夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:rain2013 的帖子

講真,有架靚少少既車去車聚,大把女仔癡住,我有個男性朋友話依家0的女仔好主動架,載佢佢已經唔係言語上挑逗,係行動架啦

禁止訪問

引用:結左婚4年幾,有一個囡,而家肚裏面仲有一

大宅

引用:Quote:hailey814 發表於 14-5-19 10:38 所

原帖由 Bling11 於 14-05-19 發表
我老公打自己屋企工,每曰夜晚係屋企打機或睇戲或出去同fd meeting 至2-3點,第二朝9:00幾10:00先起身準備返工

大宅

引用:講真,有架靚少少既車去車聚,大把女仔癡住

原帖由 Hippo323 於 14-05-19 發表
講真,有架靚少少既車去車聚,大把女仔癡住,我有個男性朋友話依家0的女仔好主動架,載佢佢已經唔係言語上 ...
我知,亦都見識過

侯爵府

引用:結左婚4年幾,有一個囡,而家肚裏面仲有一

原帖由 hailey814 於 14-05-19 發表
結左婚4年幾,有一個囡,而家肚裏面仲有一個。琴日同c6係天台嘈交,c6一路講d好難聽嘅說話, 又話我唔知足, ...
你老公講得無錯,人有時真系會唔知足。
你試下掉轉諗,你咩起成頭家,為賺錢已經忙到剩翻半條命,屋企個個唔感激唔突止,仲要不斷投訴唔夠時間陪,唔訓覺俾埋d時間陪曬你好唔好?
針無兩頭利啊。試下多d發掘佢既優點,而唔系滿眼都系佢既缺點。
當然,如果你系個d成日要人陪你女人,唔應該搵個事業型既老公,又或者,你有無辦法令你老公系屋企陪住你都可以賺到好多錢既方法啊?

anthonylam704  十分明白事理呀,做你的另一半真的十分幸福。  發表於 14-5-20 21:30
ml628  同意  發表於 14-5-19 23:54

男爵府

hailey814 發表於 14-5-19 12:00
當初係結完婚先有,不過大囡出世之後,佢怨過冇私人時間
咁似我C6的

瑪瑙宮

hailey814 發表於 14-5-19 14:23
其實你講得啱,我琴曰真係發左癲咁係咁喊,完全失左控制咁。琴日我都有提出離婚,因為佢個刻講d野好難聽。 ...
佢會唔會係想您留低, 但又唔想話佢唔想您走, 所以佢話留低 BB 同囡您自己走, 其實搏您唔會走就平左件事.

佢無惡待屋企無惡待您只欠多些時間留家, 有磨合的空間, 不如再傾下, 唔好放棄住喇.

大宅

引用:Quote:原帖由 hailey814 於 14-05-19 發表

原帖由 岚月亮 於 14-05-19 發表
你老公講得無錯,人有時真系會唔知足。
你試下掉轉諗,你咩起成頭家,為賺錢已經忙到剩翻半條命,屋企個個 ...
好多謝你,你講得好啱,我滿眼都係佢嘅缺點,我只係一直諗佢衰個方面。冇一個人係會完美嘅,你要呢一樣就要取捨第二樣。 就係要係中間點取得平衡。我自己本身都有問題,就係之前太依賴佢。

我自己好少同朋友傾,因為好多都未結婚唔明。前個排我自己都太諗埋一邊太執著,我都希望慢慢改變自己諗法。

anthonylam704  退一步,見得更多,想法自然唔一樣。  發表於 14-5-20 21:44

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 岚月亮 於 14-05-19 發表你老

大宅

回覆 hailey814 的帖子

我剛幫朋友問過律師, 因我朋友又係老公有錢, 自己係ftm, 律師話有錢唔係大哂, 仔女細多數俾媽媽, 老公係要俾錢養小朋友, 就算媽媽係無經濟能力都唔一定會輸, 除非媽媽有精神問題唔可以照顧小朋友

