婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:大嫂呻爆6299!

你6299都算係極品你大嫂真係忍得、俾我實會產後抑鬱都似淨係俾閑話我聽我早就爆咗佢9年

男爵府

勁慘

伯爵府

babyhoi 發表於 14-1-14 13:20
背景﹕大嫂--B6,做律師,有教養,非一般貪小便宜B6女人
大伯--大公司顧問,搵到錢
6299--已退休,樓供完,我老公同大伯比既家用不少,但慳錢慳到你驚
我兩公婆、大伯、6299住同一區,行路可到

話說大嫂12月尾喺香港生左BB,
我介紹左陪月比佢,
早兩日去探佢,
聽佢呻有關6299呻到到一地落葉~

1. 6299從不打電話通知,隨時用鎖匙自己開門入大嫂屋企!
大嫂媽落左黎陪個女,有次大嫂喺廳餵緊人奶,62自己開門,
大嫂媽即衝去禁住度門叫62等陣,
62照推入黎,話點解唔比佢入黎!

2. 6299不滿大伯花錢請陪月比大嫂,
99之前已經話過等佢幫大嫂坐月但被婉拒,
因為我地個個都知99唔識煮飯兼難食,
6299懷恨在心覺得陪月太貴,
每次上大嫂屋企都黑口黑面對住人,
覺得佢收咁多錢做咁少野好著數!
其實大伯大嫂今次生仔、請陪月、買BB野,
所有錢都係自己比,
但6299就好似比人切左忽肉咁,
成日覺得駛左好多錢

3. 大嫂同陪月相處得好好,
陪月成日免費OT陪佢因為大伯有時好夜返,
大嫂話完約會打賞佢多謝佢,
但99講明話叫佢唔好比打賞,
因為覺得陪月打斧頭!
話人買舊豬腳$30邊洗咁貴,
佢買$15就有!
但大嫂話嗰舊豬腳好大舊的,
$15一定唔得,
係99搵野黎嘈!

4. 6299每日去「目及」住陪月煮咩,
開頭大嫂要谷奶所以有時會煲兩款湯,
6299知道後就話你駛唔駛咁補!
一個人邊洗食咁多野!
仲有咁多渣,好浪費!!
所以每日佢地都會去撈走大嫂啲湯渣,
返屋企就番煲或食湯渣做餸....
佢地慳我地冇辦法,
你可以話佢地節儉,
但屋企仲有個太99(快90歲),
工人話太99有時食唔飽,
99唔比佢夜晚再煮野食,
只比佢食半條蕉.....

5. 陪月整煲仔飯大嫂食,
大嫂食剩啲飯焦,
比62鬧佢暴殄天物!
唔食飯焦做咩整煲仔飯!

6. 陪月有次煲湯用左兩隻烏雞,
99又話大嫂駛唔駛咁補,
大嫂覺得好委屈,
係咪佢既身體咁唔值得自己比錢去補,
因為大嫂媽當年窮冇得補而家身體唔多好,
所以而家好捨得比錢個囡補身,
但99就話自己當年生完第三日就返工啦,
邊駛補呀!

7. 6299上到大嫂屋企借幫手打掃為名,
周圍檢視為實,
掃個雪櫃底搵到一粒肉粒,
就鬧爆個陪月話佢污糟!
仲有為方便佢地自己,
將幾卷廁紙放喺洗手盤旁,
大伯夜晚返黎見到覺得好阻就放返上櫃,
第二日99黎到就話大嫂點解郁佢擺好既野!
覺得自己喺間屋有權話事啲野點擺!

8. 星期日陪月唔黎,
有次99自動請纓話煮飯比大嫂食問佢想食咩,
大嫂話蝦仁炒蛋,
但99話得佢一個人食煮蝦仁太奢侈,
最後只肯整蕃茄炒蛋.....

9. 大嫂想meet橙食,
見到有個橙有一邊發左毛,
正想掉之際比99見到,
99唔比佢掉,
切左發毛嗰啲要大嫂食埋剩下嗰半.....

10. 6299抱BB抱得唔好唔舒服,
BB次次都喊,
佢地只會對住BB講「唔準嘈! 唔準嘈!」
大嫂看在眼內覺得BB好慘.....

