懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:回覆 Mikor 的帖子我係左右手對稱痛,林生

原帖由 hoho0917 於 14-05-19 發表
回覆 Mikor 的帖子

我係左右手對稱痛,林生前個個幾兩個月朝早起身,兩對手指係灣吾到硬哂,跟著兩對手申 ...
除左手,
腳,特別係腳趾有冇痛或晨薑,
如果有真係搵個醫生check下同問下佢。

呢個病頭一年黎得最恐怖,懷疑就唔dum,
希望你只係普通關節問題

大宅

回覆 Mikor 的帖子

腳子無野呀,看多小小時間,再痛落去,會去驗下血!

大宅

引用:Quote:原帖由+hoho0917+於+14-05-19+發表回

原帖由 Mikor 於 14-05-19 發表
除左手,
腳,特別係腳趾有冇痛或晨薑,
如果有真係搵個醫生check下同問下佢。
如果只係痛無腫無僵硬,但又係對稱痛,咁似唔似呀?我都痛左成個月,我想問腫既意思係好明顯見到佢腫起定係要醫生摸先知腫架?

男爵府

smallbe 發表於 14-5-29 11:35
如果只係痛無腫無僵硬,但又係對稱痛,咁似唔似呀?我都痛左成個月,我想問腫既意思係好明顯見到佢腫起定係 ...
人人唔同架, 你如果懷疑係呢個病最好搵專科醫生睇, 同埋抽血睇下D指數,
一般黎講有對稱痛/腫係呢個病其中一個病徵

大宅

引用:Quote:smallbe+發表於+14-5-29+11:35+如果

原帖由 Mikor 於 14-05-29 發表
人人唔同架, 你如果懷疑係呢個病最好搵專科醫生睇, 同埋抽血睇下D指數,
一般黎講有對稱痛/腫係呢個病其中 ...
如果睇普通診所有無得抽血驗?定係要睇專科呢?

男爵府

smallbe 發表於 14-5-29 12:15
如果睇普通診所有無得抽血驗?定係要睇專科呢?
普通科唔多識呢個病, 如果你有醫療卡可以睇普通科寫轉介信去睇類風濕專科,
佢地見你時會檢查你D關節, 問症, 再抽血, 用呢3個情況去睇你係唔係呢個病

大宅

引用:Quote:smallbe+發表於+14-5-29+12:15+如果

普通科唔多識呢個病, 如果你有醫療卡可以睇普通科寫轉介信去睇類風濕專科,
佢地見你時會檢查你D關節, 問症 ...
有無類風濕專科介紹呀?我直接去睇仲好了,因為我無醫療卡,如果骨科又識唔識呢?thx

男爵府

smallbe 發表於 14-5-29 12:21
有無類風濕專科介紹呀?我直接去睇仲好了,因為我無醫療卡,如果骨科又識唔識呢?thx

...
我睇開張醫生, 佢專睇呢個病好有經驗。
張德昌
中環夏愨道12號美國銀行中心610室

另外張醫生確診後我都有睇過崔醫生問佢意見, 佢都好專業
崔慶森
九龍旺角彌敦道688號旺角中心第一期1613A&B室
2712 3575

睇下邊個你就腳D或早D可以睇到

大宅

引用:Quote:smallbe+發表於+14-5-29+12:21+有無

我睇開張醫生, 佢專睇呢個病好有經驗。
張德昌
中環夏愨道12號美國銀行中心610室
麻煩晒你呀!希望我唔係啦,好擔心

男爵府

smallbe 發表於 14-5-29 12:33
麻煩晒你呀!希望我唔係啦,好擔心
祝你唔係, 可能只係普通痛症呢

大宅

引用:Quote:smallbe+發表於+14-5-29+12:33+麻煩

祝你唔係, 可能只係普通痛症呢
係呢,你當初係點發現架?

