烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廚勳章

引用:我初初用個陣真係好有心機去養鍋,又用熱水

原帖由 szesze821 於 14-03-08 發表
我初初用個陣真係好有心機去養鍋,又用熱水去洗,又好好心機整,後尾諗諗吓,咁貴買佢返黎又要服侍佢,淨係 ...
同意。個pan夠熱;啲油夠熱,好少機會黏。熱pan時,不要齋開火熱鑊,鑊內要有油或水。其實,煮好快,係等佢夠熱呢段時間耐。下次煎野,不妨試下,放碗水去預熱,全個pan都熱透就倒左啲水,用乾布或紙巾擦乾,開始加油,油有紋路就開始煮。夠熱應該唔黏。

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

男爵府

引用:我初初用個陣真係好有心機去養鍋,又用熱水

原帖由 szesze821 於 14-03-08 發表
我初初用個陣真係好有心機去養鍋,又用熱水去洗,又好好心機整,後尾諗諗吓,咁貴買佢返黎又要服侍佢,淨係 ...
Agree,樓主搏下用刷lol,反正你唔攪好佢都唔会用架啦

男爵府

回覆:STAUB (蜂巢鍋+大圓鍋) 清洗

蜂巢係我人生最後悔的一件廚具,想買既朋友真係要三思

grimpoteuthis  就算我依GA 好似曉得點控制都好, 我都好同意你呢個說話 !   發表於 14-3-10 10:46

水晶宮

引用:Quote:原帖由+szesze821+於+14-03-08+發表

原帖由 幸福羊寶寶 於 14-03-08 發表
同意。個pan夠熱;啲油夠熱,好少機會黏。熱pan時,不要齋開火熱鑊,鑊內要有油或水。其實,煮好快,係等佢 ...
我係燒空鑊至冒白煙再落油,再用紙巾將油擦均成個煲,即落食物,因為油最好唔好咁高溫

幸福羊寶寶  空燒傷鑊架  發表於 14-3-8 10:17

少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

回覆:STAUB (蜂巢鍋+大圓鍋) 清洗

我用洗易潔鑊既百潔布洗,好易洗喎,佢又唔係易潔,粗暴啲都得既。

grimpoteuthis   成功左 !!  發表於 14-3-11 10:45

大宅

szesze821 發表於 14-3-8 00:35
WOW !! 你呢個意見真係唔錯, 結果星期六日個兩日, 我都迫自己用佢, 落多小小油, 燒到佢好熱先開始用, 用完馬上用熱水浸洗....(雖然我始終覺得刷得唔係太乾淨, 不過算啦, 總好過放佢係道, 又唔用佢)

唯一仲未習慣就係要煲定水, 要黎洗佢. 攪到自己有小小好似傻婆咁, 好忙. 哈哈 !!
即如煎完魚想馬上煎豬扒, 就要預備好熱水, 馬上洗, 煎下轉.

大宅

幸福羊寶寶 發表於 14-3-8 08:49
同意。個pan夠熱;啲油夠熱,好少機會黏。熱pan時,不要齋開火熱鑊,鑊內要有油或水。其實,煮好快,係等佢 ...

睇完大家意見, 我已經….括出去, 進化得更快 ….

開始時, 倒凍水入去煲走小小養鍋個D .

見熱就倒左佢 (其實呢個時間仲有好多養鍋油係個鍋道…..)

之後開火燒熱到乾水, 再落油……等等等…….等到佢好熱先煎

其間, 我會煲定熱水, 煮完一轉, 馬上沖熱水, 之後用個刷刷乾淨佢….

唯一保養就係食完飯, 洗完碗先同佢上油….

的確…….試左兩日, 感覺好似好D……..

大宅

係呢...咁想問問....你地....
如果將鍋上左油, 會唔會收入廚櫃GA ???
如果收左入去, 咪會有油UP 味LAW ??

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

其實咁既~~~ 真係好似大家咁講慢工出細貨~~
慢火慢慢燒熱......
仲有我有用刷刷, 我買棕櫚毛刷 (毛係啡色個種)
熱水洗同刷都 ok.... 方便快捷~~~

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

catjeffcat 發表於 14-3-10 11:36
其實咁既~~~ 真係好似大家咁講慢工出細貨~~
慢火慢慢燒熱......
仲有我有用刷刷, 我買棕櫚毛刷 (毛係啡色個 ...
其實養得好, 仲用得恰當, 真係唔難用

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

hallonatalie 發表於 14-3-10 22:58
其實養得好, 仲用得恰當, 真係唔難用
係呀~~~ 鑄鐵鍋同個尐五層鑊一樣都係要熱夠就一定唔會痴, 煎既食材最緊要吸乾水份先落鑊
就唔會痴...... 煎魚的話就一定要燒得夠熱 << 不
是大火就燒得夠熱..... 中慢火燒熱鍋身先至平均
受熱......

煮係先第一件事唔係切蔥薑蒜, 係開火熱鍋先.....
跟住切蔥薑蒜, 切好後再用手在鍋上面感受下夠熱
未......

大宅

catjeffcat 發表於 14-3-11 08:39
係呀~~~ 鑄鐵鍋同個尐五層鑊一樣都係要熱夠就一定唔會痴, 煎既食材最緊要吸乾水份先落鑊
就唔會痴...... 煎 ...

"洗"呢個問題解決左啦, 而第一轉煮野, 按大家意見做都真係好work...
不過火力都係未掌握好....
尋晚再試過.........結果攪到屋企好似太排檔咁....

第一轉先煎魚, 問題不太....
之後我加熱水入鑊沖沖煎魚嘅殘渣同腥味 (但 d 水點煲都唔及個鑊熱)
小 "炸" 左一下. (咁都還可接受)

刷兩野之後, 倒走d水洗鑊水, 再係爐上燒下, 等佢蒸發小小水份
無咩水之後, 照常再加油等佢熱......(可能呢個已經做錯 ???)

