there without considering those in need, occupying lifts supposed to be for those in need in the MTR, they are just like wild animals/beast putting on luxurious stuff on their body to pretend to be the upper class. These luxurious thing actually cannot hide their real face of a beast/ wild animal.

伯爵府

畀面勳章

well.......我勁憎呢d人, 我如果同個仔一齊去坐車, 而佢有位坐/佢見到有個位想位的話, 當我發現有需要既人既時候, 我就會叫個仔讓比人坐。咁通常細路仔都會問"點解既?" 咁我就會大大聲咁講" 咁人地係老人家/整親呀麻, 佢地有需要, 咪要讓囉。如果個個都唔願意起身讓比人既話, 咁其他有需要既人咪好辛苦囉。如果有一日你有需要, 你想唔想人地讓比你呀? 咁當然啦, 如果坐係度唔讓既, 可能佢睇唔到, 聽唔到咁囉。又或者人地真係好眼訓呢, 本書好好睇呢, 痔瘡發呢............. "咁通常都會好多人望住我, 咁我就會重啤返佢地
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

伯爵府

好媽媽勳章

呵呵, 好多呢種人架啦
上星期五下晝我出油麻地睇趺打, 搭地鐵時有班三姑六婆 (講國語) 係正我坐的前面, 跟住我見到個男人 (中年), 佢行動唔方便架, 要用拐掌, 我即刻彈起身讓位啦, 點知其中一個三姑六婆想坐... 咁都好彩最後都無坐到, 如果唔係分分鐘媽叉佢呀
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

子爵府

鬧得好

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

silvia_ng 寫道:
well.......我勁憎呢d人, 我如果同個仔一齊去坐車, 而佢有位坐/佢見到有個位想位的話, 當我發現有需要既人既時候, 我就會叫個仔讓比人坐。咁通常細路仔都會問"點解既?" 咁我就會大大聲咁講" 咁人地係老人家/整親呀麻, 佢地有需要, 咪要讓囉。如果個個都唔願意起身讓比人既話, 咁其他有需要既人咪好辛苦囉。如果有一日你有需要, 你想唔想人地讓比你呀? 咁當然啦, 如果坐係度唔讓既, 可能佢睇唔到, 聽唔到咁囉。又或者人地真係好眼訓呢, 本書好好睇呢, 痔瘡發呢............. "咁通常都會好多人望住我, 咁我就會重啤返佢地

我都係咁話~勁憎d人扮瞓覺....

珍珠宮

說說我大肚時由旺角上車去中環, 我準量都唔會行入車廂中間, 因為費是坐著的人要扮睡覺睇我唔到, 但有時大多人真的沒辦法

個案一: 有一次我無辦法比人迫了入去, 有個OL拿著LV望咗我好數次, 佢個表情好似觀察下我有多辛苦, 到我釘唔順先讓比我坐..當時我係"咩"住一個A4 SIZE的手袋+拿著一袋A3SIZE裝滿野的環保袋..
個案二: 我由旺角上車後站在比坐輪椅的位, 面方一個女人, 到尖沙咀個女人前面三個人都起身下車, 咁我覺得佢應該坐中間位咁我坐第一個近我的位, 點知佢坐咗我本來想坐的位, 其餘兩個又比人坐咗, 個女人仲要坐一個站在金鐘下車….我好激氣, 唔係因為佢唔比我坐, 我其實從來沒想過要人地讓我坐, 但無理由爭位架..同埋點解呢世界d人咁架構!.把呢件事post係she.com, 但竟然有人話…….

你大肚一定要讓你架……...你大肚就唔好出街啦….無錢搭的士就唔好學人生仔……...我簡直大開眼界…...讓坐比有需要人士(包括大肚婆)是應有的行為但係有起個100 thread去爭論..

大宅

而家好多人都係咁l嫁a

首頁
12345...6

尾頁

跳至