自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我都想知,+零存整富有冇minimum入場費架?

原帖由 BB豬Mami 於 14-09-17 發表
我都想知, 零存整富有冇minimum入場費架?
富邦零存整付係要最少每月$5000人仔

Chirley  好高下~  發表於 14-9-18 09:36

男爵府

引用:銀行月供股票:盈富基金 +

原帖由 木土土 於 14-09-17 發表
銀行月供股票:盈富基金
請問盈富基金係咩? 有jm 話買基金好危…想知多d, thank you

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 BB豬Mami 於 14-09-17 發表我

原帖由 jenjenair 於 14-09-17 發表
富邦零存整付係要最少每月$5000人仔
咁大額?

男爵府

回覆:juicy媽 的帖子

oh, sorry 我打錯…係2000 人仔

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-09-17+發表銀行

請問盈富基金係咩? 有jm 話買基金好危…想知多d, thank you
等同其他上市股票一樣(#2800),月供去買,可隨時唔供,已買入既股票有股息收,也可隨時賣出套現,好flexible!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-09-17+發表銀行

股價升跌跟隨恆生指數上落

象牙宮

jenjenair 發表於 14-9-17 16:26
我表妹問我佢轉左新工,每月有$5500 可以用黎投資,我對投資嘅野一竅不通,所以想問下各位JM 有無咩提議。 ...

你每個月可以儲一萬, 一年可以儲12萬,10年就120萬,到你退休仲有30年,即係可以儲約350-400萬。
每月有$ 5k, 一年可以儲 6萬,10年就60萬,到你退休仲有30年,即係可以儲約180萬。

如果:
年長人士投資股票應以藍籌股為主,買公用股、收租股等. 收息亦是不錯選擇。
年青人士.... 可以小部份做高風險..

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆:每月有$5500 剩餘,可以點投資

咁請問即係買月供股票大藍籌d息高d, 還是做人仔零存整付3.1% d息高d 呀? 人仔會升值,股票又可能會升,我唔識話佢聽邊樣好d.… thanks.

男爵府

引用:Quote:jenjenair+發表於+14-9-17+16:26+我

原帖由 333s 於 14-09-17 發表
你每個月可以儲一萬, 一年可以儲12萬,10年就120萬,到你退休仲有30年,即係可以儲約350-400萬。
每月有 ...
我表妹30歲,不過佢之前無儲錢習慣,所以無一大舊錢,佢只可選擇月供形式嘅股票

象牙宮

jenjenair 發表於 14-9-18 08:39
我表妹30歲,不過佢之前無儲錢習慣,所以無一大舊錢,佢只可選擇月供形式嘅股票...

任何 理財, 儲錢/ 投資 由開始有收入開始...

不過 往往會被同學/朋友 label 弧寒.
小富是由儲錢來的. add oil

你自己有冇理財???

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我都想知

珍珠宮

開心吸收勳章

唔識買股票就真係唔好買, 做下人仔定期好過

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

jenjenair 發表於 14-9-17 16:26
我表妹問我佢轉左新工,每月有$5500 可以用黎投資,我對投資嘅野一竅不通,所以想問下各位JM 有無咩提議。 ...
可以買D基金組合,每個月供少少錢咁,
不過要長線先好,因為基金點都有上落。

我而家都有每個月供 1500 去買基金組合

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

第二任媽媽 發表於 14-9-17 16:36
回覆 伊芙蓮 的帖子

請問邊間BANK 仲有做零存整付??? THX!

中銀香港是香港主要的商業銀行集團之一,實力雄厚,擁有廣泛的分銷網絡、客戶基礎和業務聯繫,讓您專享最全面的人民幣服務。 存款
  • 為個人客戶提供人民幣儲蓄、支票往來、定期存款及零存整付服務,配合您不同的理財需要。
  • 服務渠道最廣泛。您可透過網上銀行、手機銀行、電話銀行和遍佈港九新界的分行及自動櫃員機隨時管理賬戶。
  • 您可於中銀香港在中國內地的附屬銀行機構開立人民幣儲蓄存款賬戶,處理資金更添便捷。

零存整付存款

目標存款,助您早日達成理想

• 每月最低供款額僅為港幣500元。
  • 可選擇1年、15個月、18個月、2年、3年、4年及5年供款期。
  • 供款周期可選擇1個月、2個月、3個月及6個月。
  • 可到中銀香港任何一家分行辦理供款或自動扣賬安排,方便快捷。

juicy媽  最低每月500, 合理D  發表於 14-9-18 14:42

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:每月有$5500 剩餘,可以點投資

儲啦,儲多啲先買下股票仔。

伯爵府

木土土 發表於 14-9-17 17:30
銀行月供股票:盈富基金
盈富派息高嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

jenjenair 發表於 14-9-18 08:39
我表妹30歲,不過佢之前無儲錢習慣,所以無一大舊錢,佢只可選擇月供形式嘅股票

...
有心既就而家留意下股票係乜黎

所有野都有好有唔好,如果計最方便就係一步一步黎

自己慢慢儲住先,夠大筆d去做人仔定期

月供其實手續費都積少成多架

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+14-9-17+17:30+銀行月

原帖由 angiecarl 於 14-09-18 發表
盈富派息高嗎?
睇收益率,現價計2.91% ! 算ok,派息好穩息!

angiecarl    發表於 14-9-18 09:57

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

bkfans 發表於 14-9-17 16:44
我唔覺月供一隻大藍籌吸引/穩陣. 大藍籌都可以輸死. 一係供盈富, 一係買人仔.
...
大藍籌都可以輸死. 盈富一同會死的

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

儲起佢

首頁

尾頁

跳至