等左 30 秒左右, 倒d 雞入去, 但已經意識到個鑊太熱, 因為雞皮一反已經見到啡黃色.....
咁我就馬上倒小小熱水入去, 結果........大 "炸" .........成廚房都係油....而且個爐頭竟然 "唱" 火....
(火變左紅色) 雖然只係燒得高過個鑊, 未真係好似大排檔個燒都個人咁高.... 但都已經比佢嚇死....

其實你地點用佢黎煮第二轉ga ?? 總無可能等佢凍曬先煮得二轉.....??? 等得佢黎, 我上一味送咪凍曬... ??

別墅

引用:+本帖最後由+grimpoteuthis+於+14-3-11+10:

原帖由 grimpoteuthis 於 14-03-11 發表
我自己就未買蜂巢煱,但用開生鐵鍋原理應該差唔多。

其實係唔洗等佢凍返,但因為生鐵存熱極好,所以一開始真係要俾時間去試,你個爐火同個鍋要用幾多時間燒先夠熱,一夠熱就好落鍋。記住唔好乾燒太耐,一來傷鍋,二來就容易出現你咁嘅情況。另外,你發現太熱,唔好即刻倒水落去,應該即刻校細個火或熄火,先好落水,水亦要落多少少,咁就無咁易搶火。你咁嘅情況,我懷疑你本身個火太大,下次試下一開始就用細嘅嘅火,就唔會太好鑊氣!

另外,我發現生鐵燒到某個溫度會聞到少少味。陣味好輕,唔係燶味,唔難聞,但我就靠佢知道已經好夠熱。唔知有無其他人有聞到?

珍珠宮

grimpoteuthis 發表於 14-3-11 10:44
"洗"呢個問題解決左啦, 而第一轉煮野, 按大家意見做都真係好work...
尋晚再試過 ...
聽你咁講煎魚時火力都好大, 所以個鍋太煎.... 其實呢尐鍋都係 keep 住中慢火已經好足夠, 煮到咁上下
可以再將火力調低至細火....

搶火真係比你赫 C

我家的水喉有接洗水間的熱水爐, 所以有熱水用!

grimpoteuthis  我一直用細火架, 不過煎魚一直燒左佢十分鐘有多....  發表於 14-3-12 09:32

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:grimpoteuthis+++咁要一個個窿慢慢了.....

原帖由 hallonatalie 於 14-03-05 發表
grimpoteuthis 咁要一個個窿慢慢了.....返去試下先... 發表於 2 分鐘前

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+szesze821+於+14-03-08+發表

原帖由 幸福羊寶寶 於 14-03-08 發表

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

grimpoteuthis 發表於 14-3-11 10:44
尋晚再試過 ...

首先是要夠熱同有耐性, 我都有蜂巢鍋, 一直都只是用中火小火...

要時間燒熱個鍋, 之後就可以煎炒, 同埋本身佢就算熄左火都仍然好熱夠煎炒用...我炒旦是熄左火來炒, 旦會剛剛好....

如果一連幾味都要落鑊, 應該會覺得愈來愈易炒...因為佢已經夠曬熱....為免炒一次洗一次, 安排下個煎炒次序, 最後果個是最易污垢....例如好多汁HIN 等....

我覺得洗佢最好是用完熄火後即加暖水浸佢, 如果果次真是CHI到阿媽都唔認得, 我會即放熱水, 用擦洗左佢先...再用水浸多陣...再洗...唔好放涼先做, 洗得重辛苦
Stay Hungry , stay foolish !!

大宅

Soldatoj 發表於 14-3-11 12:24
我自己就未買蜂巢煱,但用開生鐵鍋原理應該差唔多。

其實係唔洗等佢凍返,但因為生鐵存熱極好,所以一開始 ...
落多D 水呀....... 我怕一冷一熱得太勁, 會壞佢塗層, 所以落得個小小水......
不過...你講得啱........我做咩唔熜左個火去呢.... (當時我已經用緊最細火...) ???
太白痴啦............. .... !!!

聞味......下次試下先 !! 不過一直都唔多覺... ????

大宅

hinhin_ma 發表於 14-3-12 01:49
首先是要夠熱同有耐性, 我都有蜂巢鍋, 一直都只是用中火小火...
熄左炒旦 !! 嘩! 咁真係要從新再學過點用鑊先得.........
完全同我以前用開嘅廚具唔同..... 唔怪得我第一次買返黎要黎煎蛋就中左伏啦......
(我係咁開住火, 最後, 所有窿窿都痴左蛋....)

其實我一直都只係開住個細火黎煎魚.....

咁............你用過一次, 用熱水洗完, 用咩方法確定個鍋熱度啱煮第二次... ????

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

grimpoteuthis 發表於 14-3-12 09:41
熄左炒旦 !! 嘩! 咁真係要從新再學過點用鑊先得.........
完全同我以前用開嘅廚具唔同..... 唔怪 ...

盡量唔洗, 用紙巾抹....所以話安排好落鑊次序, 因為一路用個鑊熱力會愈來愈平均, 可以愈用小火, 除非好污漬, 鑊NO 一定要洗左先可用, 因為洗完個鑊又涷左, 又要再加熱...又要等佢夠熱...

熄火炒旦...大前提都是要鑊夠熱, 落旦後熄火炒幾下...用鑊D 餘熱炒熟D旦....

同之前JM 講差不多, 有白煙或油有紋就表示夠熱....

grimpoteuthis  好, 今晚再試過先, THX !   發表於 14-3-13 09:34
Stay Hungry , stay foolish !!

首頁

尾頁

跳至