自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

回覆:好吾好投訴個班主任?

唔會投訴,會轉校

jellyfish1989  me too  發表於 14-3-1 19:39

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實不如搵間多支緩的學校,咁對你小朋友有幫助,投訴都唔會比到支緩你啦,因為間學校跟本係冇又點支緩你呢

琥珀宮

引用:話説家長日,家長要同小孩一同出席,個班主

原帖由 josephbaba 於 14-03-01 發表
話説家長日,家長要同小孩一同出席,個班主任全程只係話我小朋友有幾差差差,成績差上課不尊心等等,係咁迫 ...
老師只係唔夠愛心但無明顯有錯,你講既情況並不足以去投訴!
與其唸去投訴,不如唸下點同老師溝通多些吧!

禁止訪問

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

話説家長日,家長要同小孩一同出席,個班主任全程只係話我小朋友有幾差差差,成績差上課不尊心等等,係咁迫 ...
投訴唔大幫助,最緊要係實質建議可以點幫個小朋友

大宅

引用:Quote:josephbaba+發表於+14-3-1+18:31+話

原帖由 ansonisme 於 14-03-01 發表
老實說話: 投訴左你條氣順左,但班主任唔會因為咁改變,改既就更忽視你囝囝,因為少做,少講,就無機會投訴佢,分 ...
多謝你既意見,那我試試寫—封信比老師detail d 寫出小朋友既情況,睇下老師有咩方法及建議吧,也多謝大家寶貴既建議,我差d行錯—步害左我小孩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

最好先同這位老師傾下先,投訴唔係第一解決辦法

男爵府

回覆 josephbaba 的帖子

我諗如果我聽倒個老師講: "你要訓練下佢' thats it"
我會再"質問(詢問)佢咩訓練, 點樣嘅訓練, 要實際及清楚嘅指引, 同老師講明白教小朋友始終係父母責任,你亦都願意承擔呢個責任, 之但係你做得班主任, 都相信你有一定專業知識的, 如果只係講一D咁空氾嘅字眼去形容, 唔單止幫唔倒個小朋友, 家長亦好confuse~

大宅

引用:點解當時你唔當面理論呢?+背後就投訴人,

原帖由 肥妹心 於 14-03-01 發表
點解當時你唔當面理論呢? 背後就投訴人,會唔會唔係咁好呀?
我有立即講我小孩言語發展比同齡小孩遲二年,老師話就算係K1小孩都問到佢既問題,當時佢好大聲罵我小孩,我小孩好驚,加上佢發展遲緩,有d問題答得好細聲及簡短,老師就好生氣。

子爵府

畀面勳章

聽過有催谷嘅小學老師唔想比差嘅學生拉底成績,會試圖迫佢轉校。

因為我朋友個仔係遲緩,佢班主任都成日迫佢

男爵府

2018復活節勳章

josephbaba 發表於 14-3-1 19:07
多謝你既意見,那我試試寫—封信比老師detail d 寫出小朋友既情況,睇下老師有咩方法及建議吧,也多謝大家 ...
我提議..face to face去,唔好寫信, 咁先會有真正交流.
只要你管著" 幫囝囝"心態,而唔係用"投訴"心態去面對呢件事,你心情會寬鬆下來,努力!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

你要認真考慮間學校是否真的適合你個仔

D-chan  認同  發表於 14-3-1 19:46

翡翠宮

會唔會間學校好嚴謹 會嚇怕你個小朋友?
如果佢多病痛又略為慢dd, 會唔會搵一間唔係太主流既, 佢會讀得開心d?
sorry 可能唔work, 我只係驚小朋友比學校同老師嚇怕; 返學唔開心.

伯爵府

畀面勳章

其實我好明白家長面對咁既老師真係會好心痛,但或者呢間學校程度已經唔係你小朋友可以跟到,所以老師咁[進取]又唔理人感受,你試下揾間程度無咁深比小朋友,到決定轉校再投訴!

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

投訴只會令你仔仔條路更難行,而家d學校係唔會就小朋友,有d係比較谷學生,有d係有愛心愉快學習既,你老師好明顯講緊你仔仔唔合適讀呢間學校,佢要求你一定要達到學校既標準,唔理你有n個原因做唔到,如果我係你,會搵間適合佢讀既學校轉吧

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

一句到尾,學校唔適合你小朋友
面對SEN學生,普通學校未必懂得處理/有足夠支援配套
可以向教育局查詢貴區有邊間學校在特殊教育/融合教育做得比較出色
呢啲學校包容度高老師會懂得處理此類學生

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

投訴左小朋友有機會比單打/忽視,到時仲唔開心
不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔都係sen,明白家長有幾氣餒+嬲,但同意樓上講,唔好因為一時意氣令老師對小朋友有唔好印象。老師想家長做野,得!即時約晒老師社工訓輔老師一齊傾,帶出訊息係「我地點一齊幫小朋友」,要計劃下一步,學校同家庭要一齊。如果學校咁都唔想配合,間學校都無咩心去包容,轉校吧

男爵府

引用:Quote:原帖由+SMKATHY+於+14-03-01+發表深

原帖由 milky_red 於 14-03-01 發表
而家啲先生/人,都係批評多,建議少
我都覺,個日家長日佢淨係話我仔點點點,冇俾過任何意見俾我,我聽完都好冇奈

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果你小朋友有咁多特殊需要,你響選校時有無同教署同學校申報?
有無社工跟? 如果你自己無向教署同社工申報特殊需要,教署係唔會有正式經費俾學校,用嚟支援小朋友的。

首頁
12345...6

尾頁

跳至