家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:回覆 kptsui 的帖子好可惜你遇到個不負責任

原帖由 cherryl2014 於 14-08-16 發表
回覆 kptsui 的帖子

好可惜你遇到個不負責任既Agent, 但唔好咁灰, 其實仲有好多好好, 跟得好貼既agent架.. ...
我覺得遇到唔好既agent係正常,遇到好既agent 係極之難得。

點解?因為agent要靠佣金收入。計劃越高佣金,收入越好。詩試問邊個唔想揾多d錢!

子爵府

回覆:janety 的帖子

我寧願自己買人仔,都唔會買年期長回報低無得走嘅基金

男爵府

引用:回覆 star1402 的帖子你既情況好可能係揀左

回覆 star1402 的帖子

你既情況好可能係揀左D基金之後, 個AGENT十年都冇幫你REVIEW過, 如果個AGENT跟得唔 ...
我覺得該失望既係計劃本身而唔係agent.

男爵府

引用:我寧願自己買人仔,都唔會買年期長回報低無

原帖由 babyemma 於 14-08-16 發表
我寧願自己買人仔,都唔會買年期長回報低無得走嘅基金
同意。

大宅

回覆:AIA 教育基金

大家有没有去fund house 買基金?eg. 富達,鄧普邨。如果月供,有没有資金下限,同年期限制呢?
想買 富達基金 - 環球健康護理基金。

男爵府

引用:大家有没有去fund+house+買基金?eg.+富達

原帖由 masunko 於 14-08-16 發表
大家有没有去fund house 買基金?eg. 富達,鄧普邨。如果月供,有没有資金下限,同年期限制呢?
想買 富達 ...
fund house 買fund 會有bid offer spread, around 5%, 隻隻fund唔同, 可以去morningstar睇下, 有min requirement

未聽過fund house會受月供... 通常都係中介(銀行, 投資行) 先會..

大宅

引用:Quote:原帖由 masunko 於 14-08-16 發表大

原帖由 kptsui 於 14-08-17 發表
fund house 買fund 會有bid offer spread, around 5%, 隻隻fund唔同, 可以去morningstar睇下, 有min requir ...
富達有,定期投資計劃,大家有没有買過?有什麼利弊?

已刪除用户

男爵府

masunko 發表於 14-8-17 06:09
富達有,定期投資計劃,大家有没有買過?有什麼利弊?
富達係基金公司, 同時亦有投資理財服務, 類似Axx 個D..

買基金要注意:
PROS:
1. 可投資其他市場
2. 由於基金資本大,可同時投資不同地方
3. 有專家分析及投資 (當然專家有真有假..)
4. 投資方法其實透明, 銷售文件會寫左基金經理會點樣投資 (反而買股票, 管理層想做乜就做乜..)

CONS:
1. 相對股票,收費較高
認購費、贖回費 (一次性)
管理費、表現費 (持續性)
2. 買賣時間需時較長 (可能每星期只有一個交收日)
3. 可控制既野少, 專家可以差過你自己, 不過管理費照收

每樣投資都有風險, 買基金之前要好有心機睇下基金報告, 銷售文件..
如果買股票基金就真係不如買2800.hk.. 再唔係睇下MPF 有D乜先.. 都無既先諗係出面投資..
有D基金可以做到30-50%回報(已扣收費), 亦有D可能蝕到無左一半.. 要小心睇市同揀..

大宅

引用:Quote:masunko 發表於 14-8-17 06:09 富達

原帖由 kptsui 於 14-08-17 發表
富達係基金公司, 同時亦有投資理財服務, 類似Axx 個D..
Thank for your info.

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cherryl2014+於+14-08-16+發

男爵府

引用:Quote:原帖由+ismandy+於+14-08-16+發表我

原帖由 cherryl2014 於 14-08-17 發表
其實了解每個投資計劃的特點同策略就唔會只蝕冇賺,我自己都有買基金,我冇你地遇到既問題,但係我自己都唔 ...
例如投相連既保險計劃,保險公司一大堆收費,agent抽高佣金,一買左就輸在起跑線上。

如果揀開放基金,即係一次過收手續費個d, 手續費會平,又唔會有年期限制,根本唔需要agent,agent亦未必樂意做,因為佣金低。

咁請問你係買邊類計劃呢?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cherryl2014+於+14-08-17+發

男爵府

cherryl2014 發表於 14-8-17 13:20
投資相連果隻,雖然有部份錢交左管理費同保險成本,但welcome bonus夠比曬仲有淨好多喎....

...

Welcome bonus 係以 current value 俾... 管理費係以future value 收.. 你計番通脹就唔夠..

投資相連最唔好係... 你走唔到.. 無得中途離場... 就算你放係plan入面, 唔要回報, 都照收你管理費..

伯爵府

引用:睇黎大家都試過不太愉快既投資經驗喎!希望

睇黎大家都試過不太愉快既投資經驗喎!希望你地以後只會遇到好事啦!

...
其實你回報咁好,可否告知你幾時開始供,供邊啲基金,展望邊隻基金有大升幅,等我學下野

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cherryl2014+於+14-08-16+發

別墅

回覆:AIA 教育基金?

我幫仔仔買左係儲蓄+人壽保~佢只係供十年,就可以每年拎兩萬幾,拎到一百歲,我覺得都幾好~個agent又盡責又好傾 因為我同時都幫仔仔買埋醫療保

伯爵府

引用:我幫仔仔買左係儲蓄+人壽保~佢只係供十年

原帖由 fionkk 於 14-08-17 發表
我幫仔仔買左係儲蓄+人壽保~佢只係供十年,就可以每年拎兩萬幾,拎到一百歲,我覺得都幾好~個agent又盡責 ...
你供左幾多錢?

別墅

引用:Quote:原帖由+fionkk+於+14-08-17+發表我幫

原帖由 88muimui 於 14-08-17 發表
你供左幾多錢?
儲蓄+人壽就每月2千左右,醫療+儲蓄就每月5百幾

男爵府

引用:Quote:原帖由+88muimui+於+14-08-17+發表你

原帖由 fionkk 於 14-08-17 發表
儲蓄+人壽就每月2千左右,醫療+儲蓄就每月5百幾
每月供2000. 供十年,第十一年開始每年有2萬?

首頁

尾頁

跳至