自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:要否學公文?

我囡由小三到現在中四都上公文數,其實她已經不是每天做練習,只當補習,多年努力令她保持對數學的興趣,而且上堂亦得心應手,功課和考試平均滿分,全級頭幾位。

侯爵府

引用:我囡由小三到現在中四都上公文數,其實她已

原帖由 cameomom 於 14-03-15 發表
我囡由小三到現在中四都上公文數,其實她已經不是每天做練習,只當補習,多年努力令她保持對數學的興趣,而 ...
中四都平均滿分? 你女間乜嘢中學?

男爵府

我深信,從生活裡學習,才能有用。

冬天的味道

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得每個小朋友的學習模式不同,有些小朋友是適合每天操練的方法;
又有些小朋友會覺得好悶,......

樓主,如果你打算俾小朋友學數學,
你可以等小朋友k2升k3暑期學公文數比較好d!
因為太細個的操練只是畫線條,學數序....

珍珠宮

Huiwangmama 發表於 14-3-14 23:08
我身邊的朋友都有同自己的小朋友學公文,而我仔仔剛3歲,都想問吓學公文是否好好呢??

...
我個仔升K3開始學中同英打咗底上小學呢2科同普通話都幾好..3歲我覺得太細如果係大B 可以K2下學期開始, 細B K3 先開始都得.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:明白了,個人是不太想小朋友用死記的學習方

原帖由 Huiwangmama 於 14-03-15 發表
明白了,個人是不太想小朋友用死記的學習方式來學習,謝謝大家

...
我都想講,5好人地話死記就信,每種課程都有其好處壞處,你自己親身了解重好。而且點運用件工具係個人問題。

總有離別的時候

男爵府

醒目開學勳章

試下無妨,睇下適合唔適合自己既小朋友。 我有d朋友既仔女讀左成績好左,有d就相反,而我仔試過一年,最後我都係放棄左,因為唔太啱佢。佢唔上公文反而成績仲好左。 所以,真係好睇個別小朋友的。

大宅

BK Milk勳章

我覺得可以k3先開始學,我囡學左中文半年左右,可應付學校課程,佢而家小二,小一才去學,佢以前連韻母聲母都未搞唔清,學校只系帶一帶過,冇練習但考試會考!學左呢半年學校老師都話佢明顯普通話科有進步!我初時都好唔鐘意呢種洗腦教育,所以數學都去學珠心算都唔去公文,但中文真系冇辦法,點知出奇地有用,主要系聽多左睇多左,另一角度,佢只日都有功課可令佢每日都睇文章!而家佢有時睇公文既文章都會笑,佢話內容好搞笑!
同埋我呢排都有問要不英文都去學公文,阿囡話唔想,我都冇逼佢!

伯爵府

好媽媽勳章

我覺得佢由淺入深既方法幾好。每日份功課都係10分鐘到,hea少陣都做完啦。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

大宅

想小朋友討厭學習,討厭某個學科,公民真係超正!

子爵府

我見到好多回覆都講公文數, 有無人學中文, 英文或其他?

有無用?

伯爵府

好媽媽勳章

我覺得英文麻麻地,好多錯。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

子爵府

引用:我見到好多回覆都講公文數,+有無人學中文,+

原帖由 baby_cat 於 14-03-15 發表
我見到好多回覆都講公文數, 有無人學中文, 英文或其他?

有無用?
我個女由k 2至而家小二仲學緊公文英,家長要有心理準備開頭時要家長跟進等小朋友適應才放手,我個女間學校係傳統學校小一起已好多閱讀理解,自上小一佢英文不用我跟。因公文英真係令佢學左好多詞彙,所以公文英確實有用,我個女因為咁而唔驚英文自信心都提升左。

子爵府

回覆:baby_cat 的帖子

學公文係要有耐性同堅持,如果家長諗住交俾公文的老師自己咩都唔理咁公文真係不適合。英文係要每日堅持讀三次再做功課,我有d 朋友怕仔女覺得悶就無俾佢讀一黎就做功課,唔跟佢地個方法咁當然效果唔好。

寶石宮

引用:要打好數學基礎,+係多啲同佢數數.唔係晨早

原帖由 青青河邊草 於 14-03-15 發表
要打好數學基礎, 係多啲同佢數數.
唔係晨早同佢學加減數, 呢啲只係機器操練, 並唔係數學思維
仲有, 一切學 ...
我支持你

伯爵府

引用:學公文係要有耐性同堅持,如果家長諗住交俾

原帖由 mrs雨過天晴 於 14-03-15 發表
學公文係要有耐性同堅持,如果家長諗住交俾公文的老師自己咩都唔理咁公文真係不適合。英文係要每日堅持讀三 ...
公文嘅中心/導師質素有冇關係?
事緣我樓下嗰間搵埋啲疑似大學生/高中嘅導師,嗰負責人又勁求其咁

子爵府

引用:Quote:原帖由+mrs雨過天晴+於+14-03-15+發

原帖由 caramelpudding 於 14-03-15 發表
公文嘅中心/導師質素有冇關係?
事緣我樓下嗰間搵埋啲疑似大學生/高中嘅導師,嗰負責人又勁求其咁
我從未接觸過導師,我只接觸過負責人。

珍珠宮

畀面勳章

ok,有學英&數,

琥珀宮

引用:我身邊的朋友都有同自己的小朋友學公文,而

原帖由 Huiwangmama 於 14-03-14 發表
我身邊的朋友都有同自己的小朋友學公文,而我仔仔剛3歲,都想問吓學公文是否好好呢??

...
我覺得中文初學幾好,普通話拼音好有系統!

大宅

回覆:木土土 的帖子

數學幾好,英文就只能怪自已冇時間睇住

首頁

尾頁

跳至