不過你想清楚同老公有無得挽救先啦, 希望你快d雨過天晴

侯爵府

引用:Quote:原帖由 岚月亮 於 14-05-19 發表你老

好多謝你,你講得好啱,我滿眼都係佢嘅缺點,我只係一直諗佢衰個方面。冇一個人係會完美嘅,你要呢一樣就要 ...
你識甘諗就好喇。
試下多d同佢參加佢中意既活動,掉轉諗,唔系要求佢陪你多d,系你去陪佢多d。

禁止訪問

大宅

其實有時陪唔陪真係一種感覺,好似唔係只係想佢個人係度,而係個心係度,想佢參與多d,主動分擔一下,但男人好似講極唔明,關係只係越黎越差。

自己曾經都試過鬧到好唔開心,為既就係所謂既關心,但原來到最後發現可能只係自己都想要空間,湊小朋友係好花精力,好倦,依架我地每一,二星期搵晚都會2個去行街,出街食下飯,放低小朋友,自己放下自己假,個人就會輕鬆d,心理平衡d,對c6既要求都少d,關係好左。

唔好將不滿既感覺放大,學會感恩,至少你生活無休,無小三,無家庭暴力。

大宅

回覆:離婚嘅選擇!?

有時鬧交就無晒理性,乜都講得出架
唔好太在意鬧交時的說話
調返轉諗,自己都會講左d悔氣說話
例如,你話離婚,你老公都會好hurt,好嬲
所以都會講d唔好聽既說話
佢未必真係想咁樣
之後諗返可能都後悔
但說話已講左出口,大家都受傷
如果因為咁樣而離婚就好可惜

最重要係平時點對你
如果大家想work out,有好多野可以一齊解決

大宅

你如果只係呢個問題而離婚,咁好唔抵架,有左可能脾氣會大左,不如試下在你老公角度出發,佢要去玩,就由得佢,大家都多些共同話題,一齊去睇下戲,你只係部個囡,唔陪老公又唔得架。有工人仲好啦,free返二,三個鐘去一齊行下街,大家冷靜些傾下,可能佢公司都有不滿呢,成頭家撐起仲要俾屋企人投訴,都會唔開心架。希望你地冇事啦。

禁止訪問

熱血勳章

大宅

其實佢係咪受軟唔受硬嗰種人,鬧起交上嚟,乜嘢難聽嘅都講得出口。你唔係啱啱先同佢一齊,點解而家先覺得佢少時間陪你哋呢?第二個BB係咪計劃之內?係嘅話,有無喺之前講清楚大家嘅諗法?一家人,係要互相遷就嘅,要對方改變,首先真係未必做到,就算係,都無可能即時改到。諗清楚自己想點啦,冷靜啲坐低慢慢傾!

男爵府

有冇唸過因為頭家,他的生活壓力及轉變都也不少,沒有人係完美,你也可想過自己也許於他心中是能communicate又體諒的老婆嗎?你辛苦於家中一齊時, 他面對工作上另一壓力,男人愛家庭但也愛自由, 除家庭及工作外他可否有能控制到又不被投訴的私人時間去玩他所interest的?
和自己過人世的是老公不是小朋友, 照顧小朋友是重要但不要不記得當初你倆是愛才會一起.
唸清楚才決定

大宅

其實鬧交個陣講說話可能難聽左,唔好衝動呀。

男爵府

引用:Quote:原帖由 catlover1026 於 14-05-19 發

其實問心,我琴曰有一刻諗住唔要bb, 但當我琴曰太激動肚好痛,c6送左我入醫院,佢個刻比我嘅語氣話係我扮肚 ...
其實我覺得似係你單方面想離婚,你老公根本冇諗過,佢只係冇耐性唔想氹你隨得你..

你諗清楚未架? 定係等大家冷靜後坐低慢慢傾?

首頁

尾頁

跳至