跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mugtaitai 發表於 14-3-21 20:09
日本都係 100~110v 電壓,如果喺嗰度買電器帶返美國,唔使拖火牛

我發現日本嘅家電款式新同多,淨係講電 ...
其實日本人係好嘢都留番內銷,搞到好多限量版呀特別版,又有品牌專為日本銷售而出特別款式,所以咁多人去日本旅行朝聖。我呢頭唐人街店舖都好多嘢賣,呢幾年好興嘅Airfryer、光波爐都有得賣,當然係比較貴,但如果由日本訂始終有運費,加加埋埋之後都慳無幾,你去開日本買又當別論。

事實美國呢邊人都有麵包機,我老爺奶奶一向都唔用電飯煲,佢地用不銹鋼煮,慢火煮熟,一樣好軟熟,主要係較水份多少要留意。至於焗蛋糕我用焗爐,溫泉蛋我用普通煲或者暖壺,不過其實我好少食生蛋,我老公鍾意煎奄列蛋,對仔女鍾意烚蛋,之不過一個電飯煲多用途又方便的話確係唔錯。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

rose-mag 發表於 14-3-22 13:34
其實日本人係好嘢都留番內銷,搞到好多限量版呀特別版,又有品牌專為日本銷售而出特別款式,所以咁多人去日 ...
係呀,我屋企嘅電飯煲都係淨煮飯,焗蛋糕整溫泉蛋都另有工具。我妹妹單身女仔,廚房設備簡陋,所以想揾 d 一物幾用嘅嘢比佢,等佢唔使每樣分開再置,我喺美國揾唔到咁多功能嘅電飯煲

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

mugtaitai 發表於 14-3-22 18:10
係呀,我屋企嘅電飯煲都係淨煮飯,焗蛋糕整溫泉蛋都另有工具。我妹妹單身女仔,廚房設備簡陋,所以想揾 d ...
Amazon 有好多種飯煲喎,有電磁發熱,有壓力,有焗蛋糕,煲粥。唔知slow-cook function可唔可以整溫泉蛋?價錢唔一定最抵,但值唔值得花旅行時間與精力去買飯煲就見仁見智。我嫌大舊兼怕買左lemon冇得換。我返左HK一個禮拜,毛都冇買條俾自己,淨係買左d海味俾娘親。
http://www.amazon.com/Panasonic-SR-DE103-5-Cup-Uncooked-Cooker/dp/B004SKTTHI/ref=sr_1_1?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1395510947&sr=1-1&keywords=panasonic+rice+cooker
http://www.amazon.com/Zojirushi-NP-NVC10-Induction-Pressure-1-0-Liter/dp/B009QYC60S/ref=sr_1_2?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1395511125&sr=1-2&keywords=pressure+rice+cooker

你今日backup左未?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

mugtaitai 發表於 14-3-22 11:56
妹妹獨居,唔會大製作,本來只想買一個普通嘅西施煲,但行勻當地嘅 Target,Best Buy,Costco,唐人街等等 ...
我都聽過lee啲飯煲煮出來嘅飯係好食啲
我反香港住時用過
老實講真係食唔出
不過我記得我媽提過係要買內部係黑色嘅
唔好用普通嘅易潔煲
大約係同健康有關

詳情理由就唔記得左啦

我見普通飯煲係冇黑色內鍋嘅

我地唔係日日食米飯
就算係食都係兩個仔吃我唔食
其他嘅function也多數唔會用

所以諗左成個月都未買。。。

公爵府

眼訓 發表於 14-3-23 02:35
Amazon 有好多種飯煲喎,有電磁發熱,有壓力,有焗蛋糕,煲粥。唔知slow-cook function可唔可以整溫泉蛋? ...
我地喺香港住時就係用這個Panasonic-SR-DE103
其實小家電真係唔recommended 喺香港買
雖然喺美國買一樣嘅product係貴啲
但係唔洗變壓同有保用經已底反lu

公爵府

mugtaitai 發表於 14-3-22 12:09
日本都係 100~110v 電壓,如果喺嗰度買電器帶返美國,唔使拖火牛

我發現日本嘅家電款式新同多,淨係講電 ...
我諗我地買左同一部麵包機 :)

男爵府

Airfryer 美國有行貨... 我上年係 HSN.com 買第一代.. $160... 第一代上年先係美國出... 慢人地幾年... 不過好在第二代跟返.. 今年都有得賣喇... 今日我見到 Williams Sonoma 有... 佢仲做緊 20% off any one item in store.. 不過唔知係唔係只係呢個 weekend.

嘻嘻~ 五百蚊個電飯煲就真係有D那個... 雖然我都好想擁有, 不過都係平實D好...
買 Zojirushi 記住睇清楚... 有寫 Made in Japan 先係日本做...如果唔係就係中國做架喇....

