自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 chuklung888 於 14-07-22 發

原帖由 sfmeow 於 14-07-22 發表
我支持你,唔好睬佢!
我經巳吾理佢,哩入休息室,仲要入黎休息室講

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

回覆:上司既命令你敢吾聽嗎?!

你講以上個d真係可以唔幫架喎

男爵府

引用:你講以上個d真係可以唔幫架喎

原帖由 gogoblue 於 14-07-22 發表
你講以上個d真係可以唔幫架喎
但我吾敢拒絕!你幫人,人地下次就會幫返你,你吾幫人,人地就吾會幫你

大宅

能力做到又行得開嘅幫下無妨。話晒係新人,唔敢推,到時到候薪金調整可能易話為。正常叫得你幫,亦可能試探緊你能力,同EQ,睇下你係咪幫到手嘅下屬,但係另一問題係,同事覺得你好似唔知博咩,怕上司將你同自己比較,點解人地人工低過佢都肯幫上司,亦都會因為自己做過介而影響身邊嘅同事,令人聯想呀邊個都可以1個人攪掂,點解佢唔得,加重其他同事嘅工作量。我亦正正同你一樣,我由入職到而家,做咩野都多過身邊嘅同事,隨傳即到,無拖時間,得到嘅唔係多,但做到野比到信心上司,佢交每樣野比你做都好放心,掉返轉佢仲聽返你講,所謂能者多勞。唔好介意野做多,配合自己嘅能力對得自己住,唔怕蝕低,我覺得咁做野先叫正面。以上係我自己嘅工作態度,唔代表每個人會咁做。

水晶宮

1. 佢叫你拖拖佢, 未必係指你本人, 你可以應佢好, 然後去搵阿姐姐幫手拖。
2. & 3. 我覺得無咩所謂, 睇下得唔得閒。
4. 執野 係唔係你工作範圍? 如係, 你都要執架啦, 但係快唔快, 睇自己能力, 番工唔需要出命。 如唔係, 你咪話 搬唔郁。

禁止訪問

男爵府

引用:能力做到又行得開嘅幫下無妨。話晒係新人,

原帖由 wwyee 於 14-07-22 發表
能力做到又行得開嘅幫下無妨。話晒係新人,唔敢推,到時到候薪金調整可能易話為。正常叫得你幫,亦可能試探 ...
我都好似你咁,上司叫就做,做吾到就盡力!
果條c9咩都要管!好煩正一小人

男爵府

引用:打工仔,最緊要抵諗!做多小小冇泄底。反正

原帖由 melody445566 於 14-07-22 發表
打工仔,最緊要抵諗!
做多小小冇泄底。
反正工作時間內,而你又幫到手,咁先前途無限!
我系咁諗嫁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

做自己認為啱的事, 使鬼理其他同事, 更何況叫你幫手果個係你上司

男爵府

引用:做自己認為啱的事, 使鬼理其他同事, 更何況

原帖由 miumiu0101 於 14-07-22 發表
做自己認為啱的事, 使鬼理其他同事, 更何況叫你幫手果個係你上司
最煩就系我同事系咁叫我吾好幫佢做

首頁

尾頁

跳至