嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:+本帖最後由+964000+於+14-5-22+10:10+編輯

原帖由 964000 於 14-05-22 發表
Thanks!

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我家庭醫生話唔洗打, 除非小朋友真係好孱弱,

用做運動增強小朋友自身抵抗力更好.

大宅

回覆:cocomama428 的帖子

你地小朋友幾大,幾耐病1次,

大宅

引用:你地小朋友幾大,幾耐病1次,

原帖由 choicheukyin 於 14-05-22 發表
你地小朋友幾大,幾耐病1次,
其實好多人誤以為健康就不用打流感針,剛過去的冬季流感高峰期(1-3月),就是有一位五歲大的男童(健康正常),先感染流感,後併發肺炎,最後短時間死亡。雖然嚴重個案可説是萬中無一(並不是像零九年的豬流感爆發),但流感可以併發嚴重疾病,甚至致命,健康人士亦會受影響,而家長可以做的就是像其他預防疫苗一樣,每年為子女接種疫苗,為子女提高保護。疫苗一般有七成左右的保護,雖然並不是百分百保護,但打左可以多一個保護。不打的,亦要有所提防,因為甲型流感,乙型流感每年都有嚴重及傷亡數字,而現在香港的流感級別仍然是嚴重。

大宅

引用:我家庭醫生話唔洗打, 除非小朋友真係好孱弱

原帖由 cocomama428 於 14-05-22 發表

用做運動增強小朋友自身抵抗力更好. ...
不明白你醫生的理據。政府衛生署現時給私家醫生的建議是,每年9-10月,鼓勵未滿六歲及超過六十五歲的所有香港市民,接種流感疫苗以提高保護,從而減少嚴重或死亡個案。流感可引發嚴重疾病,甚至死亡,健康人士亦可能受影響。

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cocomama428 發表於 14-5-22 23:00

用做運動增強小朋友自身抵抗力更好. ...

我都有問樓下睇開果個醫生, 佢地話唔洗咁急打,

小朋友唔係成日病, 佢自身有抵抗力.

平時注意日常衛生, 健康飲食, 多做運動

大宅

引用:Quote:cocomama428 發表於 14-5-22 23:00

原帖由 我愛我的家 於 14-05-24 發表
我都有問樓下睇開果個醫生, 佢地話唔洗咁急打,

小朋友唔係成日病, 佢自身有抵抗力.
打左有抗體,吾打無抗體。政府要資助未滿六歲及年满六十五歲的原因是他們是高危人士,像打水豆針,肺炎針及其他預防針一樣,没有急切性,只是早些接種,多一個保護。

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 fhchanalex 的帖子

多謝你熱誠既忠告, 我會再考慮你既建議的, thanks

大宅

引用:回覆 fhchanalex 的帖子多謝你熱誠既忠告,

原帖由 我愛我的家 於 14-05-24 發表
回覆 fhchanalex 的帖子

多謝你熱誠既忠告, 我會再考慮你既建議的, thanks
我以前都好似你甘唸,小朋友健康又正常,無病無痛,又未返學,但自從在報章上看見流感的報導,香港,日本,印度,美加先後爆發流感,死傷(每年)實在不少,所以特別在BK提醒各市民對流感時刻提高警覺,為家人及早接種流感疫苗,保障個人及大眾的健康。看看2012年7-8月某報章的報導,兩年前是流感最勁的一年,雖然市民經已忘記,但流感仍然一直存在,香港每年不知有多少人而失去生命(大部分是長者)。

大宅

引用:Quote:原帖由 我愛我的家 於 14-05-24 發表

原帖由 fhchanalex 於 14-05-24 發表
我以前都好似你甘唸,小朋友健康又正常,無病無痛,又未返學,但自從在報章上看見流感的報導,香港,日本, ...
但强調,疫苗不是百分百保護,一般只有七成以上的保護,即係打左都有可能感染,所以個人家居及環境衛生同樣重要,定期用漂白水消毒,勤洗手都非常重要。

大宅

引用:Quote:原帖由 我愛我的家 於 14-05-24 發表

原帖由 fhchanalex 於 14-05-24 發表
我以前都好似你甘唸,小朋友健康又正常,無病無痛,又未返學,但自從在報章上看見流感的報導,香港,日本, ...

今天同朋友吃飯,她説幾年前,她老公的哥哥的老婆因流感導致腦炎,係聯合醫院訓左三年,最後走了,走時三十幾歲,果時佢個女得歲半。我聽完個心好吾舒服,流感真係要時刻提防。

伯爵府

虎到金來勳章

引用:Quote:原帖由 fhchanalex 於 14-05-24 發表

原帖由 fhchanalex 於 14-06-06 發表
近排我仔成日病,開始留意,越想越驚.
我仔普通傷風咳也攪到肺炎。
問了私家,佢話而家打只係舊藥,叫我十月先打.但我又怕.....
唔知點好?等10月打?定找第二個醫生打?

大宅

引用:Quote:原帖由 fhchanalex 於 14-06-06 發表

原帖由 longsky 於 14-06-06 發表
近排我仔成日病,開始留意,越想越驚.
我仔普通傷風咳也攪到肺炎。
問了私家,佢話而家打只係舊藥,叫我十月 ...
我仔仔七個月大時打左,感覺上健康d,無甘容易病,就算病都無甘嚴重。四個月大時,試過一次無那那發燒和咳,醫生話是氣管炎,好彩即時看醫生和聞氣,無変到肺炎或入院。如果小朋友有發燒和咳就最好盡快看醫生。

首頁

尾頁

跳至