婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+14-01-12+發表我

原帖由 木土土 於 14-01-12 發表
救命,仲要計埋食量!
Haha 我都係咁諗,食量可以點計,大食d肥d係咪比多d, 咁細食嘅係咪夾半份......救命

珍珠宮

計埋食量

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-01-12+發表救命

原帖由 daishidoi 於 14-01-13 發表
Haha 我都係咁諗,食量可以點計,大食d肥d係咪比多d, 咁細食嘅係咪夾半份......救命

...
咁真係數學家都計唔掂,肥又未怕大食喎,瘦又可能好擦得

大宅

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-01-12+發表救命

...
每碗飯計?使唔使碟碟餸叫人黎分?計重量定計件數呀?咁要帶埋個磅同把尺去食飯喎

男爵府

引用:Quote:原帖由+daishidoi+於+14-01-13+發表H

原帖由 布丁媽媽 於 14-01-13 發表
每碗飯計?使唔使碟碟餸叫人黎分?計重量定計件數呀?咁要帶埋個磅同把尺去食飯喎

...
係wor 帶埋磅同呎,再加計數計先得,均真d

大宅

引用:Quote:原帖由+布丁媽媽+於+14-01-13+發表每

係wor 帶埋磅同呎,再加計數計先得,均真d
係呀,計均真嘛,唔咁計都唔均真啦。仲要未計可能唔係樣樣岩食,食少果一味兩味咁呢。
到時又進演成偏心,就邊個叫餸,錫邊個多啲。
但使唔使計埋大家去食飯既地點遠近?車錢?油費?
跟住做返果車錢食飯回贈計劃咁呀?

男爵府

回覆:同男家的飯局夾錢

我地平時食飯則一家人輪流請一次,做冬呀中秋呀團年呢d大節就阿媽俾,因為佢話返我度做節係我請。 反正大家都有俾生活費佢,佢話事 。唔通仲計你今餐食平左三百下餐我點菜又要平三百咩,最緊要大家有心出黎,有心分擔唔洗下下一位俾哂就ok ka la

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

計食量,咁我係咪俾小D,我平時食1/2人食量可以家庭計已經好好,男家同佢姨媽、親友食飯多數我C6/62埋單,因為計輩份男丁C6/62最細

從未適應這份工

大宅

家庭計好好啦。 我老公有阿哥家姐細妹。 好多時都係大伯同老公比。

大宅

我都覺得以家庭計好正常呀。我自己女家都喺咁。講真一家人無咩所謂啦,又唔喺成日出街食。不過我老公那邊就計人頭。我就一家四口,其姑仔姑奶就一家三口。不過,我個細女唔食肉,食菜同飯就可以,而且我哋一家又細食,佢哋呢有食勁多嘢,我哋都喺咁照比,唔通同佢哋計咩。

伯爵府

引用:記得上年62生日,+一家人食飯,大伯1家4口(2

原帖由 jessylaw1314 於 14-01-12 發表
記得上年62生日, 一家人食飯,
大伯1家4口(2公婆,2個小孩,1個7和5歲)
姑9 1家5口(佢2公婆,1個工人,1個6 ...
甘樣妳條氣就唔順?
以前我爸爸果邊d親戚出尼食飯,
大伯一家 (大伯+大伯娘+3個堂姊妹+大堂姐夫+二堂姐男友共7人),
二姑媽一家 (二姑媽+2個表哥+大表嫂+二表哥女友共5人),
我家4人 (我爸媽+我+我細佬),
其他人 (嫲+三姑媽+五姑姐+五姑姐老公共4人)一齊食, 都係除4份!

我地得4個人果兩批都要俾埋人地有手有腳有工作既大堂姐+大堂姐夫 (我覺得結左婚就要算一家, 唔可以有著數就話都仲係計做大伯果家!), 二堂姐男友 (未結婚, 第一次見女家親戚, 都應該俾返自己果份掛!?), 大表哥+大表嫂 (我覺得結左婚就要算一家, 唔可以有著數就話都仲係計做二姑媽果家!) & 二表哥女友 (未結婚, 同男家親戚食飯, 扮下野都要掛!?)...... 仲要多謝都冇句, 撩佢傾計又黑口黑面!

不過到最後我地都冇出聲, 費事連親戚都冇得做, 不過事後我地都好少再一齊食飯lu, 一餐飯睇清楚依d人!

水晶宮

畀面勳章

以家庭計,我大姐6口、2姐3口、我4口和弟弟2囗。4份計

大姐移咗民,佢不論幾多人嚟(0-8人)都係1份計。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:記得上年62生日,+一家人食飯,大伯1家4口(2

原帖由 jessylaw1314 於 14-01-12 發表
記得上年62生日, 一家人食飯,
大伯1家4口(2公婆,2個小孩,1個7和5歲)
姑9 1家5口(佢2公婆,1個工人,1個6 ...
斤斤計較,家人食飯計人頭,你小家到失禮外家呀

wongjoetabo    發表於 14-1-13 22:27

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:算吧,不過可能你們不明,+有些事情也令我感

算吧,不過可能你們不明, 有些事情也令我感到她常取著數和理所當然。 可能我女家嗰邊會勻爭些, 誰家庭多人 ...
睇埋呢段明哂!
原來係家教問題!

大宅

當大家只見字面,實際一餐飯局, 評論我很計較。實際來碟碟餸,我一家和6299也不會即刻第1個動筷, 那個她就理所當然碟碟都夾先和像搶的樣子。大伯也有細的小孩, 他們1家也不動手。我一家也不動手, 有次我小朋友要食魚,也無得食。
我便教我小朋友,要食,我們回家食吧,讓她們吧。
咁大家又明白我遇的環境嗎?
事出必有因, 又可以詳盡記下嗎?
所以我是很怕跟他們的飯局
這是最後留言, 各位勿覆了。
一字一句也令人慨歎難堪

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

同家人食飯一向以家庭單位計,我叔仔未結婚都係比一份,有時佢重請添,因為佢話無負擔喎,我有姑奶,叔仔,大伯,咁多年我地都好自動夾錢,有時某個家庭得一個出席,都係出一份,一家人食飯唔計得咁多,起碼我好願意比。

男爵府

引用:當大家只見字面,實際一餐飯局,+評論我很計

原帖由 jessylaw1314 於 14-01-13 發表
當大家只見字面,實際一餐飯局, 評論我很計較。實際來碟碟餸,我一家和6299也不會即刻第1個動筷, 那個她就理 ...
其實一家人食飯無必要計算咁多,明白係有d人會小家d, 但即使佢搶住食,你都無必要話成家唔食去就佢,只要有禮合理就可以,一圍枱成條魚咁大條,夾唔到比你小朋友食唔係好合理,如果佢真係成條夾落自己度我就無嘢好講。

louisachausw  同意呵!  發表於 14-1-13 08:38

男爵府

引用:我屋企不嬲係以家庭計+覺得唔公平咪出聲話

原帖由 AGa1111 於 14-01-12 發表
我屋企不嬲係以家庭計 覺得唔公平咪出聲話計人頭囉
x2

子爵府

以家庭計好合理,

首頁
12345...6

尾頁

跳至