自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:罰小息

罰小息真係好小事,甘小事老師都要同家長講,老師真係好唔得閒。放鬆啲啦

別墅

多謝咁多位,小兒今年P2,係插班生,之前間學校好小罰小息,可能間間學校規舉唔同吧,因班主任都是今年新入職的,所以上來問下。不過我仔呢排有d曳,抵鬧

Lacelace  小朋友要適應環境呢   發表於 14-10-9 16:01
Lacelace  慢慢教  發表於 14-10-9 16:01

珍珠宮

咁小事都要向你稟告?

男爵府

咪係,咁小事唔滿意都要出聲,有時老師仲會罰錯好人
小學世界同成人差不多

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:我囡罰小息唔會通知我,通常係佢自己鬼拍後

原帖由 silly_shan 於 14-10-09 發表
我囡罰小息唔會通知我,通常係佢自己鬼拍後尾枕唔小心講咗出嚟

...
梗係晤講啦,博鬧咩

我小學俾老師罰都晤會話我媽知

子爵府

好媽媽勳章

引用:我囡罰小息唔會通知我,通常係佢自己鬼拍後

原帖由 silly_shan 於 14-10-09 發表
我囡罰小息唔會通知我,通常係佢自己鬼拍後尾枕唔小心講咗出嚟

...
我女都係咁

終於有褲着!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

咁應該好小事啫,同埋小朋友應該會知因咩事被罰

禁止訪問

男爵府

小學罰小息好普遍喇! 我姪女都會比老師罰小息, 通常都係食飯食得慢, 午膳時間都唔夠時間食, 咁唯有小息食

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果老師罰每個學生都要通知家長,老師嘅工作量又要增加一倍。
掉轉如果果小朋友係十分曳,老師每日都打電話同佢父母講佢點曳,點罰佢,父母唔會覺得好煩,壓力好大嗎?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:JTBGX 的帖子

罰小息通常係因d雞毛蒜皮的事,所以一般唔通知家長。
例如:
上堂傾計
在校內奔跑
亂丟垃圾
騷擾同學

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

罰小息好小事 通常老師都唔會通知家長
罰留堂就會講了

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

而家老師要做好多野架,罰個小息都要打電話,咁真係通頂唔駛訓都似

珍珠宮

引用:小朋友被罰小息,老師會告訴家長嗎?通常咩

原帖由 JTBGX 於 14-10-09 發表
小朋友被罰小息,老師會告訴家長嗎?通常咩原因會被罰?
我仔周一被罰小息,琴日才聽佢講,老師一直未同我 ...
放鬆d...好小事...我小時試過, 我仔亦試過, 可能係d minor 事, 唔記得為乜。

但肯定冇通知家長。

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

JTBGX 發表於 14-10-9 15:17
小朋友被罰小息,老師會告訴家長嗎?通常咩原因會被罰?
我仔周一被罰小息,琴日才聽佢講,老師一直未同我地講(我每日學校接放學),我問仔點會被罰,佢話老師未講,佢自己估係抄手冊抄漏一個頁碼。
小朋友做錯要罰,但之後老師為何不同家長講?宜家罰小息好普通嗎?

好小事咋喎....

..不過如果成日都罰既, 唔洗個細路講, 家長日, 老師一定會同你講....

BTW...留個底先

KBIB2008  你鬼馬喇!   發表於 14-10-9 22:31
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

如果唔係咩大件事,老師罰完都唔會講。

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

冇諗過罰小息都要通知家長,老C真係暈了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔個班日日都有同學被罰企小息,佢講到好平常咁,但會話清楚比小朋友知因咩事要罰。

子爵府

好媽媽勳章

我仔俾人罰就當然唔會同我講,老師都唔會講,又時自己爆嚮口才講,不過次次都話唔知自己衰什麼,攪到我問返同學仔家長才知。所以我一定要整個同學group.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

唔會通知家長,如果要罰長時間先會咁做。

首頁

尾頁

跳至