自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:下午幼稚園有機會停課嗎?

唔停課一定返

珍珠宮

畀面勳章

我唔係怪獸,頭先送仔女返學一路睇住個天色係每一秒都變黑,最後好似夜晚咁,都未到學校已經好大雨,而我一起身係facebook就見到係香港天文台網頁話黎近接近9點會有另一強烈雨帶橫過香港,我就係度留意新聞,呀教育署會唔會講啲幼稚園返學安排,係無既,經過尋晚一疫,點解唔識執生......

大家當然覺得教育署唔宣佈可以自行由父母決定,問題係,家長自行決定就要扣出席率,小朋友無咩事,咁樣會好容易令個小朋友覺得原來落雨可以自行決定唔使返學,呢個理念落左心,佢大個都可以有咁諗法...
龍鳳媽

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

今早去到學校就先開始好大雨,放學希望唔好咁大雨

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 wcpcelia 的帖子

最好辦法

wcpcelia    發表於 14-3-31 10:25

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

引用:我唔係怪獸,頭先送仔女返學一路睇住個天色

原帖由 arale1668 於 14-03-31 發表
我唔係怪獸,頭先送仔女返學一路睇住個天色係每一秒都變黑,最後好似夜晚咁,都未到學校已經好大雨,而我一 ...
可以pm我你在fb邊道睇到地下天文台消息呢?thx

喵~~~~

男爵府

最強雨帶已過,暫時睇機會微D

tangbear  thx.....請問可否推測到中午12點天氣情況??會否仍有大雨??  發表於 14-3-31 10:09

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

頭先學校打電話來話上午和下午班都停課, 我女今日唔洗返

珍珠宮

好媽媽勳章

arale1668 發表於 14-3-31 09:48
我唔係怪獸,頭先送仔女返學一路睇住個天色係每一秒都變黑,最後好似夜晚咁,都未到學校已經好大雨,而我一 ...
經過sars之後, 教識左我會視自己既情況而自行放假.. 果年三月中傳緊sars, 我就已經無返學, D家長仲話我大驚小怪, 我無理到, 好在我決定正確, 命仔緊要, 今日我仔都唔會返, 好在係琴日夜晚鵝頸橋路陷, 今日既話實擔心死我, 我仔自己返學的

珍珠宮

畀面勳章

catcatmami 發表於 14-3-31 10:03
可以pm我你在fb邊道睇到地下天文台消息呢?thx

https://www.facebook.com/hkweather
龍鳳媽

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:我唔係怪獸,頭先送仔女返學一路睇住個天色

好認同你所講,所以如果唔停課我一定返,我唔想俾錯誤信息佢,落大雨就唔使返學

珍珠宮

畀面勳章

Sindy 發表於 14-3-31 10:07
經過sars之後, 教識左我會視自己既情況而自行放假.. 果年三月中傳緊sars, 我就已經無返學, D家長仲話我大驚 ...

小學都唔返呀?
唉,將來係社會既
龍鳳媽

珍珠宮

QUSTINLING 發表於 14-3-31 09:10
我下午唔會俾個仔返學喇,黃雨時家長可自行決定
我今朝帶囡返學, 返到半路先黃雨, 打返學校佢問我教育局有冇停課, 我鬼知咩, 電話果度又冇網頁版既SLIDE, 冇辦法唯有照返! 今日真係好彩, 因為落到樓下我叔仔今日唔洗開工, 話車我地返學, 唔係我都唔知點同個女返學.....

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

引用:Quote:catcatmami+發表於+14-3-31+10:03+可

Thx thx

喵~~~~

寶石宮

引用:有機會呀,真係要留意住

原帖由 sasa0208 於 14-03-31 發表
有機會呀,真係要留意住
Hh要唔要早放學呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

arale1668 發表於 14-3-31 10:13
小學都唔返呀?
唉,將來係社會既棟樑
而家唔係普通大雨呀.. 我仔早上要去補習, 九點幾出門, 跟住返學, 都唔知下午駛唔駛返學, 咁大雨, 隨時有乜意外, 佢唔識應變... 搵命博咩, sars果時都有人話我唔比仔女返學, 最終證明我決定係正確

男爵府

廣東內陸至華南沿岸都有強對流發展,圖中深紅色部分,今早最強雨帶

暫時已過,但下午可能會有另一股強雨帶發展。

珍珠宮

畀面勳章

小肥楊 發表於 14-3-31 10:06
頭先學校打電話來話上午和下午班都停課, 我女今日唔洗返
呢個學校安排得好好...

小肥楊    發表於 14-3-31 10:19
龍鳳媽

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

milktealai 發表於 14-3-31 10:15
Hh要唔要早放學呀?
唔洗

要留係安全地方

子爵府

其實都係睇自己, 一家唔知一家事, 我小朋友(N班) 要行廿分鐘露天地方才到學校, 就萛坐車(除非CALL 的士), 否則都要行十分鐘露天地方, 所以我不安排她回校.

大宅

引用:Quote:Sindy+發表於+14-3-31+10:07+經過sar

小學都唔返呀?
唉,將來係社會既棟樑
唔使咁mean嘅。經過尋晚都知呢排天氣嘅唔尋常,唔係話普通落大雨,如果衡量過返學沿途係有機會會有危險,唔返亦不為過。返學唔係亦唔使搵條命較飛,如果touch wood途中天氣突然轉壞有咩意外的話,連棟樑都無機會做。

首頁

尾頁

跳至