自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

回覆:75 歳教極唔識用 what\\\'s app

我奶奶都教左幾次,係要日日持續咁教,佢地先入腦,仲要迫佢地用,家下我奶奶成日用語音留言俾我,投訴佢個仔,投訴我子女,好好笑。

家龍mA    發表於 14-9-23 14:59

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我媽唔止75啦, 教佢用LINE都學左幾個月先曉, 勉強用到溝通, 不過, 佢真係教完用就好易忘記, 例如打完字要按"送出"的, 佢原本識左, 但用用下突然有一日又會唔識按"送出"。

我媽有中三程度架。我奶奶都未有70, 佢就係文盲,所以無可能用智能電話。

是是但但  我媽都係文盲,用唔到   發表於 14-9-23 15:25
是是但但  媽媽有中3,好叻!  發表於 14-9-23 15:25

伯爵府

教bb學某樣野都唔只一個月,你無耐性就算啦

伯爵府

教佢用錄音得唔得

男爵府

引用:我 99 最近學人用智能電話 我地成家人出動

原帖由 anitapooh41 於 14-09-23 發表
我 99 最近學人用智能電話 我地成家人出動教佢 但教極唔識 究竟係佢個人吸收問題 定 普遍老人家問題 其他 a ...
人 …係有生理循環 ……人一出世係要人照顧,都老了就像變回BB一樣 ~~俾d耐性啦jm沒有他們的附出也沒有今天的自己

karenlyk    發表於 14-9-23 13:01
nightingale    發表於 14-9-23 08:27
madeinhongkong  講得好岩!  發表於 14-9-23 02:50

男爵府

75歲呀,你估仲後生咩。

瑪瑙宮

畀面勳章

引用:我+99+最近學人用智能電話+我地成家人出動

我 99 最近學人用智能電話 我地成家人出動教佢 但教極唔識 究竟係佢個人吸收問題 定 普遍老人家問題 其他 a ...
你唔使咁harsh呀?

櫻花bb  我都想講  發表於 14-9-23 15:37
bosch  我都想講呢句.  發表於 14-9-23 03:08

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我媽就快60, 都係岩岩學識whatsapp, 主力係我教(但我唔係同佢住, 都係等返屋企時先教到佢)
教長者用科技野真係要無限耐性架, 因為你要預左教一次唔會明, 一定會問完又問, 轉頭又唔記得點用
不過果個係自己媽媽, 點辛苦都會耐心教佢

伯爵府

我媽咪都接近70,我教左3次佢就曉,我媽咪表達能力唔係甘好,未用過智能手機,所以我第一次教佢用果時,就無講咩野,只係當住佢面,叫佢用手禁呢個,再禁呢個,要佢自己試,佢做多2次就知道點開whatsapp,跟住我就用部機sent啲message去佢手機,跟住再捉住佢對手禁邊個制可開番短信黎睇,有時老人家講極未必曉,年紀大係會甘,但係叫佢跟住我講既黎做,指埋比佢,老人家禁多兩次,會易上手好多!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:75歲識用智能電話已經有10個叻啦

原帖由 rilakkumapig 於 14-09-23 發表
75歲識用智能電話已經有10個叻啦
咪係囉! 老人家要學識科技, 如果本身冇咩墨水, 難度都有九級架

大宅

我媽媽就67歲佢去年都話要換智能電話,咁換咗後我同哥哥慢慢教佢!佢地年紀大真係難吸收D,但我見媽媽好認真努力咁學,我地教咗佢幾日已識用!佢唔識打字會用表情符同錄音我呢年去旅行打tango比佢又識聽,佢響我旅行期間又whatsapp我講家中事

珍珠宮

引用:我 99 最近學人用智能電話 我地成家人出動

我老爸ok woh...只係成日打漏... 有時睇到R 哂頭

所以依家叫佢留 voice message

Yubi.T  voice msg  發表於 14-9-23 10:25

大宅

回覆 anitapooh41 的帖子

係你地要佢識?定係佢自己想識用?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我+99+最近學人用智能電話+我地成家人出動

我奶奶都71,玩whatsapp wechat candy crush. 慢慢教吧。加油

伯爵府

我62成90時話要電腦,要我地出智能手機比佢,結局我地出比佢,出個平安鍾電話,攪咗好耐都未識用個平安鍾呀。

伯爵府

75用智能手機已經好叻,大多數都有老花,真係睇得好辛苦㗎。

禁止訪問

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

淨係教佢用voice message 會唔會容易啲呀?

Yubi.T  x2  發表於 14-9-23 10:26

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我媽早幾年都想轉智能電話, 當時都過60.
學極都唔識, 今年佢大部份朋友都轉左,
佢叫我比部電話佢試下.
但手又唔定, 淨係打出打入都唔得, 成日手震, 按[打電話],
就變成掉到垃圾桶.

之前發現佢記性差, 轉介睇醫生. 上星期仲做左腦退化測試.
雖未致不合格, 但都中少少.

佢記5分鐘之前講的野都唔得, 放棄了唔學. 佢地上年紀,
學新野有困難.
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...10

尾頁

跳至