少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:我都好想,奈何阿婆每晚都要抱住睇至少1.5h

原帖由 Aunti13 於 14-08-07 發表
我都好想,奈何阿婆每晚都要抱住睇至少1.5hrs, 我有出过聱,但阿媽都係話極听
可以點做 ...
你自己帶小朋友入房玩,睇書!

男爵府

引用:Bb 是否小小電視也不能看?

原帖由 babyjfsy 於 14-08-06 發表
Bb 是否小小電視也不能看?
寧願看幼兒DVD (真人演出) 也絕不看卡通片或電視節目或广告

翡翠宮

最好就唔好睇,如果真係睇都要規定時間,唔可以長時間

大宅

回覆:是否小小電視也不能看?

我覺得因人而異。出世到而家基本上我屋企全日都開住電視,大部分時間我會轉去cbeebees, 不過夜晚部分時間我會睇幾個鐘tvb劇集。我個仔反而對電視唔會著迷,其實佢肯睇電視唔煩我我仲開心,可惜唔係囉!不過我發現佢從電視學到好多嘢,無端端有朝起身聽到佢自己係度用英文數一至十,仲有無端端指住啲物件就我知係咩令我好驚訝,因好多野我從來無教過佢。我只報咗一間N班打算讀到就讀讀唔到就算,面試一次就收咗,我覺得電視功勞好大

水晶宮

引用:但我深信甘多育兒專家、心理学家和家長感想

原帖由 陳太2013 於 14-08-08 發表
但我深信甘多育兒專家、心理学家和家長感想,自小不接觸电子、电视產品百利而无一害。
当然身教重于言教, ...
咁我覺得睇一陣電視,唔係睇全日,同去公園曬太陽呢d活動無抵觸的

大宅

回覆:bluetulip 的帖子

其實我只是见议BB多親親大自然、户外活動、親子时间胜过电子產品所帶來的百倍。
电子產品对O-2岁BB发展影響已有育兒專家实验具体证实,只是信不信由妳~

monlee313  I agree with u......  發表於 14-10-10 16:41

洋房

I think when they get to 2-3 years old, a little TV wouldn\'t hurt. Like my son watches Watch n Learn n actually he picked up a lot of stuff there. Of course try to steer away from cartoons that r too violent.

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

我屋企人睇電視佢都無興趣,
但動物紀錄片佢會睇一陣
花花真美好!

珍珠宮

我囡中意睇廣告,我覺得無問題

有音樂,有公仔吸引距睇

全家係廳,距又係廳無可能唔

水晶宮

引用:其實我只是见议BB多親親大自然、户外活動、

原帖由 陳太2013 於 14-08-15 發表
其實我只是见议BB多親親大自然、户外活動、親子时间胜过电子產品所帶來的百倍。
电子產品对O-2岁BB发展影響 ...
其實無人否定你的意見,唔洗

你話0~2歲唔好睇,咁即係2歲之後可以睇下啦,如果一日有一個小時去公園跑草地踩單車,有兩三個小時的親子時間,咁睇半小時的電視,我覺得係無抵觸的。

大宅

我见议喺2岁后ok gei,不過真是每个人育兒观都5同,又无絕對对与錯gei~
我只是簡單分享啫

男爵府

見其他小朋友日睇夜睇dvd
,識講好多野, 自己心裡有點動搖,
究竟應唔應比自己小朋友睇呢?

大家點睇?

水晶宮

引用:見其他小朋友日睇夜睇dvd ,識講好多野, 自

原帖由 Handsomewoman 於 14-09-03 發表
我仔小時,我係有比dvd, tv 個仔睇,e.g. Barney, sesame street, thomas train, 每天around 1 hr max. 語言聽講能方面的發展ok.

大宅

引用:見其他小朋友日睇夜睇dvd+,識講好多野,+自

原帖由 Handsomewoman 於 14-09-03 發表
唔關事,我仔冇睇電視,歲半已係開籠雀

男爵府

回覆:pokey 的帖子

有咩心得令佢講多點

大宅

最近要都係大人多啲同佢玩,當佢大人一樣咁同佢講野,多啲一齊睇書講故事。同埋唔好玩電話/iPad。

男爵府

好媽媽勳章

點解唔睇得?我兩個小朋友都有睇開電視,但從來冇話熄電視就會扭計,老實講我地呢代人咪又係咁樣睇電視睇大既!!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

點解bb的成長和学習,最需要的不是愛/家長互动/人与人之间相处;反而是电视、i -pad、电腦、电话呢?!

首頁

尾頁

跳至