自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

原文章由 wendykaka 於 07-9-26 20:54 發表
真係難為學友, 又要養家, 放假就湊女. 係屋企又唔可以講中文. maymay 郁吓就抹手, 出親街就黑面. 唉!! maymay 快 d 醫生啦. 千祈唔好影響 2 個女呀. :-|:-|:-|:-|:-|:-| ...

我99以前都係咁你係佢屋企掂過D咩都就抺..好煩, 所以而家去佢屋企唔敢周圍行...但係我69無野架喎.....

大宅

好同意你講既嘢,雖然一家唔知一家事,但係可以KEEP炒咗21個工人,都証明咗MAYMAY好高要求,有時我都唔明點解好多人都當咗MAID係SLAVE,其實只係我哋好彩生長係香港,我個MAID都有問題,但冇人係PERFECT(包括自己).

如果係大問題給炒了就抵炒, 但如果只係小小訓練就ok. 俾佢炒了, 個工人好慘的呢. 如果由菲律賓申請來港, 要給費用都萬元, 對她們來說好多錢的. 新工又揾唔倒, 本又揾唔翻. 真係

伯爵府

畀面勳章

子爵府

有病睇醫生啦, 難為幫佢打工既賓賓

翡翠宮

其實maymay病情都幾嚴重...聽講有一次學友請一班朋友去某高級酒家食飯,maymay習慣要洗過哂d碗筷先肯用餐...伙記話佢地酒家碗筷全部經過高溫消毒保證衛生而且亦冇洗碗筷盆供應...經過一輪“協商”...酒家終於提供大湯碗乙個,maymay即席表演羅氏洗碗大法,逐隻逐隻在客人面前細心清洗(唔知使唔使過水?)...最後當然還需要出動消毒紙巾抹乾!
幾個客人咁大個仔都未見過如斯震撼場面...所以個個呆若木雞+靜如深海+粒聲都冇+你眼望我眼...據云自此以後...張府甚少宴客!

[ 本文章最後由 櫺囹桼 於 07-9-26 22:15 編輯 ]

侯爵府

BK Milk勳章

伯爵府

"一年都吾只換21個"

你講緊一年換21個 McDonald, 7 eleven, 定 OK d 公仔?

原文章由 BABALALA 於 07-9-26 17:09 發表
有咩咁大問題?
洗吾洗話人有病?
工人吾好就要換gala
我一年都吾只換21個la
吾好仲留佢係到做咩呀?-(

伯爵府

唔通佢老婆當自己係 blue blood ?

原文章由 062004 於 07-9-26 16:10 發表
佢老婆出哂名勁潔癖, 又好鬼緊張, 好難服待, 難為學友喈:-(

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

學友被記者問過呢件事, 佢仲撑 maymay, 話 6 星級酒店都係用抹廁所 d 布抹杯、碟. 所以 maymay 再抹乾淨 d 係啱喎.

原文章由 櫺囹桼 於 07-9-26 22:09 發表
其實maymay病情都幾嚴重...聽講有一次學友請一班朋友去某高級酒家食飯,maymay習慣要洗過哂d碗筷先肯用餐...伙記話佢地酒家碗筷全部經過高溫消毒保證衛生而且亦冇洗碗筷盆供應...經過一輪“協商”...酒家終於提供大湯 ...

禁止訪問

翡翠宮

原文章由 wendykaka 於 07-9-26 22:23 發表
學友被記者問過呢件事, 佢仲撑 maymay, 話 6 星級酒店都係用抹廁所 d 布抹杯、碟. 所以 maymay 再抹乾淨 d 係啱喎.

咁就唔好出街食飯啦...六星級酒店d廚師都係男人、係男人都要去小解、去小解就需要用手...佢地去完當佢有洗手(但可能洗唔乾淨啵)...點解maymay唔入廚房/廁所同d廚師洗下手甚至洗下鳥鳥...咁先乾淨證衛嘛!

伯爵府

原文章由 Teresa 於 07-9-26 17:39 發表

"我一年都吾只換21個la"????

你講真架? 1年得12個月, 計你換20個工人, 咪1個工人都用唔夠1個月? 咁你係咪比consulate blacklist埋?

我應該係半年都換左20個啦
吾係死蠢就偷野點忍jack
最長歌個工人都係做左5個月

男爵府

甘淨係比機票都比幾萬????!!!!!

原文章由 BABALALA 於 07-9-26 22:37 發表

我應該係半年都換左20個啦
吾係死蠢就偷野點忍jack
最長歌個工人都係做左5個月

大宅

原文章由 wilfredchan 於 07-9-26 22:39 發表

我估佢唔係請 3400架 包機票果d囉!!

伯爵府

原文章由 wilfredchan 於 07-9-26 22:39 發表

澳門平過hk

公爵府

有病就去睇醫生啦

子爵府

係咪請D藍簿仔呀? (雙程証黑工)

伯爵府

原文章由 BeautyPinky 於 07-9-26 22:51 發表
係咪請D藍簿仔呀? (雙程証黑工)

0采,我吾用呢d gawo

翡翠宮

以前可能我覺得誇張, 但經 sars 一役, 真是要keep 住好clean, 不可掉以輕心, to some extend, 有潔癖的人, (I have 2 friends who are nearly OCD) it is totally fine with me, 有冇看過"monk" 他都是ocd (obessessive-compulsive disorder).
以前, 去一會兒街, 條jeans新著, 可能不會洗, 但現在無論去街or
sleeping wear, 一定會即日洗..

原文章由 wendykaka 於 07-9-26 22:23 發表

伯爵府

好媽媽勳章

個個人有唔同的standard
他的老婆也係關心家人o者....
佢未有小朋友前也唔係o甘的
老公同小朋友也有敏感症狀的..
清潔d...保護家人..
我覺得無乜問題
唔洗擺頭條話人有病

首頁
12345...7

尾頁

跳至