烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:洋洋 的帖子

真係比較慢,但係用黎炆野好good

大宅

引用:清楚嘛?其實只係個不鏽鋼嘅盤,不過就fit

原帖由 Naqua112 於 14-07-08 發表
清楚嘛?其實只係個不鏽鋼嘅盤,不過就fit個內鍋嘅。我買果個係六人鍋,呢個上層鍋大約煮到三杯米,我用珍 ...
唔好意思,我唔係好明,煲湯同煲飯同時進行?大家煮既時間唔同,啲湯係下面,蒸氣入唔到去,咁時間係咪要耐啲?

男爵府

畀面勳章

原來香港有得買
等我下次去dsc睇下先

大宅

Katelyn^.^ 發表於 14-7-9 12:55
唔好意思,我唔係好明,煲湯同煲飯同時進行?大家煮既時間唔同,啲湯係下面,蒸氣入唔到去,咁時間係咪要耐 ...

上層鍋煮飯,內鍋就燉野
例如: 內鍋蟲草花燉瘦肉,咁我會先放2杯水 or2杯半 (放3杯會太多,好易瀉出黎 >.<)
之後就再Keep Warm 30mins到,然後就再放埋個上層鍋,再加杯半水,咁就OK ga na~

c6有時會話湯唔夠濃,所以呢排多數配搭係炆野加煮飯
上層鍋: 飯/肉餅/蛋/所有蒸既野
內鍋: 韓式牛柳/節瓜炆雞翼or排骨/咖哩/薯仔炆肉

不過用內鍋炆野,如果想收水既,唔好落個內鍋蓋
我第一次煮唔識,落左蓋,炆完出黎唔收水,變左好似煲湯咁....

我有本食譜,教煮既食比較普通,不過如果你有興趣我影上黎比你睇ar~

大宅

引用:Quote:Katelyn^.^ 發表於 14-7-9 12:55 唔

原帖由 Naqua112 於 14-07-09 發表
上層鍋煮飯,內鍋就燉野
例如: 內鍋蟲草花燉瘦肉,咁我會先放2杯水 or2杯半 (放3杯會太多,好易瀉出黎 >. ...
明白哂,你直接用不鏽鋼內鍋燉湯定用燉盅?我都想要食譜,唔該哂你

大宅

Katelyn^.^ 發表於 14-7-10 00:38
明白哂,你直接用不鏽鋼內鍋燉湯定用燉盅?我都想要食譜,唔該哂你

...

我直接用不鏽鋼內鍋燉湯,不過上網都有網友係唔用內鍋,改用燉盅
ok!我睇下點樣PM比你ar~

大宅

回覆:大家知道大同電鍋邊度有得賣嗎

好似好原始的技術。有什麼特別?

首頁

尾頁

跳至