家事百科

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

wan0040 發表於 14-8-15 10:57
冷氣機拆/裝費用真係夠買台新的(豐x牌都得)
洗衣機如樓上所言好簡單的. 我自己都攪過5次 ...

我可以說是 超簡單. (十歲小孩都識)
由小至老, 用了不些 5部, 今个月先自己裝.
我太笨了. 而且蠢了几十年 tim.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:333s 的帖子

除冷氣機,其他都不難搞!
找冷氣機c夫代辦,順度洗機連裝坼。
其他若樓主冇經驗,還是找個熟朋友幫手,免弄傷,因小失大!
大至慢慢來都好易搞,至緊要有氣、有力、有車仔同貨車就可以……

象牙宮

casimi 發表於 14-8-15 11:20
其他若樓主冇經驗,還是找個熟朋友幫手,免 ...

更換 洗衣机 :
1. 來水喉 及去水
2. 電源 拔出個插蘇

洗衣机
有高低水位/ 二用.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

唔同開倉,陳列品姐係鋪頭放係到做樣板,有d樣板會寫明陳列品 ,不過電視機就唔好買陳列品,或者去海關買全新,平時價6成左右,不過唔知有冇保養,你有興趣上網搜尋海關拍賣,會有時間地點同出售清單

333s  海關拍賣... good & thx  發表於 14-8-15 12:07

大宅

Traily 發表於 14-8-14 21:52
有冇其他人有經驗,或者有相熟師父?
你可以去d冷氣維修店舖問,有好多二手機,多數都同你裝埋,不過佢地自己私保3個月

男爵府

月餅勳章

回覆 333s 的帖子

冷氣機唔建議買二手,除非你有相熟師父,因為唔計搬既部份,拆機裝機,界玻璃封玻璃好煩。

至於洗衣機,如果屋企來去水喉齊備,買二手機其實唔係問題。

我半年前貪玩在yahoo買了一部二手金章頂揭1000轉返黎,聲稱九成新,經常使用,至今運作正常。

當時師父有幫我裝機同搬埋舊機走,千零蚊,抵到笑。

象牙宮

christinetin 發表於 14-8-15 11:54
回覆 333s 的帖子
冷氣機唔建議買二手,除非你有相熟師父,因為唔計搬既部份,拆機裝機,界玻璃封玻璃好煩 ...

bingo
之前 我都心思思...99% 二手 yahoo 洗衣机
我當時想法 : 當租机 1000元/年.

家人反對, 結果 購中國 某品牌 二千都不到... 抵到笑。 实用型.
3 - 5千元價位, 買了几部 rubbish (無經驗)

電視机 - 你有什么看法? thx.

理性討論交流者。

象牙宮

hkss0011 發表於 14-8-15 11:45
唔同開倉,陳列品姐係鋪頭放係到做樣板,有d樣板會寫明陳列品 ,不過電視機就唔好買陳列品,或者去海關買 ...

上網搜尋海關拍賣?
any link?

理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 14-8-15 12:13
上網搜尋海關拍賣?
any link?
http://www.gld.gov.hk/chi/auction.htm

大宅

引用:Traily 發表於 14-8-14 17:37 如果買二手洗

原帖由 333s 於 14-08-15 發表
Traily 發表於 14-8-14 17:37
如果買二手洗衣機,冷氣,要上賣家屋企自己拆走,點搞?係咪要搵師父?自己 ...
唔該晒你,我真係要自己試下

333s  你得架.... 去馬吧.  發表於 14-8-15 18:12

大宅

引用:wan0040 發表於 14-8-15 10:57 冷氣機拆/裝

wan0040 發表於 14-8-15 10:57
冷氣機拆/裝費用真係夠買台新的(豐x牌都得)
洗衣機如樓上所言好簡單的. 我 ...
識多d野真係慳唔少錢

大宅

引用:除冷氣機,其他都不難搞!找冷氣機c夫代辦

原帖由 casimi 於 14-08-15 發表
其他若樓主冇經驗,還是找個熟朋友幫手,免 ...
冷氣機真係唔敢自己搞,搞唔到出左問題仲煩

大宅

引用:回覆 333s 的帖子冷氣機唔建議買二手,除非

原帖由 christinetin 於 14-08-15 發表
回覆 333s 的帖子

冷氣機唔建議買二手,除非你有相熟師父,因為唔計搬既部份,拆機裝機,界玻璃封玻璃好煩 ...
你係邊間買?係咪帳戶名係電話號碼個間?

大宅

引用:christinetin 發表於 14-8-15 11:54 回覆 3

christinetin 發表於 14-8-15 11:54
回覆 333s 的帖子
冷氣機唔建議買二手,除非你有相熟師父,因為唔計搬 ...
比起二手,我覺得國產更加靠唔住,始終係大型電器

男爵府

月餅勳章

回覆 Traily 的帖子

係啊。Y拍 電話id / axxng +數目字都係同一個老闆,或者你google 電器之城。
買二手冷氣,如果同二手冷氣舖買通常都會幫你裝埋。但如果你同私人買但又攪唔掂,你可以嘗試上FB既OH YES有得整求救,應該會有高手幫你,但留意,多數都要收費。

男爵府

月餅勳章

回覆 333s 的帖子

電視機我直接同樓上舖買。跟原廠保養,一定平過百老匯同豐澤。

用左幾年,大致ok。

冷氣我同yahoo拍賣某賣家買新機,計埋安裝費部份都平過街價千幾蚊。

333s  電視機... where to buy??  發表於 14-8-15 18:25

象牙宮

Traily 發表於 14-8-15 15:52
比起二手,我覺得國產更加靠唔住,始終係大型電器

我和你同感. 初時不安

家人在內地工作, 住公寓, 用國產. 洗衣机
所以才購, (唔嘗試, 又怎會知)?

找好多間, 都無. 最后訂回來. 就沒人安裝. 迫自己.

christinetin  用左半年大致都ok呀。  發表於 14-8-15 20:14
christinetin  但屋企部冷氣係格力。  發表於 14-8-15 20:14

理性討論交流者。

象牙宮

christinetin 發表於 14-8-15 17:45
回覆 333s 的帖子
電視機我直接同樓上舖買。跟原廠保養,一定平過百老匯同豐澤。

樓上舖買. 在那里? 網上可有?

冷氣机,.
家里 3部國產 yahoo 購, 平過百老匯同豐澤 &其它.
5年 發臭試過, 我用水手槍, 沖洗 .... 救回
我媽家也是 國產.  

風扇 也是國產

其它家人, 唔想試國產 不免強. (我是 白貓, 紅, 黑貓, 能幫我就是好貓)
省錢...是我口袋. 非別人

理性討論交流者。

男爵府

月餅勳章

回覆 333s 的帖子

我本身通常會去呢兩間格價:
http://www.electricalhk.com/

http://www.phonebuy.com.hk/

或者,你可以去price.com.hk和yahoo拍賣格價,然後揀合適店舖。在price.com.hk及yahoo拍賣報價的店部份都是樓上店。

不過,付款部份一般只接受現金 / 銀行轉賬 / 支票(不一定可以,最好還是比現金),不建議用信用咭。信用咭一般只收visa /master,另會按現金價加收3-4%手續費,不設即時分期。

大宅

引用:回覆 Traily 的帖子係啊。Y拍 電話id / axx

原帖由 christinetin 於 14-08-15 發表

回覆 Traily 的帖子
我見佢得雪櫃同洗衣機,冇冷氣

首頁

尾頁

跳至