男爵府

smallbe 發表於 14-5-29 12:38
係呢,你當初係點發現架?
我個陣係有日行街無啦啦手腳腫哂, 錶同戒子都迫到除唔到,
之後冇理佢, 但發現手指腳指一直都有腫腫地,
因為老公有親戚都有呢個病, 佢覺得唔對路就叫我去睇下醫生,
估唔到真係中左

大宅

引用:Quote:smallbe+發表於+14-5-29+12:38+係呢

我個陣係有日行街無啦啦手腳腫哂, 錶同戒子都迫到除唔到,
之後冇理佢, 但發現手指腳指一直都有腫腫地,
因 ...
咁你做左d咩檢呀?而架keep得好嗎?其實呢個病係咪好大獲架?我好擔心呀!

別墅

Mikor 發表於 14-5-18 15:59
類風濕係會對稱腫或痛,即左右手一齊黎,
如果冇就好大機會唔係呢個病,
呢個病係免疫系統問題,唔係關節痛 ...
我都係有RA, 宜家八個月了。你未懷孕之RA好嚴重?我個E生就冇話生完一定差,中醫就話產後調理得好可以好番七八成,因為我冇家族維傳喎........

男爵府

fungeunice 發表於 14-5-30 01:12
我都係有RA, 宜家八個月了。你未懷孕之RA好嚴重?我個E生就冇話生完一定差,中醫就話產後調理得好可以好番 ...
我而家有左6個月, 未有bb之前其實已經穩定左落黎, d指數大概25-22左右, 好彩都冇乜徵狀,
所以醫生準我懷孕期停哂藥~~
我之前都有睇中醫, 本身d西藥冇乜用, 都係食左3個月中藥先叫穩定到ja

男爵府

smallbe 發表於 14-5-29 21:17
咁你做左d咩檢呀?而架keep得好嗎?其實呢個病係咪好大獲架?我好擔心呀!

...
每個病都可大可少, 但未見醫生唔駛太擔心住,
最嚴重既情況會令關節變形, 但係如果早d醫, 控制到病情, 好大機會唔會發展到咁,
而且對日常生活影響唔大, 所以好緊要唔好dum~

檢查好簡單, 醫生會摸下你d關節, 問返你情況, 再安排你抽血, 過幾日就可以定診

大宅

引用:Quote:smallbe+發表於+14-5-29+21:17+咁你

原帖由 Mikor 於 14-05-30 發表
每個病都可大可少, 但未見醫生唔駛太擔心住,
最嚴重既情況會令關節變形, 但係如果早d醫, 控制到病情, 好大 ...
我昨天已經去左抽血驗了,等緊報告既時間係最難過,我想問下你當初除左腫,有無痛或晨僵呀?咁而架穩定左,仲會唔會腫?定其實都好似正常人無乜野咁?thx

男爵府

smallbe 發表於 14-6-5 10:21
我昨天已經去左抽血驗了,等緊報告既時間係最難過,我想問下你當初除左腫,有無痛或晨僵呀?咁而架穩定左, ...
我有晨彊架, 最嚴重個陣要大半個鍾先散, 腫得勁時都會痛~
而家懷孕中, 醫生話呢個時間病情係最穩定, 好彩冇乜特別徵狀, 如果唔係要食藥就麻煩

大宅

引用:Quote:smallbe+發表於+14-6-5+10:21+我昨天

原帖由 Mikor 於 14-06-05 發表
我有晨彊架, 最嚴重個陣要大半個鍾先散, 腫得勁時都會痛~
而家懷孕中, 醫生話呢個時間病情係最穩定, 好彩冇 ...
食住藥不能懷孕嗎?懷孕反而可以令病情穩定?係咪因為同荷爾蒙有關呢?你而架係咪都唔會腫、痛同晨僵啦?咁其實都有機會可以停藥唔洗食終身wo!!

男爵府

引用:Quote:原帖由 Mikor 於 14-06-05 發表我有

原帖由 smallbe 於 14-06-05 發表
食住藥不能懷孕嗎?懷孕反而可以令病情穩定?係咪因為同荷爾蒙有關呢?你而架係咪都唔會腫、痛同晨僵啦?咁 ...
有種藥會殺胎,食緊要避孕,停三個月到半年先可以有。我係病情穩定左先可以停呢隻藥。

醫生話產後會復發,到時要食返藥就唔可以餵人奶

首頁

尾頁

跳至