親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我都生寶寶,問左醫生話可以放心去玩呀。

侯爵府

引用:純粹想傾下,希望大家唔好話驚就唔好去,去

原帖由 Meito_128 於 14-02-06 發表
純粹想傾下,希望大家唔好話驚就唔好去,去就唔好驚....etc

而家又出左段片又話澳洲乜乜專家話輻射水流入 ...
出事後我去过三次,東京,北海道(帶當時兩歲半的仔),大阪,我覚得冇咩問題,當地人照生活照生仔…不過如果你自己想生仔咪唔好去,費時第二時有事就賴落幅射度

soso3509  無錯!!最緊要唔好懶人, 講真就算足不出戶都會出意外!!  發表於 14-2-8 22:22

珍珠宮

gillygulu 發表於 14-2-6 22:23
黎緊3月會去,既然d水都流晒落大海,即係有接觸到水既地方都有事啦
香港同日本咁近,咁你覺得呢?

...
BUT源頭都仲係日本, 正如火把一樣, 近火把受傷既機率一定比十米外既高!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

樓主, 真心問, 我就真心答, 如果而家切爾諾貝爾完全開放比人去旅遊, 你會唔會去? 人地都隔左幾十年, 點解仲未完全解封? 點解入去仍然要著防護衣? 點解冇人返去生活?

其實核輻射最可怕, 唔係空氣中既含量, 而係每日食物, 飲用既水, 你唔知會唔會有輻射, 食左入去, 輻射源就係你身體裡面, 冇防護衣比你著, 亦唔知幾耐/會唔會排得返出身體外!

所以我好唔明D人成日話東京空氣中輻射含量比香港仲要低, 點解唔去得......

至於住係日本D人而家冇事....... 梗係啦, 輻射又唔係傷風感冒, 邊有咁快見到啊! 咁快見到出問題, 即輻射好高, D人應該好快瓜晒......

大宅

我都計劃咗四月份同埋個女去!

複式洋房

回覆:真心想討論:敢唔敢去日本?

如果要死既話。
訓訓下覺都會死。
好多野都係整定。

與其擔心咁多。
倒不如開開心心去享受下。
自從311之後。我都去左5次日本

soso3509  無錯呀!!!起碼玩過開心過!!  發表於 14-2-8 22:24
good_pig   加上又唔係去福島  發表於 14-2-7 07:45

大宅

BK Milk勳章

回覆:小寶貝兒 的帖子

唔會去!

世界之大,又唔係冇得揀

hebe2010   AGREE  發表於 14-2-9 13:21
小寶貝兒    發表於 14-2-7 19:33

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

一家三口剛去完回來... 要擔心, 好多野都可以擔心... 趁有時間, 健康, 多D同家人一起... 世事話唔埋...

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都唔敢

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

核輻射的可怕: http://www.youtube.com/watch?v=ygmVZaYgbn8

大宅

我一家三口啱從大阪回來。其實邊驚得咁多,你唔離開香港一樣有機會生cancer,長期喺發電廠都會中招。命早注定,係你就係你。去日本,驚幅射,去峇里,驚恐怖集擊。去中國,驚比人老笠活捉生劏。邊到都唔洗去,香港最“安全”,但驚食左地溝油,有毒米……

我有朋友去年同阿媽阿妹去大阪,今年有左bb準備出世。我屋企連同親戚2012年新年都去左成個禮拜……

大宅

BK Milk勳章

引用:我都生寶寶,問左醫生話可以放心去玩呀。

原帖由 yanstarry 於 14-02-07 發表
我都生寶寶,問左醫生話可以放心去玩呀。
上次去拎平安藥時問醫生去日本其實o唔ok,醫生答我"話冇事就厄你"

大宅

既然係真心討論,我又真心講下我嘅睇法。

>有人係之前回覆話輻射最令人擔心嘅地方係經食物傳入身體影響健康(我認同的)。。。
>新聞又有講輻射水已經原福島核電廠流哂出海(事實)。。。
>又有證據話日本空氣中的輻射同香港相差不遠(除福島外)。。。
>新聞有講2014年759阿x屋銷售創新高(佢賣日本進口食品)

既然係咁,大家其實唔應該係驚 去唔去日本好,係都應該驚下 大家係2011-3-11後係香港食左幾多日本進口食物零食,或來自太平洋的海鮮。。。

可能當中已經吸左唔少輻射。。。

你會完全不吃日本進口食品零食或太平洋進口的海鮮嗎?

gdmice    發表於 14-2-8 12:25

珍珠宮

hkeric 發表於 14-2-7 19:32
既然係真心討論,我又真心講下我嘅睇法。

>有人係之前回覆話輻射最令人擔心嘅地方係經食物傳入身體影響健 ...
係架, 311之後, 我冇買日本零食, 人地買比我女, 我都唔會比佢食, 至於太平洋既海鮮真係有D難, 但正如我所講, 濃度一定日本最高, 越遠就越安全, 所以我冇咁擔心!D食店標明日本食材果D真係唔會去! 不過唔知大家有冇留意新聞, 其實日本食店既食材8-9成都唔係來自日本呢~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我識得位出名婦科醫生,佢同佢老婆成日去日本,唔知返來會唔會帶埋d輻射比病人。

我自己就會去日本

禁止訪問

回覆:jessiejy 的帖子

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

311當年年尾我去左北海道,上年同黎緊今年暑假都簡左同屋企人阿仔,老豆阿媽一齊去, 問心只去幾日, 問題真係咁大咩?如果吾去係咪就一定吾生癌呢?其實都吾係去福島, 咁問題係咪都咁大呢

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

過多幾年東京都攪奧運

伯爵府

回覆 Cheddar85ang 的帖子

同意, 我相信如果有得揀, 好多日本都會走

首頁
12345...7

尾頁

跳至