在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 cynthiachingwu 的帖子

我奶奶住附近, 但佢都無心幾理個B, 我們住屯門我媽住九龍, 我父母一定會太鍚個b, 所以我老公話想我自己理返個BB, 佢話唔好靠佢父母, 現BB20個月啦, 真係好悶及好忙, 以前返文職得閒好多, 有時真係好好後悔, 當初為何不給我媽媽照顧

子爵府

聽完你咁講, 我都唔敢做ftm
老公又係basic揾50k

複式洋房

媽媽5易做...

大宅

我都知我哋每月50k收入唔算少,但供樓已經去咗21k。我哋住九龍,當年冇問父母借首期,只俾到一成首期,所以依家供得辛苦。
如果大家有信仰,請為我祈禱,希望快d揾到工。

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

住屋都係一個好大的問題, 大部份收入都用作供樓OR租樓,
五萬一個月, 對我地屋企好好用。
我同C6加埋都係得三萬幾, 除了要養小朋友, 還要養四大長老, 養工人,
真係好唔夠洗。
生活真難!

男爵府

引用:Quote:09bobo+發表於+14-4-23+10:47+回覆+s

原帖由 09bobo 於 14-04-23 發表
有乜唔開心,上嚟呻下傾下。唔好咁易辭職。啱啱又同c6嘈。唉!真是貧賤夫妻百事哀。
...
係呀!係呢度傾下個人無甘down, 最幣我而家欵似有左第二個,但因為驚所以唔敢去驗,成個人都好唔開心,呢兩日仲想嘔,都唔知係因為中左定真係病,呢排仲勁食生野,涼野,過去兩年供去左日本6次,剛剛上個月先又去完返黎,又成日食日本野,仲有飲酒,自己昨天仲係药房買左成药食,上個月仲激光underarm, 死啦!我真係好驚,驚到唔敢驗

csc_111  其實你呢段所講嘅咪就係入不敷支嘅其中一個原因囉!5萬話多唔多,話少唔少,不過淨係層樓都冇咗一半,洗錢真係要tune tune。如果唔慣計住度住洗,真係番工好啲。   發表於 14-4-23 18:37

珍珠宮

09bobo 發表於 14-4-23 10:47
回覆 suki224 的帖子

suki224,我勸你唔好辭職,免得好似我依家咁。原來係香港呢個社會生活真不容易,就算 ...
same same. 工作不愉快,加上想照顧女女,点知女女越来越頑皮,真係好懷念返工嘅日子。我中七畢業,比我捱到manager都放棄。我真係好任性。
不過我比你好d,樓已供完,每月家用都有萬幾淨。但個人就好唔開心同變得好sensitive.

大宅

回覆:09bobo 的帖子

各位媽媽們加油。雖然而家既環境真係好艱難。但相信幾差都會過去為左自己既小朋友幾辛苦都值得呀

男爵府

我地收入同你差不多, 都係要租樓+供車,比長老. 不過無請工人. 無買保險, 小朋友係屋企附近讀學卷幼稚園. 無雜費,無茶點費. 我地好鬆動. 因為鬆動, C6仲買架貴車供, 供成萬三蛟一個月, 再加3千元停車場費. 不過仲可以一年去3次旅行.

水晶宮

引用:好後悔辭咗份工做全職媽媽。雖然可以好全面

原帖由 09bobo 於 14-04-22 發表
好後悔辭咗份工做全職媽媽。
雖然可以好全面咁照顧個仔,但c6份糧月月清,
仲要用埋儲蓄,每月憂柴憂米,個 ...
點解當初唔計清諗楚先做ftm?先計基本開支支唔支持到做ftm是先決條件吧?

水晶宮

引用:C6月入五萬,我都唔明點解唔夠

原帖由 09bobo 於 14-04-22 發表
C6月入五萬,我都唔明點解唔夠
五萬都唔夠駛?有啲人老公搵得萬幾蚊,老婆都可以做ftm喇喎,如你地樣樣洗腳唔抺腳就冇得好講

大宅

回覆 cocokan2004 的帖子

真羨慕!

