自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆:婚禮完畢後實有家人來打劫妳地的金器-利事

冇,金器送咗俾我就係我了。

但我Friend個99就搞笑囉,為咗唔想買金器俾新抱,個99話將自己嫁果時D金器(not 999)借俾我friend帶,但帶完要還返俾佢……。我friend大把錢,心諗你慳D啦!

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我阿媽又冇即時打劫我
不過佢有同我提過:如果我哥結婚時金價太貴架話,佢叫我先讓我奶奶俾我嘅嗰對俾佢,等金價跌左,佢再買返對同樣重量嘅還俾我
我話:你講笑咋嘛?
之後佢就冇再提啦

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:婚禮完畢後實有家人來打劫妳地的金器/利事

我媽唔會咁,99唔敢咁,因為我唔係善男順女

水晶宮

"亞娘係我stepmother"
原來係咁!
我都諗緊,自己阿媽邊有衰成咁架.
我阿媽,買左好多金器比我架,點會貪我D金器同人情喎.

ladykacha  千其唔好咁老定,係度都聽唔小JM講佢地嘅親娘有幾“錫”嘅case啦!  發表於 14-7-21 20:03

侯爵府

無,我結婚果陣我奶奶拖住我去買金器俾我,我老媽子將d禮金買左金外,其餘錢回禮俾曬我袋,結婚錢我老公俾曬,結完婚金器亦全歸我,我老公唔敢動一分一毫,我亦講明除非死人冧樓,否則金器永遠唔可以郁,我要世代傳落去

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:amandarocky 的帖子

大宅

我好好彩冇呢個煩惱,我擺酒時嘅所有人情同金器,我爸媽同6299都全部比晒我地,四大長老只係叫我mark返低啲親戚做左幾多禮比佢地keep record, 仲有溫馨提示叫我地開保險箱,亦都只係提過一次咁多麼,好感恩

水晶宮

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我媽同99都冇要我d 金喎! 我仲要係結完婚先去搵保險箱.

我媽連人情都冇要我哋o架!!!

寶石宮

冇攞走喎

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:婚禮完畢後實有家人來打劫妳地的金器/利事

冇攞我果D之外,仲俾咗好多我,俾埋祖傳果D我。

marly831  我媽都係,連我爸第一隻買比佢嘅戒指(亦係咁多年嚟唯一嘅禮物) 都送左比我。  發表於 14-7-21 18:00

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我娘都冇, 事前有共識, 人情係阿娘的, 禮物係我的。

珍珠宮

我媽 & 99 人情都俾番晒我地,但就要我地交番個 record 俾佢地過目

我媽連禮金都回番 2/3 俾我,剩係象徵式要o左 1/3

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我以前同99和62住, 搬屋時....... 把所有9999金的擺設(約十件, 但大大件, 因為當年金價平, 重者一件三五兩都有, 輕者都不少於八錢..............) 給62先放好, 他話過搬好還給我們, 但搬完屋之後一件都無回頭, 但我無出過聲, 因為這都是62朋友送給我和C6, 如果62想取回就取回算了, 當我請班世伯食一餐, 無所為。但真是想62同我們講一聲他要取回, 無聲無氣都唔知點講..........

別墅

點解一家人要用“打劫”哩啲咁難聽嘅字眼?仲要知道阿媽唔係因為貪錢,而係想心靈補償。我同家人都唔係親近,算係與家無緣嘅人,但我都唔會介意阿媽攞我啲金器,當係氹下佢開心啫,又唔係大貪,獅子開大口……

sze811  咪係!  發表於 14-7-21 17:58

侯爵府

回覆 amandarocky 的帖子

我乜金都冇要
只係留左亞爸亞媽 同老爺奶奶俾我的個兩份
其他的
男家送的俾老爺奶奶keep
女家送的俾亞媽keep

我只係要錢

珍珠宮

引用:見到有唔小jm 在婚禮前/後都會比家人拿走金

原帖由 amandarocky 於 14-07-21 發表

見到有唔小jm 在婚禮前/後都會比家人拿走金器/利事, 令 ...
我媽同99都無,唔貪心的好媽媽呢個世界仲有唔少。

反而係我媽有時睇佢自己的金器,會話:呢條咁幼,我唔要啦,比你平時戴丫。

伯爵府

我好幸福, 我有個好好媽咪, 有好好既哥哥同兩個細佬, 佢地個從來只會推我要錢, 從唔會要我多比一蚊. 我媽咪就更加之, 所以我超愛佢地.

珍珠宮

引用:我個stepmother對我, C6同我老豆好好, 佢都

我個stepmother對我, C6同我老豆好好, 佢都係想嘗試吓擁有結婚先有的額, 我冇話比我老豆知, 費事啦, 我地而 ...
如果係咁,我會係佢結婚周年送對比佢做禮物。佢對你地都咁好,氹下佢開心

amandarocky  多謝妳提醒, 咁都好喎  發表於 14-7-21 18:09

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:見到有唔小jm 在婚禮前/後都會比家人拿走金

見到有唔小jm 在婚禮前/後都會比家人拿走金器/利事, 令 ...
我又無事呀,我結婚時所有嘢自己keep, 上午敬茶d金器,行教堂d禮物同利事,夜晚男家宴客嗰d人情,老爺奶奶出錢宴客,但佢地收到既禮都俾晒我收,老公又俾咗d錢我(搞婚禮d錢都係我出), 雖然我媽無嫁妝俾到我,佢嗰期都幾手緊,但又唔會貪d乜嘢。

有時見d人因為婚禮搞到同男家不和,都幾慶幸自己老爺奶奶明白事理,佢地真係好好,又尊重又支持我地。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

我 99 想攞,又係話幫我拎 (穩陣啲喎),俾我 KO 咗 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

首頁
12345...6

尾頁

跳至