11. 大嫂生之前冇耐佢媽落到黎香港,
6299話請佢地飲茶,
大嫂滿心歡喜覺得6299好照顧親家,
點知去到茶樓,
6299自己點菜,
一碗特價瘦肉粥比大嫂,
而6299同大嫂媽就一人一碗$1.8既限時特惠飯!
一小碗飯上有幾粒肉!
4碗野連茶錢,
4人埋單$30 !!
佢唔講我都唔知今時今日香港地仲可以4個人飲茶$30埋單!!
大嫂話之前6299返親大陸玩,
佢父母都招待佢地食當地最好既飯店,
又買好多土產送比佢地,
而家掉返轉6299咁樣對自己呀媽,
早知話佢比錢請飲茶等自己呀媽食好啲,
唔好對6299有期望!

聽完都覺得大嫂好慘,
乜都比6299挑剔!
佢同佢媽都好忍得,
從來冇反駁,
但6299擺明蝦佢兩母女係大陸人,
喺香港無親無故,
喺度擺款,
因為3年前我生大囡時佢地聲都唔敢聲,
而家有人比佢地蝦就踩到人盡!
但我既位置當然唔會講啲乜啦,
只係可以聽大嫂呻下

兩個星期後到我生小B了,
如果6299咁樣對我,
我同我媽都會同佢地死過!

妳冇俾key妳99呀?

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你99好變態

天生女人購物狂

珍珠宮

咁樣邊叫做坐月,仲慘過坐監

大宅

你大嫂

子爵府

畀面勳章

你6299都係蝦你大嫂, 但係你呢個位真係除左多D同佢傾下開解下佢都冇咩做到。反而大伯好似咩都唔理咁

伯爵府

咁似我嬤以前對我娘親既?

但我娘對阿嬤都好好,即使宜家拜得最密既都係佢

水晶宮

大嫂好慘

男爵府

坐月係最須要休息同放鬆, 成日上黎嘈住哂真係好煩好討厭..
佢6299其實真係好冇教養, 個新抱又唔係大食懶又自己既專業工作搵到錢, 自己俾錢養好自己身子都唔得咁.錢係辛苦搵黎用既, 慳到好似樓主6299咁都唔知為咩..
一個字, 煩!!!

大宅

今次我都覺得係要2個仔一齊開聲同做野(收KEY)先得, 叫6299尊重番屋企人, 阿嫂冇欠你地, 你地咁做只會令大家覺得有心為難人, 再係咁一個月先去見你一次, 你5使旨意上來, 不過攪到咁係你們做錯先

單係上大6人地父母招待住酒店食飯, 你6299 竟然30元一餐想無數, 真係要話LO..

(點止D 6299會呀..果D疏堂親友都會LA...真係令人反胃)

伯爵府

你大嫂做律師, 應該識 "殺人不見血的" 說話招數黎制衡你 6299架喎.
果D 講完對方會知難而退而又不傷和氣 (或者不能當面發難) 果D 呢?

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

your 6299

大宅

真係難為了家嫂嗱

禁止訪問

翡翠宮

出聲保護自己唔係=無教養喎
你大嫂比人洽到上心口都唔出聲; 佢自己有問題啦
同埋你大伯死架? 呢D已經唔關尊唔重長輩既事; 佢地直情係是非不分
叫佢自己出聲/叫老公出聲
如果唔係無日無之去忍, 做人都唔知為乜.

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你大嫂EQ好高

別墅

呢 D 6299... 真係好唔識將心比己... 自己唔係未生過,點解要咁對人呢?

水晶宮

兩老好衰!你大嫂真係好忍得!

男爵府

回覆 babyhoi 的帖子

老人家通病,如果佢地咁慳我就唔會比咁多錢佢地...盞寃枉去。 我6299不枉多樣,一把年紀死慳難慳有咩用? 轉頭去炒細價股,停牌渣都冇,又比人氹去借錢投資無得還,仲大大聲話好少錢啫,但買幾斤菜都話要上大陸托返黎,駛小小錢好似天文數字,唔識野仲要大大聲教返你轉頭,價值觀差咁遠,你同講咩都哂氣。唔駛靠人,你話之佢,

首頁

尾頁

跳至