自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆:點解會有怪獸學生

第日出黎做野,係咪要老闆打黎提你返工?

伯爵府

畀面勳章

引用:一來已經有怪獸家長,二來怪獸學校功不可沒

原帖由 ouqixiang 於 14-08-30 發表
一來已經有怪獸家長,二來怪獸學校功不可沒。

現今世代,竟然有學校打電話給家長/學生提醒 9 月 1 日開學 ...
主因係怪獸家長

1bear1dream  無錯。你唔提我係你錯   發表於 14-8-30 12:17
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

水晶宮

個仔上了小學之後,我未收过班主任的電話。只靠email 通知出席家長会或其他活動。

子爵府

吓,我小朋友小一開始就係放完暑假老師會打來提示返學要主意事項,我唔覺得怪獸喎,因為第一個星期可能返半日,或者提要帶嘅嘢,我反而覺得好貼心

珍珠宮

引用:Quote:ouqixiang 發表於 14-8-30 10:50 一

原帖由 denisefung 於 14-08-30 發表
我大仔今年讀S.3 , 由S.1 到 S.3 每年開學前兩日 新班主任都會
打黎同家長打個招呼, 我覺得無問題喎.
...
打招呼無問題,提醒開學、帶野先大問題!

sharon1    發表於 14-8-30 13:33
YuYuMother    發表於 14-8-30 13:26
denisefung  當然...  發表於 14-8-30 12:24

子爵府

引用:回覆+jaycee_mami+的帖子係中學

原帖由 ouqixiang 於 14-08-30 發表
回覆 jaycee_mami 的帖子

係中學
中几,定剛升中一

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

過多10幾年, 香港會變成點..

禁止訪問

伯爵府

唔係呀!

子爵府

我識有人係 ive教,要打電話提醒學生記得交功課及注意出席率

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又唔可以話詳怪獸嘅,其實有部份幼稚園,小學嘅班主任,開學前都會打比家長打個招呼,告知他/她是來年班主任及開學細節等等,我覺得冇乜問題喎。部份中一都會有,查實好平常啫。我仔學校都有,作為家長都希望家校有溝通,唔通想老師不聞不問咩。

大宅

回覆:ouqixiang 的帖子

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

引用:凡事有兩面,有人覺得呢d係怪獸行為,有人

原帖由 whywhite22 於 14-08-30 發表
凡事有兩面,有人覺得呢d係怪獸行為,有人覺得係溫馨提醒
思慧

子爵府

引用:第日出黎做野,係咪要老闆打黎提你返工?

原帖由 sweetcandychan 於 14-08-30 發表
第日出黎做野,係咪要老闆打黎提你返工?
同意,中學,小學,冇必要提返學,我個年代係自己睇通告,跟通告指示執野開學。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

lovebbb 發表於 14-8-30 11:16
班主任打個招呼吧!你要知有d人唔記得仔女返學放學時間

學校都有打比我, 但真係兩睇.

女女升小六仲好大頭蝦.

佢報名參加愛心大使, 放假前已派通告要去 training, 我也已 mark 在月曆上.

學校打電話來通知, 但時間與通告不一, 好彩果日都得閑.

原來學校已改期, 也再派了通告, 但女女冇比我

班主任來電打個招呼我覺得冇問題, 但提醒 1/9 要返學就真係有點兒

1/9 開學是常識吧 ? !

禁止訪問

子爵府

而幼稚園提返學我覺得就ok , 因為始終新手家長,小朋友好多野要照顧,中學小學就唔駛。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

jasonhelen 發表於 14-8-30 12:12
我識有人係 ive教,要打電話提醒學生記得交功課及注意出席率

IVE 果 D 有幾多個真係去讀書架

仲記唔記得早幾個月唔知邊間中六學生搵議員投訴校方唔比畢業,

又真係有D咁冇腦嘅議員幫佢地出頭

珍珠宮

引用:我識有人係 ive教,要打電話提醒學生記得交

原帖由 jasonhelen 於 14-08-30 發表
痴線,咁大個人仲要先生揍仔咁!

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至