自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

2013-12-22 HKT 11:12

調查指九成受訪者認為子女身心發展受住屋環境限制。(馮皓羚攝)

有 調 查 發 現 , 學 童 居 於 惡 劣 環 境 及 來 自 低 收 入 家 庭 , 或 會 影 響 生 活 及 身 心 發 展 。
調 查 顯 示 , 有 9 成 受 訪 者 認 為 子 女 的 身 心 發 展 於 不 同 程 度 上 受 住 屋 環 境 限 制 , 有 6 成 的 家 庭 孩 子 曾 因 過 冷 或 過 熱 半 夜 醒 來 或 不 能 入 睡 。

近 8 成 家 庭 沒 有 書 桌 作 學 習 之 用 , 原 因 為 欠 缺 空 間 及 價 格 貴 , 有 23% 受 訪 者 認 為 欠 缺 空 間 令 子 女 學 習 動 機 低 。

關 注 學 童 發 展 權 利 聯 席 於 10 月 至 11 月 中 , 以 問 卷 形 式 訪 問 了 145 個 家 庭 , 當 中 有 223 名 學 童 , 超 過 8 成 半 家 庭 月 入 15000 元 以 下 , 超 過 7 成 受 訪 家 庭 居 於 51 至 150 呎 的 住 屋 。

其實有冇錢都會曾因為過冷或過熱半夜醒來或不能入睡 其實要有一個怎樣的居住環境, 父母責任最大, 如果窮, 都要捱吓!

cucumber12  以前我地两姐妹住一百尺都無,都係感喇!乜依家d人贵左感多啊  發表於 13-12-26 13:44
961123    發表於 13-12-26 09:28
Ocean11  無錢自己生活都未攪掂, 仲生B? 唔好講埋呢D廢話啦!   發表於 13-12-22 14:55

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

既然冇錢養,咁點觧要生,仲生多過一件,要其他人供養佢一家?

我都有親戚因為冇能力,結左婚都决定唔生,唔好累多個人捱窮.做人要為自己的行為負責.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:調 查 稱 居 住 環 境 惡 劣 及 低 收 入 均 影 響 學 童 發 展

我日日返工經過d 名牌店, 返工搭巴士, 見到多多benx 。 我身心都受到好大影響。

961123    發表於 13-12-26 09:29
961123    發表於 13-12-26 09:28
Freesia_cat  我都係呀!我睇見富豪女友生B收樓收車做禮物,我同老公生左對仔女都無
禮物,我都覺得自己心身受損呀!  發表於 13-12-26 09:22
cherrie_q    發表於 13-12-23 00:18

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:調 查 稱 居 住 環 境 惡 劣 及 低 收 入 均 影 響 學 童 發 展

我細個夠冇書桌啦:pppp::pppp::pppp:
咪賴地硬啦,好憎呢d報導

望咩呀望

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:我日日返工經過d+名牌店,+返工搭巴士,+見

原帖由 Pulmma 於 13-12-22 發表
我日日返工經過d 名牌店, 返工搭巴士, 見到多多benx 。 我身心都受到好大影響。

...
Yes

明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

男爵府

引用:我細個夠冇書桌啦咪賴地硬啦,好憎呢d報導 +

原帖由 bebebibi 於 13-12-22 發表
我細個夠冇書桌啦
我都係咁做功課

大宅

畀面勳章

引用:2013-12-22+HKT+11:12++++調查指九成受訪者

原帖由 maxisau 於 13-12-22 發表

2013-12-22 HKT 11:12
訪問下啲夜青,佢地啲共同點係無家人適當既心,同唔識諗,有錢女都會讀唔成書的:pppp:

JACQUELINE107  agree  發表於 13-12-22 14:23

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁咪唔好生囉

大宅

回覆:BingBB 的帖子

歪理當真理

伯爵府

我细個都係去自修室讀

伯爵府

好媽媽勳章

佢地既貧窮係咪同佢地賴地硬既心理有關?嗯⋯⋯。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

其實點解唔調查吓 的自食其力 自給自足 奉公守法 嘅土生土長香港人。
點樣彼的大陸人/專幫大陸人既人渣 殘酷迫害 精神虐待 心理/生理 調查。

cherrie_q    發表於 13-12-23 00:18
Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都15000以下

36日咋...緊張緊張

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我細個都居住環境都惡劣,但我家有三個碩士,二個學士呀!根本d仔女學埋父母的懶人性格

翡翠宮

畀面勳章

自製貧窮=自甘墮落,再多的同情心都有消磨殆盡的一日

冇工作能力,為何要生b?
要傳宗接代,一個就夠了,生幾個,博乜?
日日是好日

大宅

引用:我細個夠冇書桌啦咪賴地硬啦,好憎呢d報導 +

原帖由 bebebibi 於 13-12-22 發表
我細個夠冇書桌啦
我以前都係用飯台咋

男爵府

調查發現, 有人疴C 唔出唔係因為地硬, 而係因為胃口太大, 食得太多唔屬於自己GE野, 又唔做野, 有C剩係識用口吐, 日怨夜怨. 醫GE方法唔係俾個大DE GE 塔佢, 而係叫佢去食C.

男爵府

BK Milk勳章

引用:我細個都居住環境都惡劣,但我家有三個碩士

原帖由 wenwen2000 於 13-12-22 發表
我細個都居住環境都惡劣,但我家有三個碩士,二個學士呀!根本d仔女學埋父母的懶人性格

...
碩士我想講我細個間房都唔大囉

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

咁不過政府送我地過千尺單位啦,心理實無影響

首頁

尾頁

跳至