樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:支持政府發展新界東北,發展公屋

其實你地明唔明社會發生緊咩事?或者你地睇下篇文章

在此衷心祝願我們的下一代,不是要「贏在起跑線」,不是要30歲前賺100萬,不要再一味走精面、搵快錢,更加不要做泯滅良知、唯唯諾諾的應聲蟲,對身邊的一切不公義,採取冷漠甚至是冷血的態度;而是要活得正直、真誠和對自己負責任,有勇氣站出來講真說話,而且更加要擁有免於恐懼的自由。
http://news.mingpao.com/20140619/fac1.htm?fb_action_ids=10152875532544186&fb_action_types=og.likes

我身邊好多社福界朋友,大家都因為愛呢個城市,所以唔想睇住佢死,我夠想安安樂樂生活啦,但眼見好多不公義既事,作為香港人係咪就袖手旁觀呢?

複式洋房

回覆:呀妍 的帖子

我就係明白發生緊咩事先唔支持,本身白皮書唔會出現,只係因為一小撮香港人去搞亂,而迫阿爺動用重典,收緊自由,老實我唔想陪葬

我本人只想安居樂業,而我個人亦唔覺得自由受任何野規範左,每個人要求唔一樣,請唔好再自稱民意ok? 首先並不代表我

sezmanman  非常同意  發表於 14-6-23 13:38

男爵府

回覆:呀妍 的帖子

係呢度講呢D野跟本對牛彈琴. 港視正苦唔㧗咪唔睇lor, D人又搞事,東北地利益輸送又唔會冇忽肉,D人為反而反!跟本佢地唔吉到肉唔痛,好似海怡D離地中產, 又話支持自由行,人地起outlet即小哂鬼!有冇想過當香港變到只有貪污冇公義燒到埋身時,分分鐘係自己個仔女受哂?有冇為下一代唸唸香港嘅將來?

大宅

我都排緊幾年啊, 但依家 東北係打造 \"富豪雙非城啊\", 第時引哂d b6 落黎, 真正起公屋得6%咋, 其他咪又係益哂地產商有錢佬,其實我都支持發展架, 如果佢真係為香港人著想, 應該加大興建公屋個比例啦!最好收番d 哥爾夫球場啦! 都無人用, 不如起公屋!

複式洋房

係大多數起豪宅

複式洋房

回覆:mingming9153 的帖子

0%同6%既選擇真係咁難揀? 同一定要有固定比例私人屋苑,梗有人要買唔要租!

老實雙非城都係言之過早,就算真係,果度而家都係荒地黎姐,商場同荒地既選擇?無商業利益冇人會願做開荒牛,當年港英政府都係行一樣既政策,以利益吸引地產商開發新市鎮,點解而家咁反彈?中國政府真係做得咁差? 我覺得要反思下

大宅

唔好咁天真
東北真係會起好多公屋,幫到大家?
所謂既“宅青”比你地更明白事理,心水更清

Rumrum  Agree  發表於 14-6-29 00:13

子爵府

因為政府圈左一大批地,但只應承起廿棟公屋,其他的地(大部分)冇講用途,太多黑色地帶,如果通過,大家都估又係賣比地產霸權,唔係淨係基層慘,中產冇保護網,比地產迫得更慘,唔知人地反對乜,可以睇下報紙,睇下Yahoo,唔係淨係顧住自己公屋公屋

子爵府

引用:係呢度講呢D野跟本對牛彈琴.+港視正苦唔㧗

原帖由 BEBIBE 於 14-06-20 發表
係呢度講呢D野跟本對牛彈琴. 港視正苦唔㧗咪唔睇lor, D人又搞事,東北地利益輸送又唔會冇忽肉,D人為反而反 ...
利益輸送,基層梗係冇野啦,中層咪食晒囉,稅係中產佔最多,依家我地付出左,換黎係政府利益輸送比地產托高樓市,最後邊每受,咪中產焗住買樓受返,基層永遠唔會少忽肉,佢地有權抽公屋攞綜援,梗係闊佬懶理啦

子爵府

引用:你估益到你咩?+咪又係地產界!另外,呢個

原帖由 cindyiiiii 於 14-06-15 發表
你估益到你咩? 咪又係地產界!另外,呢個計劃背後影響唔止當地東北居民要搬遷,仲體現左立法會漠視民意, ...
算啦 ,有時無知是一種幸福,也是可恥,有啲人覺得只要我有樓住,佢管制乜都得,收緊乜都得,勾結乜都得,最緊要我上到樓,都怪正苦講大話太叻,永遠比少少甜頭或虛假的願望基層,收買人心

rambus99   AGREE  發表於 14-7-1 23:00

子爵府

引用:我都排緊幾年啊,+但依家+東北係打造+\"富

原帖由 mingming9153 於 14-06-21 發表
我都排緊幾年啊, 但依家 東北係打造 "富豪雙非城啊", 第時引哂d b6 落黎, 真正起公屋得6%咋, 其他咪 ...
高爾球場唔會收啦,講明官商勾結,唔會郁有錢佬架,但慘在東北發展得6%公屋,其他全部任佢講,都仲有人贊成,正苦真係多得呢啲人支持,個啲人成個project淨係睇到公屋兩個字

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

真系會全部發展公屋咩

禁止訪問

育兒性格勳章

複式洋房

發展新界東北係完全合理,不過只有12%建成公型房屋實在太少!亦令人懷疑是次發展又是再次向地產商輸送6、7成土地利益,唉!

大宅

引用:講真,有幾多%係用黎起公屋先?地產商喺東

原帖由 carmen1128 於 14-06-15 發表
講真,有幾多%係用黎起公屋先?地產商喺東北囤地,到時咪又係益地產商,利益輸送。如果真係咁想發展東北, ...
同意

別墅

只不過係多左一大堆係哩到住唔係度做野既人哩堆人跟本唔會立稅
另外仲有一堆拎綜援 搶福利
人口只會咁樣去急劇增加
除左推高物價 香港政府既錢又駛多左
唔知有咩好處

珍珠宮

肉隨針板上

複式洋房

不要為咗上樓而贊成
有幾多百分比係公屋又有幾多百分比係俾mainland購物城至得咖
mainland購物城咪利益輸送

男爵府

回覆:fionlo1988 的帖子

想屈多啲錢嘛

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至