跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BossCatCat 發表於 15-3-16 10:40
我都係開信用卡... 開下開下就有好多分架喇.... 唔洗怕影響credit score架... :D
...
有張Citibank咭,之前每年買一送一,但要經佢指定agent訂機票,
不過我隻衰公好懶,要佢坐十幾個鐘佢想死,同我返過一次香港佢怕怕,
人多車多,又要行好多路,佢好唔慣,唯有吸引力係食嘢又平又好味,
可惜兩年前我自己返HK已經唔係果回事,朋友老公之前香港有生意,
成日美國香港兩邊走,佢話而家美國灣區D嘢好食過香港又平過香港,
叫我地可以唔駛返去都有好嘢食,但我始終覺得有D嘢係呢度冇嘅,
例如糖蔥餅、魚片頭撈粗麵、絲襪奶茶。。。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

如果你無咩親人要去見... 講真美國咩都有... 連 TauBo 都可以.. 洗咩返去唶...

係我四大長佬係香港... 先要返去見... :)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BossCatCat 發表於 15-3-16 12:04
回覆 rose-mag 的帖子

如果你無咩親人要去見... 講真美國咩都有... 連 TauBo 都可以.. 洗咩返去唶...
我四大長老喺美國,但有細佬妹喺香港,仲有契姐同好多老死,
我覺得係情意結多D,總係掛住以前好多嘢,好彩今年細佬妹都全家嚟旅行,
我父母掛住佢地兩個,但年紀太大啦,我唔俾佢地再飛咁長途。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:BossCatCat 的帖子

但係用 credit card 儲 mileage 咪冇得攞 Cashback 囉?我都好想坐 first class 返HK呀

男爵府

babytomato 發表於 15-3-20 13:31
但係用 credit card 儲 mileage 咪冇得攞 Cashback 囉?我都好想坐 first class 返HK呀

...
一張first class 二萬幾銀 .... Cash back 有幾多?:)

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:babytomato 發表於 15-3-20 13:31 但

原帖由 BossCatCat 於 15-03-20 發表
一張first class 二萬幾銀 .... Cash back 有幾多?:)
唔係$1=1 mile?

大宅

引用:Quote:babytomato+發表於+15-3-20+13:31+但

原帖由 BossCatCat 於 15-03-20 發表
First class 兩萬幾係單程定來回? 如果係來回好平喎

男爵府

回覆 Rarity 的帖子

岩岩 check 左 direct flight first class... 原來唔係兩萬幾... 只需要一萬八千八美.... 仲平左D...

男爵府

回覆 babytomato 的帖子

唔係 1 對 1 架.... 你開新卡... 佢一次俾成 5萬... 然後你再用張卡... 儲儲下就有好多分...

用唔同 airline 都可以換到 CX 機票架....

例如用 AA分, Alaska Airline分 同 British Airway 既分都可以換 CX 機票... :D

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

其實我要求唔高,有張床我訓吓我好開心架啦。
而家拍馬後砲都冇用。上個月我係明明見到Thanksgiving個禮拜有Cathay biz class $4xxx。差d bok鎚。但猶豫左,因為始終想趁Euro低時集中火力。

3日後變返$7xxx。 算!
你今日backup左未?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 babytomato 的帖子唔係 1 對 1 架....

原帖由 BossCatCat 於 15-03-23 發表

唔係 1 對 1 架.... 你開新卡... 佢一次俾成 5萬... 然後你再用張卡... 儲儲下就 ...
有冇一張換到星航呢?

男爵府

任何一張可以 earn Chase Ultimate Rewards 既卡都可以 earn points 去換 Singapore airline.

For example:
(Personal Card)
- Freedom
- Sapphire Preferred

(Business Card)
- Ink Plus

American Express 張 starwood hotel card, 都可以用分換 Singapore airline

以上都係 1:1

男爵府

回覆 眼訓 的帖子

佢時不時做特價...唔洗急... 再唔係..你開多幾張卡... 幾張 first class 都已經係你手上... 唔洗理佢幾多錢...

年尾一共九張機票 book 晒... 有五張 business, 兩張 First , 同兩張 Econ, 追緊 Econ 個兩張做 Business 位... 連酒店都 book 埋.... 唔洗錢... 只要俾 Tax...

下年計劃中既旅行分數都已經七七八八....

你地都玩啦....真係慳唔少架.... 一張 First Class 都已經 一萬八... 我以上... 分分鐘要成 七萬幾十萬美金... 平常人又點會拎咁多錢出黎買機票?? 如果你一家四口坐 eocn, 都可以慳幾千蚊啦..... 玩啦玩啦

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

BossCatCat 發表於 15-4-3 02:55
回覆 眼訓 的帖子

佢時不時做特價...唔洗急... 再唔係..你開多幾張卡... 幾張 first class 都已經係你手 ...
我已經有張citi premier。係頭一次俾幾萬你。用完之後都係要慢慢儲架啦。

大宅

引用:回覆+眼訓+的帖子佢時不時做特價...唔洗急.

原帖由 BossCatCat 於 15-04-03 發表
回覆 眼訓 的帖子

佢時不時做特價...唔洗急... 再唔係..你開多幾張卡... 幾張 first class 都已經係你手 ...
可唔可以分享多d 點儲咁多分? 一張Frist / business 來回大概要幾分?唔該晒!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 眼訓 的帖子佢時不時做特價...唔洗急.

原帖由 BossCatCat 於 15-04-03 發表
回覆 眼訓 的帖子

唔該晒,真係好吸引,我鐘意返HK,但就算加州直航都要11,12個鐘,如果有頭等成商務就差好遠啦!

男爵府

引用:回覆+babytomato+的帖子唔係+1+對+1+架....

原帖由 BossCatCat 於 15-03-23 發表

唔係 1 對 1 架.... 你開新卡... 佢一次俾成 5萬... 然後你再用張卡... 儲儲下就 ...
請問係咪可以自己上chase website book 機票? 定係要打去搵CS book?
我啱啱上個website睇, 一approve會有5000bonus points, 係咪其實已經可以買到大概2張econ機票返hk?

男爵府

引用:Quote:原帖由+BossCatCat+於+15-03-23+發表

原帖由 TSX 於 15-04-07 發表
請問係咪可以自己上chase website book 機票? 定係要打去搵CS book?
我啱啱上個website睇, 一approve會有50 ...
Oops 我睇錯, 5000 bonus points if you add an authorized user.

有40000 bonus points after spending $4000 in 1st 3 months... 咁係咪已經可以買幾張biz class air tickets?!!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

TSX 發表於 15-4-7 05:04
Oops 我睇錯, 5000 bonus points if you add an authorized user.

有40000 bonus points after spending $ ...

Asia Miles Chart
由我呢度去香港one way distance係 about 8000 miles,所以應該係zone E。來回biz class 要145k miles先換到呀。
有錯請更正。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:TSX 發表於 15-4-7 05:04 Oops 我睇

原帖由 眼訓 於 15-04-07 發表
或者買張 premium economy ticket 再加 45000 分 upgrade to business class... 唔知邊樣低啲呢?

首頁

尾頁

跳至