我以家想要個 food steamer... 有無好介紹?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:@sfmeow+--+bk+ate+your+message+

原帖由 meatballs 於 14-03-22 發表
@sfmeow -- bk ate your message
係啦bk 食左我個message,我又唔記得自己講左咩,無得講多次

呀,好似係我係日本買左d 電器返美國用,暫時都仲好好用

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:mugtaitai+發表於+14-3-22+11:56+妹

原帖由 meatballs 於 14-03-23 發表
我反香港住時用過
老實講真係食唔出
易潔煲如果刮花左會致癌,電飯煲最好不銹鋼或者黑色石個d

珍珠宮

引用:Airfryer+美國有行貨...+我上年係+HSN.com+

原帖由 BossCatCat 於 14-03-23 發表
Airfryer 美國有行貨... 我上年係 HSN.com 買第一代.. $160... 第一代上年先係美國出... 慢人地幾年... 不 ...
我都係買左美國行貨,一出就買左,都係HSN 買

珍珠宮

引用:Quote:meatballs+發表於+14-3-22+01:43+買

原帖由 mugtaitai 於 14-03-22 發表
妹妹獨居,唔會大製作,本來只想買一個普通嘅西施煲,但行勻當地嘅 Target,Best Buy,Costco,唐人街等等 ...
我以前成日去日本,我鍾意去bic camera 買,買完有points 又可以當錢用。 個陣買左部Panasonic notebook,防水防1 米跌,環球保養,美國有維修部,好好服務。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

sfmeow 發表於 14-3-23 15:01
我都係買左美國行貨,一出就買左,都係HSN 買
我想知道同焗爐開convection roast有冇分別?光波爐同開convection broil又有冇唔同?
我曾有興趣買,但睇睇吓又唔知係咪真係得過焗爐,問賣d人個個都左閃右避。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

meatballs 發表於 14-3-23 02:59
我反香港住時用過
老實講真係食唔出
食唔出分別又唔係成日食,我就唔買啦。
我都係用不鏽鋼煲煮,放工返來第一時間量米浸一陣先煲,冇痴底。
畢完順手放入洗碗機,方便過抹飯煲。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

BossCatCat 發表於 14-3-23 05:44
Airfryer 美國有行貨... 我上年係 HSN.com 買第一代.. $160... 第一代上年先係美國出... 慢人地幾年... 不 ...
蒸野我用鍋+隔咋。你想揾幾層嗰d?Amazon有d不鏽鋼層層疊steamer insert。
http://www.amazon.com/Cooks-Standard-NC-00247-Steamer-13-Inch/dp/B00AYCPAO0/ref=pd_sim_sbs_k_5?ie=UTF8&refRID=1JXPQK7MMYS0YPRWYYJ8

BossCatCat  Thank you, 我盧頭唔多.... 要用 electric food steamer... :)  發表於 14-3-25 01:08

珍珠宮

引用:Quote:sfmeow+發表於+14-3-23+15:01+我都係

原帖由 眼訓 於 14-03-24 發表
我想知道同焗爐開convection roast有冇分別?光波爐同開convection broil又有冇唔同?
我曾有興趣買,但睇 ...
我無光波爐呀,我果個係airfryer 當炸爐用

公爵府

眼訓 發表於 14-3-23 02:35
Amazon 有好多種飯煲喎,有電磁發熱,有壓力,有焗蛋糕,煲粥。唔知slow-cook function可唔可以整溫泉蛋? …
我都係去 amazon.co.jp 買電器,送去下榻嘅酒店,唔使煩。

同一個象印電飯煲,美國 amazon 賣 U$500,日本賣 16400 yen,折合大約 U$160,平一半有多。我師奶,覺得有著數,值得搬

http://www.amazon.com/Zojirushi-NP-NVC10-Induction-Pressure-1-0-Liter/dp/B009QYC60S/ref=sr_1_2?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1395511125&sr=1-2&keywords=pressure+rice+cooker

http://www.amazon.co.jp/象印マホービン-ZOJIRUSHI-NP-VC10-TA-IH炊飯ジャー【5-5合炊き】ブラウン/dp/B008ONQ0AY/ref=lp_2275305051_1_2?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1395625460&sr=1-2

公爵府

sfmeow 發表於 14-3-23 15:08
我以前成日去日本,我鍾意去bic camera 買,買完有points 又可以當錢用。 個陣買左部Panasonic no …
係呀,bic camera 同 yodobashi camera 都係我中意行嘅地方,日本嘅電器好多款式,淨係簡單嘅計時器都掛滿一大面牆,hello kitty 嘅都有,tum 得人好開心

公爵府

meatballs 發表於 14-3-23 03:07
我諗我地買左同一部麵包機 :)
我買左呢部:

http://www.amazon.co.jp/Panasonic-ホームベーカリー-1斤タイプ-シャンパンホワイト-SD-BMS106-NW/dp/B00DVZSVIY/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1395626563&sr=1-1&keywords=panasonic+ホームベーカリー+sd-bms106

男爵府

回覆 mugtaitai 的帖子

你 amazon.co.jp 條 link 入面個飯煲.. 無 pressure cook, 呢個先有
http://www.amazon.co.jp/gp/switch-language/product/B009RELGTY/ref=dp_change_lang?ie=UTF8&language=en_JP

不過都只係 $240USD.. 平成一半.... 有無 JM 去日本呀? XDD

PS.. 以家做緊 10% off ... $218USD 咋!!!

公爵府

BossCatCat 發表於 14-3-24 10:07
回覆 mugtaitai 的帖子

你 amazon.co.jp 條 link 入面個飯煲.. 無 pressure cook, 呢個先有
謝謝更正

我一路以為日本嘢貴,上次幫妹妹揾電飯煲先發覺其實唔係,如果唔係香港電壓唔同,我好多電器都會從日本搬返去

首頁

尾頁

跳至