親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

環保接龍勳章

引用:我新年會去,我會住兩晚奧麗山莊,所以勁玩

原帖由 phoebe^^ 於 14-01-03 發表
我新年會去,我會住兩晚奧麗山莊,所以勁玩雪,想問下洗唔洗買雪鏡呀?

...
有太陽、落緊雪既時候就好需要,如果你連玩兩日就買啦,保護對眼好重要架!

子爵府

環保接龍勳章

引用:我新年會去,我會住兩晚奧麗山莊,所以勁玩

我新年會去,我會住兩晚奧麗山莊,所以勁玩雪,想問下洗唔洗買雪鏡呀?

...
BTW, Oak Valley好靚

子爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+bb86+於+14-01-03+發表Day+1+

原帖由 akina_yeung 於 14-01-03 發表
呢間淨係得人蔘雞食,無其他野食架,不過good enough for me
喺王妃家1店隔離果棟既二樓,個門口對正三層停車場。(即係明洞主街,靠近南大門方向)

子爵府

引用:Quote:原帖由+phoebe^^+於+14-01-03+發表我

BTW, Oak Valley好靚
我未去過韓國玩雪,上年都係去左北海道,我想問有無依d雪車玩㗎?

子爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+akina_yeung+於+14-01-03+發

我未去過韓國玩雪,上年都係去左北海道,我想問有無依d雪車玩㗎?
無呢隻,只係得膠兜。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

akina_yeung 發表於 14-1-3 13:51
Day 1
零晨機,晨早7點幾到韓國,一落機就返酒店放底晒啲野,果時早上9點鐘,酒店話有吉房可以早啲比房我哋,好開心,可以有個地方比亞女瞓返一個鐘先去玩!
跟住去漢江公園玩雪兜,由11點玩到人哋關門先走!之後去明洞7-11唱錢同食人蔘雞!
呢間人蔘雞係賣飛佛,十幾年前去韓國食過佢之後,每次去韓國都要食佢!

Day 2
今早去local既餐廳食local早餐,我食肉湯送飯,亞女果碗係韓國年糕湯紫菜,我自己覺得天寒地凍食呢啲好正!
跟住出發去兒童大公園,亞女太鐘意玩,咁我就陪佢玩足一日,到公園閂門我哋先走!
除左snow sleds, 仲有釣魚,見啲韓國人即釣即拎去炸,仲要即食埋,我就唔敢嘞!又有滑冰,都幾好玩!
晚餐又返明洞食王妃家,同街邊食朱古力士多啤莉。

Day 3
網上訂左車去滑雪,0800集合出發,回程1830返首爾市中心!
呢個係比較少遊客既滑雪場,local人多,無旅行團,唔洗迫!亞女玩左一個鐘已經可以上吊車由山腰滑落嚟,上上落落,買左8hrs lift pass無嘥到!
上落車既地方對面,又有賣飛佛人蔘雞既分店,而滑完雪又攰唔想行嘞,所以就食人蔘雞。

Day 4
戰爭紀念館既snow festival, 個場比較細,但人更少,幾乎唔洗排隊玩snow sleds。呢度只係玩到兩個鐘,然後就去咗影相,呢度有一堆飛機坦克車可以影相,順便同亞女講啲南北韓歷史!
跟住又去明洞,因為亞女想食朱古力士多啤莉,夜晚豪食韓牛屋,好食,不過算貴!

Day 5
今日Encore滑雪,今日試call ski resort既free suttle bus, 0720 seoul station pick up, return at 1800, 來回suttle都好準時!今日滑雪邊滑邊落雪,勁有feel, 仍然不算多人,排吊車最耐果次都唔洗廿分鐘。
滑完滑之後就行下東大門,食平價local韓燒,買下手信。

Day 6
早上行E mart買零食,pack好晒就出機場了,lunch在機場食石頭飯!

整體嚟講,我同亞女都有個wonderful time in Korea!
滑雪場係邊?

子爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:akina_yeung+發表於+14-1-3+13:51+Da

原帖由 JChan 於 14-01-03 發表
滑雪場係邊?
Chk pm

子爵府

引用:Quote:原帖由+phoebe^^+於+14-01-03+發表我

無呢隻,只係得膠兜。
Thx,依隻勁好玩,我玩都覺得刺激

子爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+akina_yeung+於+14-01-03+發

Thx,依隻勁好玩,我玩都覺得刺激
你呢隻,我見到都覺得好玩呀!如果出年可以,我希望可以去北海道滑雪,因為亞女已經鍾意咗滑雪!

子爵府

引用:Quote:原帖由+phoebe^^+於+14-01-03+發表Th

你呢隻,我見到都覺得好玩呀!如果出年可以,我希望可以去北海道滑雪,因為亞女已經鍾意咗滑雪!: ...
相比起韓國,北海道會多d適合小朋友玩嘅配套,除左依個,仲有兒童雪上電單車,我地仲可以坐鏟雪車上山睇風景,我都好想去多次

子爵府

環保接龍勳章

相比起韓國,北海道會多d適合小朋友玩嘅配套,除左依個,仲有兒童雪上電單車,我地仲可以坐鏟雪車上山睇風 ...
咁日本就一定多野玩啦!韓國發展旅遊都係呢十幾年既事,好多野仲係呢幾年間發展,亦因為咁,韓國滑雪既cost比日本平。等我儲多啲錢,出年先同亞女去日本玩過!

男爵府

好媽媽勳章

回覆:akina_yeung 的帖子

thanks!可以比滑雪場info.同contact我嗎

子爵府

環保接龍勳章

引用:thanks!可以比滑雪場info.同contact我嗎

原帖由 bebilam 於 14-01-03 發表
我去呢個
http://www.elysian.co.kr/ski/index.asp

子爵府

環保接龍勳章

引用:thanks!可以比滑雪場info.同contact我嗎

原帖由 bebilam 於 14-01-03 發表
來回要比錢既交通W10000/round trip
http://gogangwon.com/chi/index.htm

子爵府

環保接龍勳章

回覆:韓國旅行小分享!

Free suttle bus call
033 260 2345

hinhin_ma  ..TKS  發表於 14-1-6 01:40

男爵府

好媽媽勳章

回覆:akina_yeung 的帖子

yiu are so nice and helpful. thank you so much jm

子爵府

環保接龍勳章

小記〜
8歲以下小朋友坐機場巴士應該係半價,有coupon都可以再減1000

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:小記〜8歲以下小朋友坐機場巴士應該係半價

小記〜
8歲以下小朋友坐機場巴士應該係半價,有coupon都可以再減1000
可以係邊有coupon呀唔該

子爵府

環保接龍勳章

喺韓國遇上幾件好事:酒店比咗我哋early check in, 頭兩日都有韓國人請我哋食柑,出機場果日行李太多,但又想慳錢坐arex,落樓梯既時候,有個韓國後生仔幫我哋拎喼好開心,呢啲都令我同亞女對韓國有更好既印象!

子爵府

環保接龍勳章

原帖由 cherry_hang 於 14-01-03 發表
可以係邊有coupon呀唔該
上網打「韓國巴士卷」Download當錢洗,入cash唔洗飛!簡單啲去maggie隔離個post搵!不過呢喺韓國坐arex平過巴士,我去既時候坐巴左(可以恰返陣)出機場坐arex怕塞車

cherry_hang  Thx  發表於 14-1-3 22:43

首頁
12345...7

尾頁

跳至