懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有聽過,有時一些傳統禁忌都係唔知來源的。但如果你媽媽信,就唔好搏啦。始終係自己娘家,都唔想第時有乜事,俾人賴啦。
我自己就叫我媽日頭過來幫手。

大宅

我阿媽都一早同我講我唔可以返去坐月...
搞到最後要請陪月幫手羅,都唔知邊個親戚同佢講埋d咁既野

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:坐月唔可以返娘家坐

我有聽過,我屋企就係咁,男女家2邊都有人話唔好,但係我又唔杺係99屋企坐月所以係自己屋企咋,不過都冇咩既,夜晚媽咪黎煮餐飯,整定聽日lunch 既送自己煮,有咩濕水就戴手套

大宅

回覆:坐月唔可以返娘家坐?

我媽都是迷信,知道我有左就已經成日叫我不好番她度,仲不洗食團年,莫講坐月

大宅

迷信野係有聽過,我未生但媽咪經常都會叫我返佢到訓煲湯俾我飲,我同奶奶住但坐月都會返去娘家坐!

大宅

我覺得五關事..我朋友兩胎都係外家坐月!

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我本身剩係同我老公住..+本身同我媽講好左

原帖由 devil.chloe 於 14-01-18 發表

我本身剩係同我老公住.. 本身同我媽講好左遲下生完返去 ...
未聽過
我第一胎都係喺娘家坐月
今次第二胎都諗緊點.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我諗舅母個意思係你返娘家坐月, 會累到娘家行衰運? 呢樣我未聽過.

我聽過外嫁女唔應該返娘家坐月, 一黎你係男家既人理應係男家既人去照顧你, 二黎你返去坐月會拎男家既人冇面. 呢d 傳統野信不信由你... 呢個年代好多人都唔會理, 自己鍾意去邊就去邊, 最緊要自己覺得舒服.

樓主你咁俾個舅母一鑊蹺起, 覺得唔開心係正常. 咁你同你阿媽商量下, 可唔可以佢黎你度幫手同埋教下你點湊bb 啦. 你響自己屋企坐月, 雖然係麻煩少少, 但你仲有老公幫手, 你老公又唔駛miss 左你同bb 既坐月/初生片段, 你阿媽咪係老人家又唔駛咁操勞, 自己坐月唔係你諗得咁差既.

大宅

我黎緊都會返娘家坐月,我媽媽都有講過唔可以返去的,坐月同埋bb過咗1個月先可以返娘家,我問點解唔可以佢又講唔出,總之最後就要拜神作福之類的先可以返去。

大宅

我聽過,我99有講,但我媽媽反而好歡迎我返去坐月,因為佢話唔洗老遠來照顧我,我未婚的妹妹仲好開心話幫我湊bb ,我覺得都係迷信野,睇過唔過到你心入面嗰關~

大宅

本身都打算返外家坐月,有個識傳統嘢的阿姨話如果家中有未婚的兄弟姐妹,會影響佢地的運程,
依家轉左阿媽過來我度湊我,等過左坐月,再捧bb返去,
個阿姨我地都好尊重架,平時都幫大家解決不少疑難,所以我都信架,
其實阿媽肯幫手已經好好,等遲啲再使埋細佬湊b,

別墅

回覆:devil.chloe 的帖子

不如請陪月啦, 我果陣揾陪月覺得好幫到手, 既然你媽媽咁傳統, 就算俾你過去都可能好多禁忌, 到時可能又影響你心情。 不如諗其他方法啦

男爵府

我嫲嫲都係咁講,佢話寧願出錢俾黎請陪月都唔可以入屋,佢話生完bb既叫月婆,要出左月用look由葉沖左涼洗左個身啲腥臭味so臭味至可以入門,唔係會帶埋啲衰運返娘家,連初生bb都要出左月洗左so至可以入屋

禁止訪問

回覆:坐月唔可以返娘家坐?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我好細個果時我姑姐都黎左我屋企坐月,跟住無獨有偶我爸爸開始行衰運,我媽都鬧左我姑姐好耐好耐好耐,話佢好黎我地度坐月,咁多年黎都好憎佢,憎到依家。

但呢d都係老一輩講法,近年都唔覺有人講呢d,同你媽咪商量下囉~佢唔mind就ok啦~

大宅

回覆:devil.chloe 的帖子

traditionally 你娘家是爸爸即父系家族的家與你舅母完全無關係。你如果番去座月她有事,只係今啱得今喬。

子爵府

點傳統or迷信都應以大肚婆同bb著想作出發點啦!真係r晒頭。

大宅

我正在娘家坐月,旨意我奶奶我怕會有產後抑鬱

別墅

而家咩世紀,咁on 居既野都講得出!

我都係番娘家坐月,連老公一齊番tim

devil.chloe  咪就係   發表於 14-1-18 14:41

複式洋房

冇聽過,我個fd兩胎都返阿媽到坐月,依家兩個仔都好大啦,知幾好!
我情況同你差唔多,如果阿媽日日搭車黎要成個鐘,要老人家整定野日日咁早攞黎好辛苦者
雖然我可能住唔慣,加上老公唔係日日係身邊,不過我都選擇左回娘家坐月

首頁

尾頁

跳至