跳至

首頁

尾頁

大宅

我依家 17 weeks, 好似 feel 到少少, 有時一兩下咁, 可能小 b 仲係太細喇.
不過我尋日沖完涼, 搽完 cream 之後, 見到個肚自己慢慢向左移, 又慢慢向右移, 再慢慢向左移... 好攪笑, 不過就係睇到但 feel 唔到.攪到依家成日望住個肚, 睇下佢幾時有所動作.

大宅

我第一胎,上次覆診,醫生就話最快18wks會feel到喎!

不過呢排夜晚訓落牀,靜靜地feel下個肚,就試過間中左下腹入面好似輕微震一震/跳一跳咁,但我真係分吾到係d腸郁還是小b郁!!?-(

講到抽住痛,我間中都有呀!間中左下腹入面抽一下咁痛一痛,好似有時條筋輕微抽一抽咁!!其實子宮係響邊個位呢?

mgc,
你咁快見到個肚左右移拿?:D 我無乜望個肚呀!!呢排咁凍,我成日都包到個人隻糉咁!!!

別墅

:恭: :喜: :發: :財:
我這個星期每日間中都會有1-2下肚皮位跳動的感覺, 如果晚上瞓覺前, 用手按肚仲會多d feel到.
昨日做產檢, 同姑娘講, 佢話呢d都算係輕微胎動.

別墅

呢個星期我好明確地feel到胎動了
一日有成10次....
感覺有d似眼尾跳係個肚到咁.,
有時會好有規律咁動好多下
有時動一下

我宜家20 weeks!

大宅

我都係今個wk明顯feel到 ~
感覺好開心 ~
不過我老公就未摸到 ~ 可能太細力 ~

[ 本文章最後由 HappyKatherine 於 08-2-14 15:46 編輯 ]

洋房

我都成二十週, 都feel到胎動, 真係有d似腸風咁, 我feel到bb有時在左向右, 有時調轉, 我老公摸個肚時, 有時都感覺到bb郁

大宅

我差不多20 weeks了, 每日都會feel到一至兩次肚皮跳一下咁, 應該係bb郁啩!

別墅

係啊,初初會feel到肚皮跳幾下
之後就會越黎越明顯..
宜家feel到bb成日動了~
有時左邊有時右邊!

別墅

現在20wk,自上星期開始已有這種「生命」的感覺。而且每天某些時間會特別强烈。 好開心呀!

大宅

我噚日睇舞台劇時,都Feel到BB係我肚皮跳咗一下.
應該係胎動喇. 好開心.

別墅

熱血勳章

原文章由 ssiu777 於 08-2-18 11:26 發表
我噚日睇舞台劇時,都Feel到BB係我肚皮跳咗一下.
應該係胎動喇. 好開心.

我19weeks la, 但都未feel 到. 好擔心

別墅

回覆 #1 nwk 的文章

不用擔心的,
有些人會遲些才感覺到的.
因為每個人的身材都不同的.
瘦和第二胎的人都會快些感覺的.
我19週,己經感覺到幾天了.好好玩呢

大宅

原文章由 nwk 於 08-2-18 14:26 發表

我19weeks la, 但都未feel 到. 好擔心

你吾好擔心啦!我醫生同我講話大約18-20wks會feel到,不過,佢話都吾一定架,叫我到時如果未feel到又吾好驚餐飽!!(因為佢都知我係緊張大師)!!

禁止訪問

大宅

各位,我有一個好易FEEL到BB胎動的辦法.
就係我睇日本D書講,要早晚同BB傾計.
本書有一個道具.係一條好似長水喉嘅野,
用黎對住個肚同BB傾計架.
我係香港搵唔到.
於是我Honey幫我用$18買條洗衣機膠水喉,
我地每日就用佢同BB傾計,同聽bb的胎動,
bb對於我Honey的聲音特別有反應架,
所以,如果仲未feel到bb胎動的媽咪,
可以試下我哩個自制道具,
好清楚聽到架,我早在16weeks已經聽到喇.

複式洋房

我前果排都開始有lu~~^^
岩岩上上下網果陣~~阿b又踢左我2下
果種感覺好得意~~係個肚仔到好似有d野湧左上來
就好似有d媽咪話有腸風咁...一陣陣的

大宅

當我忍尿嘅時候~
BB會踢我 ~ 叫我去Toilet ~
可能佢覺得好窄, 所以踢我

大宅

bb 踢踢真係得意架!!!
初初一下, 漸漸三下, 跟住出動 '連環無影腳',
好搞笑架!!
bb 依家朝朝早六點幾七點就踢踢踢,
因為佢肚仔餓lu, 所以叫我起身食嘢.
仲好似鬧鐘咁準時添!!!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都feel 到BB郁..好得意...有時彈下彈下..有時好大動作..好似過山車敢..真係好攪笑... 每晚睡前都好希望FEEL到佢郁..因為真係覺得好奇妙 EHEHE..

大宅

我依家已經18wk啦..已經feel到bb成日郁呢..
初初仲以前自己搞肚痛有肚風,但冇理由成日都係咁架,
之後就日日都feel到啦...肯定係bb踢我呢....

首頁

尾頁

跳至