網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血勳章

瑤瑤~ 發表於 14-8-7 00:23
有陣漂白水味
咁咪即係漂白水??

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 iamnote 於 14-08-07 發表本

原帖由 關你咩事 於 14-08-07 發表
樓主有冇用過 威猛先生去霉劑 對比下
威猛先生我之前用過(但我嗰時係舊款,而家新包裝嗰款我無買)
威猛先生無記錯係噴出來係泡泡,同埋係for浴室磁磚/浴缸用,噴完之後要過水,因為全部都泡泡
我無用威猛先生噴在油漆既牆,你地用過噴油漆牆嗎?work?泡泡點清理? Thx

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:瑤瑤~ 發表於 14-8-7 00:23 有陣漂白

原帖由 knifesheep 於 14-08-07 發表
咁咪即係漂白水??
味道似漂白水囉,但我對過成份唔同(請看下圖)
岩岩我再問返賣家,佢話唔係漂白水,佢咁講我咁聽啦,我都唔熟嗰d化學成份
或者你可以試下噴d漂白水上牆,睇下幾分鐘係咪可以白返晒,因為聽過好多人都話用漂白水可清理霉菌
我無吉既噴壺所以試唔到
如果你試完係一樣咁work既,請分享

侯爵府

畀面勳章

瑤瑤~ 發表於 14-8-7 01:50
無泡泡, 係噴霧狀, 噴多幾下就變左小水珠咁
唔洗抹唔洗捽, 等佢自然乾就得
我d霉漬都幾勁, 但噴左幾分鐘已 ...
小水珠會唔會流落黎?如果我買黎噴天花
噴完會滴落黎就會整濕張床 咁就唔係幾好

珍珠宮

引用:Quote:瑤瑤~ 發表於 14-8-7 01:50 無泡泡,

原帖由 kwankwan717 於 14-08-07 發表
小水珠會唔會流落黎?如果我買黎噴天花
噴完會滴落黎就會整濕張床 咁就唔係幾好
...
支噴咀有3檔,off, spray, stream
我昨天噴牆腳用spray檔分散d,佢出黎係霧狀,但因為第1次用未掌握到技巧,如噴得太多在同一個位置,係會sir落黎
之後我再噴另一個位,噴得適量既話,只會有好細水點,唔會sir, 牆壁自動索乾
建議大家都係噴適量,如果霉漬太深,未能完全分解,寧願乾左再補噴一次
不要同一時間噴太多下

kwankwan717  thx  發表於 14-8-7 12:47

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

熱血勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:(已加資料)推介超work牆壁除霉噴劑!有效果圖!

岩用喎, 想下問噴完後會唔會出番? 我平時抹完一個星期又出,好煩

大宅

回覆:(已加資料)推介超work牆壁除霉噴劑!有效果圖!

正喎但幅牆會唔會甩油?

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

我比你毒到!

子爵府

熱血勳章

瑤瑤~ 發表於 14-8-7 12:12
如果你試完係一樣咁work既,請分享
咁我唔客氣啦!

我屋企係浴缸邊發霉。

用過呢隻︰

其實根本係漂白水,不過係泡泡狀。比較『痴』牆壁。

噴上去一陣便開始白。過完水更白。

不過都係買番枝普通漂白水來用。因為呢枝野都幾貴。

所以我覺得『大部份』去霉清潔劑都係『漂白水』來架啫。

因為它根本無 show 真正成份……

珍珠宮

moon759 發表於 14-8-7 14:45
岩用喎, 想下問噴完後會唔會出番? 我平時抹完一個星期又出,好煩

...

因為我都係尋日先第1次噴, 暫時未知幾時再翻發, 希望唔好咁快啦
我以前都係咁, 用傳統方法抹完, 無幾耐又出返(但我淨係其中一間房既一面牆有霉菌, 其他房無, 唔知點解)
以前真係抹得好辛苦, 最慘仲要抹完都唔會完全白返, 係變左淺灰色, 好肉酸架

禁止訪問

珍珠宮

Cherrieqoo521 發表於 14-8-7 15:16
正喎但幅牆會唔會甩油?

我幅牆用完無甩油呀, 所以先介紹比你地
但我唔敢擔保其他牆甩唔甩, 或者你問返賣家, 你用邊隻油漆, 睇下佢比唔比到意見

珍珠宮

sui019 發表於 14-8-7 15:28
我比你毒到!

希望我既分享幫到各jm, 霉菌真係太煩

珍珠宮

knifesheep 發表於 14-8-7 17:59
咁我唔客氣啦!

我屋企係浴缸邊發霉。

呢隻我有用過呀, 但我只用黎噴浴室磁磚, 同埋浴缸浴簾, 用完仲要過水
呢d可以噴有油漆既牆咩?
我睇過佢用法, 無話可以噴油漆牆喎
而我分享既呢支係無泡泡架(我用spray mode), 噴出黎係霧狀, 噴多幾下會變左小水珠
自然風乾, 唔洗過水(過左水幅牆就唔洗要)

大宅

引用:Quote:Cherrieqoo521+發表於+14-8-7+15:16+

原帖由 瑤瑤~ 於 14-08-07 發表
我幅牆用完無甩油呀, 所以先介紹比你地
但我唔敢擔保其他牆甩唔甩, 或者你問返賣家, 你用邊隻油漆, 睇下佢 ...
我決定照淘嚟試吓,唔理佢甩唔甩,d霉太勁啦

珍珠宮

Cherrieqoo521 發表於 14-8-7 19:47
我決定照淘嚟試吓,唔理佢甩唔甩,d霉太勁啦

希望你都成功消滅佢地

珍珠宮

回覆:推介超work牆壁除霉噴劑!有效果圖!

我岩岩又噴埋未噴的範圍,補多張相大家睇得清楚d
相中見到小水珠(用spray mode噴出),只要用量適中,係唔會流落黎

Cherrieqoo521  Good  發表於 14-8-7 20:47

子爵府

瑤瑤~ 發表於 14-8-7 12:12
味道似漂白水囉,但我對過成份唔同(請看下圖)
岩岩我再問返賣家,佢話唔係漂白水,佢咁講我咁聽啦,我都 ...
因為漂白水使用時是需要用水釋淆的,而牆有霉漬是禁忌再濕水抹拭的,估計那除霉劑,是有著類近漂白水成份,但不用再加水的噴劑清潔品啩?不過順帶一提,如果不用再用水清洗的話,如果家中有小朋友嘅就要提防小朋友摸完牆就擺手入口,或寵物直接舔牆啊!

珍珠宮

回覆:推介超work牆壁除霉噴劑!有效果圖!

就快噴完啦

首頁

尾頁

跳至