嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:2餐固體之間,要俾生果蓉佢食,萍果,雪梨,

原帖由 wmkcnw 於 14-01-18 發表
2餐固體之間,要俾生果蓉佢食,萍果,雪梨,蕉,記得加水開稀d果蓉,2安水加2湯匙果蓉。健康院本書有教你磨 ...
我冇加水,水果我通常邊刮邊餵,唔會預先壓爛餵,因為生果易氧化冇營養,已經好多汁唔需要加水。

子爵府

引用:Quote:原帖由+wmkcnw+於+14-01-17+發表糊仔

原帖由 ~littleangel~ 於 14-01-18 發表
試過比奶粉,D便便好硬,柯損咗pat pat,之後無再比佢食,全人奶,依家食緊米糊,D便便都硬硬地,之前加薯仔 ...
食乜生果都好,都一定要飲水,我大女6個月仲係全人奶,但因為食固體,所以要比多d水佢飲,特別而家天氣咁乾就更加要多d

子爵府

食固體食得好自然會肥

大宅

回覆:好擔心,6個半月BB生長

一岁后才好飲橙汁,易敏感~

大宅

引用:Quote:原帖由+wmkcnw+於+14-01-17+發表糊仔

原帖由 ~littleangel~ 於 14-01-18 發表
試過比奶粉,D便便好硬,柯損咗pat pat,之後無再比佢食,全人奶,依家食緊米糊,D便便都硬硬地,之前加薯仔 ...
便便硬可試蕃薯南瓜

大宅

引用:Quote:原帖由+wmkcnw+於+14-01-18+發表2餐

原帖由 小紅梅 於 14-01-18 發表
我冇加水,水果我通常邊刮邊餵,唔會預先壓爛餵,因為生果易氧化冇營養,已經好多汁唔需要加水。

...
蘋果要連皮攪容,淨肉鐵質太高易便秘

小紅梅  而家太多藥唔敢比bb食果皮,我自己都唔敢食  發表於 14-1-19 07:55

別墅

便便硬食火龍果!我仔之前大便好實,食左火龍果,便便正常返!我仔通常1星期食一次,每次1個份量,可分2歺食!

大宅

回覆:好擔心,6個半月BB生長

媽媽你餵人奶有冇食多啲飯?一日起碼2碗,啲奶杰啲脂肪會多啲; 自己千其唔好減肥食少啲野呀!不過bb 6個月的話真係要培養佢食固體興趣,我都係人奶全埋身,奶量唔多唔係打爆冰箱嗰種,岩岩好夠仔仔食,好彩佢又好吸收所以磅數節節上升,算大隻,我一路肥但都唔理咁多要自己勁飲湯水同每餐起碼一碗飯,之後試固體都辛苦過因為仔仔奶癮大,唔太愛食固體,慢慢黎俾心機,我都倒過唔少粥仔,有時食10啖唔食就等一個鐘後再餵,等到有日食到半碗唔食就餵水果,以求撐大佢個胃,我仔一餐而家食到300ml粥哪,但都係要慢慢食要氹,無辦法唯有接受佢係食得「好滋油」嗰種人! 加油!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

小紅梅 發表於 14-1-18 23:08

...
大細個唔俾太濃味,太甜的果蓉,所以我用水溝稀佢

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

symix0384 發表於 14-1-19 02:12
便便硬食火龍果!我仔之前大便好實,食左火龍果,便便正常返!我仔通常1星期食一次,每次1個份量,可分2歺 ...
我都試過,好work。

侯爵府

陳太2013 發表於 14-1-19 01:10
一岁后才好飲橙汁,易敏感~
agree。同埋太酸,好多bb唔飲

複式洋房

引用:2餐固體之間,要俾生果蓉佢食,萍果,雪梨,

原帖由 wmkcnw 於 14-01-18 發表
2餐固體之間,要俾生果蓉佢食,萍果,雪梨,蕉,記得加水開稀d果蓉,2安水加2湯匙果蓉。健康院本書有教你磨 ...
果蓉使唔使整熱?水又使唔使熱?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+~littleangel~+於+14-01-18+

