烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:今日經過陳枝記,店員話最多人家用個隻菜刀

原帖由 noodleball 於 14-04-27 發表
今日經過陳枝記,店員話最多人家用個隻菜刀賣$240,木柄同價,有size可揀,我未用過陳枝記,都諗緊買唔買佢 ...
我今日行City super, 日本菜刀都係兩百幾, 咁會唔會買日本野好過

伯爵府

我都係去陳枝記買
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

我有2把陳枝記,一把普通菜刀,一把骨刀,好好用,記得買刀把都係不鏽鋼,用左好多年

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:我都係去陳枝記買

原帖由 tsuitung 於 14-04-27 發表
我都係去陳枝記買
可否影張相嚟睇下

子爵府

熱血勳章 大廚勳章

引用:我有2把陳枝記,一把普通菜刀,一把骨刀,

原帖由 Homosapien 於 14-04-27 發表
我有2把陳枝記,一把普通菜刀,一把骨刀,好好用,記得買刀把都係不鏽鋼,用左好多年 ...
菜刀係未都幾重手

大宅

回覆:菜刀

邊度有得買陳枝記刀??

伯爵府

choitingting 發表於 14-4-27 17:58
邊度有得買陳枝記刀??
我係油麻地買架
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

伯爵府

euyuet 發表於 14-4-27 17:57
可否影張相嚟睇下

子爵府

我今日先去陳枝記買左把文武刀,$230。之前用兩個人,用到火都黎,切野好似鋸木咁

大宅

引用:Quote:原帖由 euyuet 於 14-04-27 發表係未

原帖由 Nino 於 14-04-27 發表
耐用的。鋼水好好,唔同size唔同價,你可以攞返去磨。
攞返去再磨收幾錢?

大宅

引用:我今日先去陳枝記買左把文武刀,$230。之前

原帖由 EuniceMaMa 於 14-04-27 發表
我今日先去陳枝記買左把文武刀,$230。之前用兩個人,用到火都黎,切野好似鋸木咁

...
什麼是文武刀?

男爵府

引用:Quote:euyuet+發表於+14-4-27+17:57+可否影

唔好意思 路過見到 呢塊砧板係咪五百幾蚊嗰塊?好用嗎?

珍珠宮

clearbook 發表於 14-4-28 00:26
攞返去再磨收幾錢?
唔記得了。你可以打電話去問下。

珍珠宮

noodleball 發表於 14-4-27 16:48
今日經過陳枝記,店員話最多人家用個隻菜刀賣$240,木柄同價,有size可揀,我未用過陳枝記,都諗緊買唔買佢 ...
要買全不銹鋼。come用好多!

子爵府

clearbook 發表於 14-4-28 00:27
什麼是文武刀?
即係家用既菜刀

伯爵府

hughugb 發表於 14-4-28 01:50
唔好意思 路過見到 呢塊砧板係咪五百幾蚊嗰塊?好用嗎?
好用, 起碼唔會發霉

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:euyuet 發表於 14-4-27 17:57 可否影

同我個把一樣好用

大宅

請問陶瓷刀好用嗎?

子爵府

引用:Quote:clearbook+發表於+14-4-28+00:26+攞

原帖由 Nino 於 14-04-28 發表
唔記得了。你可以打電話去問下。
如果係佢既品牌就$15,其他品牌會貴d

珍珠宮

大廚勳章

euyuet 發表於 14-4-27 17:36
我今日行City super, 日本菜刀都係兩百幾, 咁會唔會買日本野好過

日本 菜刀 有分唔同款式 .....

傳統日本菜刀 主要分為 nakiri(菜切) 同 usuba(薄刃) 兩種 .
nakiri 係類似 中式嘅桑刀 .
usuba 就係日本 單刃刀 , 特別鋒利 , 但只可以用嚟切肉、切蔬菜 等唔太硬、唔太實 嘅嘢.

