跳至

首頁

尾頁

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gracelam 發表於 14-7-9 14:52
運氣佔好少部份! b1尾果啲就靠策略同運氣,始終成績佔大大部份!

大抽獎b1生就是b1生,冇分頭中尾,只有隨機number先後次序 , 所以number 靚都係好重要

禁止訪問

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日子 發表於 14-7-9 16:19
如果間小學係潮公, 入到 band 1 英中的機率是否等於 0 ?
都係要睇d師兄姐既PS1成績好唔好

水晶宮

引用:Quote:gracelam 發表於 14-7-9 14:52 運氣

原帖由 peggy 於 14-07-09 發表
佢諗佢band1尾意思係邊緣人,估錯band揀錯學校遮。

大宅

回覆:頭爆了!! 同99意見分歧!荃官,海官 & 深天...點揀好

樓主,妳99真係識揀,深天派位唔差,近對小朋友好dd。妳再去參觀官校同深天分別,自己再考慮下啦!

--------------------------------------------------------

男爵府

樓主仍有時間你不如做多點功課, 去簡介/OPEN DAY等,多D了解唔同學校先定案 !

未開簡介觀校前我都好喜歡一間小學,了解多左就不太喜歡,轉了另一間, 好彩到現在為止,這間都沒寧我失望 !

別墅

peggy 發表於 14-7-9 15:07
小學係冇分banding , 係靠師兄師姐考PS1既成績來介定b1、B2、B3的人數
Exactly true!

別墅

peggy 發表於 14-7-9 15:10
大抽獎b1生就是b1生,冇分頭中尾,只有隨機number先後次序 , 所以number 靚都係好重要

...

別墅

peggy 發表於 14-7-9 16:29
都係要睇d師兄姐既PS1成績好唔好
Yes, but i suppose 潮公 band-1 & 2 percentage should be approaching zero!

複式洋房

回覆:頭爆了!! 同99意見分歧!荃官,海官 & 深天...點揀好

但深天課程都幾淺,我朋友個仔升咗中一後跟得好辛苦但喺深天都算名列前矛,佢好後悔小學時無谷佢,現在仔仔讀中學好慘,因和佢小學的開心學習差太遠

別墅

bebeilovu 發表於 14-7-14 00:23
但深天課程都幾淺,我朋友個仔升咗中一後跟得好辛苦但喺深天都算名列前矛,佢好後悔小學時無谷佢,現在仔仔 ...

侯爵府

"bebeilovu 發表於 14-7-14 00:23
但深天課程都幾淺,我朋友個仔升咗中一後跟得好辛苦但喺深天都算名列前矛,佢好後悔小學時無谷佢,現在仔仔 ..."

我都有對比過其他學校的功課/TEST PAPER , 覺得深天既課程叫做Standard, 不算淺、不算深。
我大仔都係深天畢業今年S2,和他同期的精英班同學,大部分係中學既成績都算不錯喎!

你朋友既仔仔升上中學跟唔上, 我覺得未必在於小學課程深淺的關係 。上到高小好真係好難去開心學習, 課程緊迫, 每星期都有2-3日要留校補課, 阿仔P5、P6時功課量都頗多,每日10-12樣, 最多試過有14樣, 所以唔算輕鬆, 。細女今年暑假後升p6, 功課量比阿仔時少了些, 但都keep 住每日7-10 樣。

首頁

尾頁

跳至