樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

咦 你系未補地價公
甘姐系佢媽佢妹曾經系户主同申請人之一?
如果系 你無權要佢搬喎 真系佢地有份 吾系有名就大哂

複式洋房

回覆 honeycam 的帖子

其實間未補地價公屋供吾會超過50萬 1x~2x左右
其實系你老公盡下孝子責任供吾得架咩?

你賣左人地住邊?
仲有間屋完全系男家既事 你要賣咪塭你所謂有錢女家 插隻手想賣樓吾系為錢為咩

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:急問公屋一事

未結婚之前你c6同2個妹都一直住係度,唔明你點解會認為2個妹有問題瀬死唔搬。
成件事間公屋只是家庭資產,並非你c6擁有的。你地似是婆媳、姑嫂關係唔好,一係互相包容忍讓,一係你地自己一家搬走。上黎bk呻下就算啦,返去同c6慢慢傾。

大宅

回覆:急問公屋一事

層樓已供完,而我同佢地原本係無野,只怪我唔聽老公講,信佢媽細佬兩公婆,初拍拖我老公已叫我唔好同佢媽細佬兩公婆講我地既野,我覺得沒所謂,所以搞到佢媽細佬周圍講我無做过既事,其實呢個親戚係邊個親戚既老婆都會四圍吹水講人的,到我老公知道左佢舅父咁屈我,佢就打去鬧個舅父,但個舅父唔聽電話,亦唔願意出來對質,自此我老公就同佢兩個妹反面,因為兩個妹同佢舅母好friend,而我剛同老公拍拖,其實佢地關係唔係叫好,因為我見的係我老公一返屋企就係房,大家食飯亦無說話講的,而呢層樓,係佢媽叫我老公買,將來結婚生仔用的,而我地剛有左時,佢妹唔知我地有左,佢妹無情情叫我地唔好生,層樓唔夠住,我老公應為,層樓係我的,我生唔生仔亦唔到佢管,到生第二個,真係唔夠住,我老公叫佢兩個妹搬出去住,唔夠住,亦從來唔尊重佢係亞哥,而家被佢地迫到搬左出黎,但佢負擔好重,我老公唔甘心佢地住得咁舒服,佢就要咁大壓力,寧願賣層樓,加上佢媽無做長命契,佢驚將來百年歸老,要同佢爸,佢爸出面個仔,同家姐妹爭,就會好煩

大宅

回覆:acdf1234 的帖子

佢兩個妹是無名的,已一早除了名,另外,外家就算幾有錢,也不是應份幫我地的,況且我外家已借了不小錢給我地,難道還要我外家俾層樓我住,佢地每個月收小萬幾蚊既收入?雖然我外家得我一個,但更有錢佢地將來都要養老的

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 honeycam 的帖子其實間未補地價公屋供

原帖由 acdf1234 於 14-09-06 發表

其實間公屋最多咪三十萬,佢老公負責供咪當咁多年交租囉,無佢阿媽同d妹有戶藉,佢點可以有機會住同咁平租/平價買。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:因為趕兩個妹都唔走,仲惡过我老公,佢啲妹

原帖由 honeycam 於 14-08-31 發表
因為趕兩個妹都唔走,仲惡过我老公,佢啲妹連我老公請自己朋友返屋企都要鬧我老公,話佢都未請朋友返屋企, ...
間公屋本身係你99架喎!
你6299養個仔養到咁大,個仔幫手供咗層公屋咪當比家用囉。點解想賣咗間屋?佢老母仲在生仲住喺間屋裡面架喎。你地結咗婚就梗係你地搬出去啦!咁攪笑!如果吾係你99個名,你地可以做業主?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:佢兩個妹是無名的,已一早除了名,另外,外

原帖由 honeycam 於 14-09-07 發表
佢兩個妹是無名的,已一早除了名,另外,外家就算幾有錢,也不是應份幫我地的,況且我外家已借了不小錢給我 ...
你地可以交租比你外家囉。難道賣咗層樓,你99有錢出面租樓住?

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

最後層樓其實系邊个名?我無記錯應該系户主,並吾系你老公名
如果講法律你無權叫佢地搬,你搬就合理,除非你老公補地價轉名

大宅

回覆:honeycam 的帖子

借完財仔然後申請破產???咁都得??

大宅

回覆:BM媽咪 的帖子

我外家租成萬幾蚊,就算平租俾我地,我地都租唔起,得我老公一個做野,又有兩個細佬,我而家租呢間屋既價錢等於係我媽個邊租一間房仔,佢同兩個女都有野做亦無負擔,只係佢兩個女成日諗住俾一千幾百有屋住,因為佢地講,出面唔使一千蚊只得劏房,呢度唔使一千蚊有幾百尺,我唔介意同佢媽住,但我兩公婆都唔想同兩個妹住,因為佢地係屋度好似大爺咁,家務又唔做,由拍拖開始都係我地兩個同99做,我老公都成日鬧佢地唔做野,佢地完全當我老公透明,到大仔出世,佢地連我地放bb仔野都話,我老公係個隻點搞佢都無所謂,但牽涉到兩個仔佢係會發癲,所以就叫佢地搬,佢地發難,因為叫佢地搬已鬧過好多次,佢媽幫住兩個女連假案都報過,話我老公打人,雖然當時我唔在場,但我相信佢無,而差人亦都相信佢無,叫我老公好好處理佢地鬧交既事,但最後我忍唔住係屋企住得咁煩咁唔開心,所以我媽借錢俾我地搬走,而我老公因為財困同埋唔想再拉住間屋同佢地有聯繫,所以想賣左層樓,還哂啲錢去,以後唔再同佢地聯絡,所以佢諗好多方法出黎賣樓或破產,我先上黎問公屋賣樓既野

子爵府

玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

honeycam 發表於 14-11-10 00:15
我外家租成萬幾蚊,就算平租俾我地,我地都租唔起,得我老公一個做野,又有兩個細佬,我而家租呢間屋既價錢 ...

謎團終於解開,原來樓主老公有街數孭住。諗住賣樓攞埋舊錢搞資產轉移,跟住搞破產。
樓主先搞清楚呢層租置公屋,業主是誰?係你99?還是99同你C6聯名?補左地價未?

其實你C6都搞破產,D街數係計入負債條數。留返間屋比老人家好過喇

大宅

回覆:biba2013 的帖子

其實層樓係聯名既,當初買呢間屋,佢媽叫佢供黎第二時結婚有個家既,個時有個拍左拖好耐既女朋友,所以為左將來結婚生仔就供囉,因為唔供層樓,將來結左婚要搬出去,反正將來都租屋不如供樓,而佢地分手後都仲有五六年供,個時我搵到錢,我唔理佢既財政,到生完仔,我想佢還小一條數,咁我咪問媽借錢,一次還供滿層樓去,每個用多幾千用,都好啦,而我都唔知佢想點,又想搞破產又唔想,一時又想去按樓,一時又想賣,我都俾佢搞到好亂,但佢每個月既還款同家用,支出真係唔夠用

首頁

尾頁

跳至