自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

回覆:有冇識小朋友改左名後真係好運左

我識人改名後三個月即有拖拍,拍左年幾重結婚生左個仔。

男爵府

有冇人搵過鍾應堂改名覺得ok ha?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Siuchoi+於+14-08-29+發表我

原帖由 Wild_Lady 於 14-08-29 發表
咁神奇!唔知係咪小朋友改名先有效?我啲朋友成年後至改名,唔覺得佢哋特別好。

...
可能係因為改名後要多叫至有用,小朋友被嗌中文全名機會多過大人,我18歲改都有用

水晶宮

反而我自己改咗名,又唔覺有咩特別。
改名只因唔鐘意舊名,新名都係我自己改的

侯爵府

改名有心理暗示的作用,係會有正面幫助架

子爵府

回覆:有冇識小朋友改左名後真係好運左?

我有個舊同學叫葉翠斯,成日病,後尾我哋多口叫佢改過個名,話塊葉已經脆咗你仲要撕,我哋係善意的,佢父母輾轉聽到,冇嬲,過咗一輪幫佢改名叫葉方盛,嘩,真係唔到你唔信,從此以後真係冇乜病喎!

tsung    發表於 14-9-7 21:48

別墅

ApplePie_ellen 發表於 14-9-7 18:15
我有個舊同學叫葉翠斯,成日病,後尾我哋多口叫佢改過個名,話塊葉已經脆咗你仲要撕,我哋係善意的,佢父母 ...
呢個故事又幾盞鬼喎

禁止訪問

大宅

我囡出世後去搵師父想改下名,但其實自己又一早有心水。結果師父話小朋友個名要有金水的,而我地自己想改的好似係木土,完全唔啱用。但自己又想搏下,師父話其實阿囡五行又不是太偏重某一邊,所以改到金水故然好,但要堅持自己鐘意都冇所為。
唉,而家個囡四歲,我覺得佢性格真係好硬,幾惡教。好想襯未學寫名前改左個名。而家好煩。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Siuchoi 於 14-08-29 發表我

原帖由 Wild_Lady 於 14-08-29 發表
咁神奇!唔知係咪小朋友改名先有效?我啲朋友成年後至改名,唔覺得佢哋特別好。

...
曾經有相士講,小朋友的成效大,是因為個名成日俾人叫,同學會叫,老師會叫,家人會叫,是連名帶姓那種叫,大人是很少機會讓人連名帶姓地叫

tsung    發表於 14-9-7 21:49
zoekayan  係,我都聽過  發表於 14-9-7 20:22

侯爵府

引用:我囡出世後去搵師父想改下名,但其實自己又

原帖由 三蕃薯 於 14-09-07 發表
我囡出世後去搵師父想改下名,但其實自己又一早有心水。結果師父話小朋友個名要有金水的,而我地自己想改的 ...
要改就快d去改啦,大左,搞埋入學果d仲煩
,至於,你話偏重五行呢d, 師傅意思可能係指你女命中無話重缺咩五行,所以你用番你自己想用個名,無問題,但完全無助力咁解,而師傅既名有助力,令你女係五行上助命格一臂之力,至於惡唔惡教,都係天生性格,同個名關係未必咁大。

禁止訪問

引用:我囡出世後去搵師父想改下名,但其實自己又

大宅

男爵府

信,來緊我b都打算搵人改

大宅

我姪仔姨甥個名都係我幫手改,然後再比我姑姐過目,夾下d八字,惟一係我細姨甥女七月十四出世,佢爸爸怕邪搵c fu改,點知成日病,最後咪又係叫我地改,改完連傷風感冒都少左。
我唔識神怪野,只係相信個名只要響亮易讀,人就會開心好運。

家有2貓+叉燒仔~

男爵府

780101 發表於 14-9-7 19:58
我同你一樣,阿囡出世後搵左個師傅改名,但其實又係自己一早有心水,但個師傅話兩個字都唔用得會好懶!佢話 ...
你係自己搵c fu定有人介紹架?

大宅

引用:我姪仔姨甥個名都係我幫手改,然後再比我姑

原帖由 chancheukyiu 於 14-09-07 發表
我姪仔姨甥個名都係我幫手改,然後再比我姑姐過目,夾下d八字,惟一係我細姨甥女七月十四出世,佢爸爸怕邪 ...
,妳好勁呀!!
可唔可以教一教我呀?!

子爵府

好媽媽勳章

引用:我姪仔姨甥個名都係我幫手改,然後再比我姑

原帖由 chancheukyiu 於 14-09-07 發表
我姪仔姨甥個名都係我幫手改,然後再比我姑姐過目,夾下d八字,惟一係我細姨甥女七月十四出世,佢爸爸怕邪 ...
幫我兩個女改名既師傅都係咁講,名要夠響亮,個人就會精神啲,運氣都好啲,當初都係自己有心水,但最後都要跟番佢比既建議

終於有褲着!

大宅

引用:即係個小朋友會有好既變化,例如變乖左,聽

原帖由 choibobo 於 14-08-29 發表
即係個小朋友會有好既變化,例如變乖左,聽話,同埋入到心儀既學校等等?
我仔係搵師傅改的,但係一出世就改,sofar佢係乖既,亦都入到心儀第一志願幼稚園,我覺得我好有福氣

男爵府

happyday2701 發表於 14-9-8 08:41
我仔係搵師傅改的,但係一出世就改,sofar佢係乖既,亦都入到心儀第一志願幼稚園,我覺得我好有福氣
...
請問搵邊個c fu ar

首頁

尾頁

跳至