自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:咁樣只會浪費大家時間。同埋打激你既教人信

原帖由 貝_貝 於 14-05-05 發表
咁樣只會浪費大家時間。同埋打激你既教人信心。呢d要全日特訓先教到喎!

...
如果家庭情況不變,真係冇希望。衰d講,咁攪法,遲早變垃圾

伯爵府

回覆:為何教極都唔識?(純呻,不喜勿插)

比我會放棄佢!

男爵府

盡力啦,有d野你係點都改變唔到,但求問心無愧就得。見個小朋友好似有幾姐妹,真係心痛,如果唔教就唔好生啦。頂唔順d人,係咁生,但係又唔教,

kase1512  同意!有時我也同c6呻,佢地父母生左d仔女出來,理都唔理!生來做乜  發表於 14-5-5 19:28
做人,5好難为自己

子爵府

回覆:kase1512 的帖子

請佢家長平時督促下佢得唔得

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

問心無愧,盡左自己本份就ok

大宅

引用:Quote:原帖由+紅蝴蝶+於+14-05-05+發表佢父

原帖由 kase1512 於 14-05-05 發表
我一直都好想知,好似大6有樓收租,個爸爸愛抽煙,媽媽愛賭$
我識得亞仔有個同學家長又係咁,一家四口,個老豆掛住打機,個亞媽come from china ,2個仔都有問題

男爵府

引用:有教無類!有冇諗過小朋友可能有學習障礙?

原帖由 meimei11 於 14-05-05 發表
有教無類!

有冇諗過小朋友可能有學習障礙?
佢嫲嫲傾親呢個問題都好緊張,我覺得係唔想面對個孫可能有障礙的現實。 咁我也不好意思常常再提起此事。

男爵府

引用:Quote:原帖由 kase1512 於 14-05-05 發表我

原帖由 紅蝴蝶 於 14-05-05 發表
我識得亞仔有個同學家長又係咁,一家四口,個老豆掛住打機,個亞媽come from china ,2個仔都有問題

...

男爵府

引用:問心無愧,盡左自己本份就ok

原帖由 falalala 於 14-05-05 發表
問心無愧,盡左自己本份就ok
唯有咁同自己講。
有時佢嫲嫲會打比我说:老師,佢d英文唔得,點算呀?

男爵府

回覆 lu-ka 的帖子

我住外國,在BK好多媽媽都提供有用的資料,好在住外國,在香港咁嘅情況下我實死樓主係一個有心的老師,但你已經盡咗力,結果係點你都無辨法改變我仔就係你直問直答無問題,一轉少小就唔識,厘米,毫米,米,千米同睇鐘就係死穴,教咗幾千次都係唔識。唔係我教係我老公教,因為我係香港讀書嘅,好多嘢都唔一樣,每次老豆教仔做功課都好傷感情,而且我講係一日一份,有時一份都無,都咁傷感情最後只好比錢人地教。
Nijnje

男爵府

引用:請佢家長平時督促下佢得唔得

原帖由 EvaHui520 於 14-05-05 發表
請佢家長平時督促下佢得唔得
有叫過,但全家人都唔識英文。不只是英文,連中文通告,佢地d大人都話唔明

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,就算你再幾努力,我估巨父母都吾會多謝你一句,放棄吧。仲有好多上進既學生等待著你去教的

子爵府

明白你的心情。就正如我們做家長教小朋友希望佢地成績上有進步,但好多時都是事與願唯,小朋友都會不開心的,唯有就是大人同小路都盡人事啦!有努力而成績不到都無謂強求。何況你個學生仔可能仲有其他問題?唔好太上心啦樓主。

kase1512  Thanks jm我要學會relax...  發表於 14-5-5 19:26

男爵府

引用:回覆 lu-ka 的帖子我住外國,在BK好多媽媽

原帖由 yukkie 於 14-05-05 發表
回覆 lu-ka 的帖子

我住外國,在BK好多媽媽都提供有用的資料,好在住外國,在香港咁嘅情況下我實死:hehehe ...
我知你小朋友是什麼情況,因為我呢位學生的家姐也是這樣

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

唔知講咩好囉

男爵府

回覆 kase1512 的帖子

你可以試下將條數分開幾部份比佢,我仔就有這個問題,佢唔會分先後,有多資料佢就唔識,好以毫米到米,我地一睇就知,但佢地要先由毫米轉厘米再轉米,慢就慢啲,起碼答得岩
Nijnje

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

kase1512 發表於 14-5-5 19:20
唯有咁同自己講。
有時佢嫲嫲會打比我说:老師,佢d英文唔得,點算呀?
咁你唯有同佢講返個實情囉, 總之對得天地良心

伯爵府

引用:Quote:原帖由 EvaHui520 於 14-05-05 發表

原帖由 kase1512 於 14-05-05 發表
有叫過,但全家人都唔識英文。不只是英文,連中文通告,佢地d大人都話唔明

...
成家都有問題?

大宅

難得你咁有heart,佢哋真係唔知寶

伯爵府

明白你的為難,因為我工作上亦面對唔少呢類小朋友。

你做補習,睇你自己可以承受幾多挫敗感。
上心d既盡幫,受唔住既就由得佢啦。

呻下係舒服d既……

首頁

尾頁

跳至