另一種日本菜刀 叫 中華庖丁 , 款式 同 功能 同中式菜刀一樣 .
即係一般住家用嘅 文武刀 同 斬骨刀 .
香港市面 可以搵到嘅 中華庖丁 .... 我覺得 ok 嘅 , 係 KAI (貝印) 嘅 關孫六 系列 .
當中有好幾款 係諗得過嘅 ; 唔同 sizes 會唔同價錢 :
中华片刀 大概 $300
中华砍刀 大概 $500

雖然日本刀嘅QC 一定比大陸刀好 .
不過 , QC 呢樣嘢 點樣好都一樣會出錯 , 就算好似 孖人 咁出名 , 都有人試過 刀柄斷裂 !!!
我亦試過 日本 名牌 MAC 嘅生果刀 出現 刀柄斷裂 嘅問題 !!

其實 , 大陸刀都已經係好夠用㗎嘞 , 唔駛一定要買外國貨 ......

陳枝記 係香港牌子 , 以前喺香港生產嗰時 d 鋼水真係好掂 ....
不過 , 陳枝記 早年已經將生產線搬咗去大陸 , d 鋼水就差咗 .
現在情況又好似幾好 , 冇乜聽人投訢過 .

我家用 梁全利 嘅不銹鋼菜刀 , 阿蘇亦曾經介紹過呢間刀莊 .
雖然家陣都變咗係大陸生產 , 不過都唔錯 .

另一間香港嘅傳統刀莊係 梁添 .
呢間刀莊 仍然喺香港生產菜刀 .

不過 , 所有 香港牌子嘅刀莊 所生產嘅菜刀.... 普遍都會有一個小問題 , 就係刀口可能會出現些少裂痕 深入刀身 .... 但其實 呢 d 裂痕對菜刀嘅性能 唔會有咩影響 ...

如果要深入 d 嚟講 ..... 其實 ... 呢種 裂痕 ... 可以視為 打鐵師傅 將鋼水嘅 "硬度、韌度" 提升到最高臨界點 嘅證據 !!! (即係將鋼材性能推至極限嘅證據 !!!)
所以 , 我對於 刀口 偶有發現 嘅 裂痕 , 我係唔會太介意嘅、我亦從來冇為此 去追究刀莊
anyway , JM 選購時 , 亦應小心檢驗刀口附近 , 睇吓有冇可疑嘅裂痕 , 若有裂痕 就即管 叫 sales 換過另一把 就可以了 ~

若果 , 妳堅持要用一 d 比較完美嘅菜刀 , 咁就要考慮香港刀莊以外嘅牌子嘞 ....
大陸嘅 十八子 係一個唔錯嘅選擇 .
好多街市嘅雜貨舖都有賣 .

十八子 嘅刀具 , 通常都會將 鋼材編號 刻喺刀身上面 .
咁我哋選擇時 , 只要 揀 "五鉻鋼"(5Cr15MoV)或更好嘅鋼材 , 咁 d 鋼水就一定拍得住 孖人 甚至更好㖭 ~
不過 , 如果想買 斬骨刀 , 咁就唔駛揀 d 咁靚嘅鋼材 .
因為 如果 斬骨刀 磨得太利 , 用嚟斬骨 反而會好易崩 .
其實 , 揀 斬骨刀 嘅重點 只要係身就夠嘞 (唔駛好鋒利㗎) !
只要把刀夠重身 , 咁斬落去 就一定會 沉實穩定 , 一氣呵成㗎嘞 .

要揀 d 比較完美嘅菜刀 , 香港市面仲有另一個選擇 , 就係 台灣 嘅 ZHEN 臻 .
雖然 台灣 嘅 臻 都可能只係 made in china , 但佢有 d 款式係用咗日本嘅VG10 鋼材, 算係頂級嘅廚刀鋼材嚟㗎 !!

kenstin  刀....神....勁!  發表於 14-5-2 23:44
小阿肥    發表於 14-4-29 10:12
moncheri  Thx!!!  發表於 14-4-28 18:34
beecrazy  好有心機打  發表於 14-4-28 13:45
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

首頁

尾頁

跳至