大宅

回覆 cherrieloy 的帖子

我哋平時都好慳!唔會亂使銭!真係有苦自己知

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

suki224 發表於 14-4-23 18:04
係呀!係呢度傾下個人無甘down, 最幣我而家欵似有左第二個,但因為驚所以唔敢去驗,成個人都好唔開心,呢兩 ...
以你既消費模式,你老公收入又唔係多,你真係唔可以唔返工.

rachel_ching  Yes  發表於 14-6-10 17:13
ballerinas  Yes...  發表於 14-4-24 12:50

複式洋房

其實我都掙扎左做唔做FTM幾個月,C6搵唔多,個個月清都冇SAVING,自己揍女有時又悶又累又覺得自己有D廢,係香港做FTM真係好大壓力,經濟壓力外仲有好多人指指點點,但我都決定做FTM,至少做到個女返K1先,因為我覺得同個女相處,睇住個成長係無價咖! Think positive!

伯爵府

樓主, 你地供樓已經佔左收入既4 成, 其實無乜條件做FTM 架.........

男爵府

回覆 09bobo 的帖子

不要後悔, 當FTM是偉大的. 相信是你一生人最正確既決定. 比你EARN MONEY 有意義多1千萬倍.

我不信主, 我都希望你快D找到工. 不過如果你孩子還小, 我建議你捱到K3才出來做野吧. 因為0-5歲真的很重要, 很需要媽媽.

除左供樓, 我覺得其他都可以慳. 個D貴價學校不是話佢唔好, 不過如果佢令你們一家人陷於壓力中生活. 真係得不賞失. 小朋友都會感到屋企既緊張氣氛同壓力. 有呢D負能量讀什麼學校都於事無補. 至於老人家, 無米比少D啦. 你層棲佢地都無幫手啦. 我父母都覺得我們一定要攪定自己頭家先TAKE CARE佢地.

如果你出來做野交低小朋友比工人湊, 目的是生活質數改善. 我肯定小朋友會選媽媽照顧多過更好的物質需要. 如果你仍然出去工作, 到時不要說"為了小朋友". 只是你不願為小朋友付出.

不過如果你HANDLE唔到FTM呢份最難打既工, 當然還是出來做野比較好. 大部份FTM的第1年都好難捱, 問題你有多大決心要留在孩子身邊. 我決定回家湊仔時, 我老公反對. 沒有比家用我. 但我都堅持, 因為我覺得我不能把我一生人最重要的人(兒子)交比一個三唔識七(工人)既人照顧. 如果個仔有咩野事, 我既人生就完. 了. 用左一排積蓄後, 我個戶口只淨幾千元. 好彩老公開始比家用我. 愈比愈多. 佢開始明白我湊同工人湊既分別. 真係好好多.

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-10 17:15
haha_13    發表於 14-5-7 22:57
leung_leung  
非常同意!  發表於 14-5-5 15:45
prettyfish    發表於 14-4-27 00:40
bbjanbb  Great  發表於 14-4-26 23:11
nurse_a  Agree !  發表於 14-4-26 01:09
csiusin    發表於 14-4-24 15:04

大宅

多謝你嘅鼓勵。近來真係好down, 睇咗你個post個人舒服d。有時個仔好曳,就會懷疑自己有冇揀錯。

男爵府

小朋友都是小天使, 他們不是刻意不聽話, 只是他也是人也有自己的意願. 你生活有經驗才知什麼好和不好. 但他們不知道什麼是好和不好, 只是隨自己的意願(想玩,想探索,想食甜), 要怪就怪神給我們這挑戰. 大人和小朋友是一定不同意向的. 誰也沒錯. 不能罵或逼. 因為小朋友想玩,想探索,想食甜是天生的. 他們沒有選擇也沒有錯. 不能罵啊. 你要用軟手段引導他. 多和他玩玩, 他們的LAUGH和搗蛋是對你同老公最好鼓勵和減壓!!!!

伯爵府

引用:回覆+cocokan2004+的帖子多謝你嘅鼓勵。近

原帖由 09bobo 於 14-04-24 發表

多謝你嘅鼓勵。近來真係好down, 睇咗你個post個人舒服d。有時個仔好曳,就會懷疑 ...
我琴晚先同老公傾過呢個問題,我今個月都做左ftm不過有freelance, 家庭收入同你地一樣,又係用左2xxxx供樓,老公話其實有5萬幾家庭收入比上不足比下都好有餘,話應該夠洗,不過就係無咩錢剩,話供樓當儲錢

首頁

尾頁

跳至