原帖由 ^GGmami^ 於 14-01-18 發表
食乜生果都好,都一定要飲水,我大女6個月仲係全人奶,但因為食固體,所以要比多d水佢飲,特別而家天氣咁乾 ...
佢就係唔鐘意飲水呀,比隻學習杯佢飲,教佢佢玩下,又唔肯飲,直頭倒落佢口,又飲得少。今日D紅蘿蔔痾番晒出黎,好似唔消化咁,pat pat又痾損咗喇,幫佢抹時好痛,心都up埋,便便都去得好密下,一日三次,每次都好傑、好硬,但去得好細pap。㸃解會咁架?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+小紅梅+於+14-01-18+發表我冇

原帖由 chunmui000 於 14-01-19 發表
蘋果要連皮攪容,淨肉鐵質太高易便秘
D皮唔係太硬,佢個胃消唔消化倒架?同埋有臘喎

複式洋房

引用:媽媽你餵人奶有冇食多啲飯?一日起碼2碗,

原帖由 cloretta37 於 14-01-19 發表
媽媽你餵人奶有冇食多啲飯?一日起碼2碗,啲奶杰啲脂肪會多啲; 自己千其唔好減肥食少啲野呀!不過bb 6個月 ...
你仔仔幾大呀?我都唔多奶,泵唔倒。一直好似全埋身。我個B佢對食固體好有興趣,見親我地食飯,佢都周圍搞,想食埋一份。但佢都想成日飲奶,好痴身,我真係乜都做唔倒呀。佢眼瞓就要揾我,邊個都唔肯跟。真係好攰呀

大宅

引用:Quote:原帖由+cloretta37+於+14-01-19+發表

原帖由 ~littleangel~ 於 14-01-19 發表
你仔仔幾大呀?我都唔多奶,泵唔倒。一直好似全埋身。我個B佢對食固體好有興趣,見親我地食飯,佢都周圍搞 ...
岩岩10個月,我仔都好痴,痴到有時已經掂住都仲扭,不過岩岩呢個月佢大個仔咗好多,開始冇咁誇張地痴身,所以唔好氣餒,始於一日佢地會長大,識行識走就唔理你。

大宅

引用:Quote:原帖由+^GGmami^+於+14-01-18+發表食

原帖由 ~littleangel~ 於 14-01-19 發表
佢就係唔鐘意飲水呀,比隻學習杯佢飲,教佢佢玩下,又唔肯飲,直頭倒落佢口,又飲得少。今日D紅蘿蔔痾番晒 ...
係咪因為poopoo 時patpat 痛,所以唔想去,all 左痛又忍返住?羅白食完正常係all 紅羅白色既便便,只要4唔係原粒all 返出黎就ok

大宅

引用:Quote:原帖由+^GGmami^+於+14-01-18+發表食

佢就係唔鐘意飲水呀,比隻學習杯佢飲,教佢佢玩下,又唔肯飲,直頭倒落佢口,又飲得少。今日D紅蘿蔔痾番晒 ...
飲水要不停密密比,佢習慣左就會飲多d, 我仔玩水玩左半年先開始飲多d

大宅

引用:Quote:原帖由+chunmui000+於+14-01-19+發表

D皮唔係太硬,佢個胃消唔消化倒架?同埋有臘喎
攪爛左就唔會太硬,我仔9m 開始食,至於臘,我就唔知,因為我仔食親冇皮蘋果都硬便便

侯爵府

~littleangel~ 發表於 14-1-19 20:44
果蓉使唔使整熱?水又使唔使熱?
果蓉唔使整熱, 沸水加落去整暖佢. 但記得砧板同刀唔可以用來整生野, 用之前用沸水消毒.

首頁

尾頁

跳至