親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:回覆+PCMW+的帖子hsbc

原帖由 alolo 於 15-01-16 發表
回覆 PCMW 的帖子

hsbc
Thank you

大宅

我試過早2年, 阿仔發高燒要入院, 最後claim保險, 一家3口( 阿仔, 爸爸, 媽媽),
由保險公司claim差不多足.

男爵府

睛靈勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 suika_gi 的帖子有, 我上年出發前都人

原帖由 alolo 於 14-10-21 發表
回覆 suika_gi 的帖子

有, 我上年出發前都人係因為小朋友發燒而冇得去, 搵醫生寫証明唔適合外遊就CLAIM番 ...
請問你買邊間旅遊保險?

靚太唔易做!!

男爵府

睛靈勳章

引用:Quote:原帖由 suika_gi 於 14-10-18 發表小

原帖由 jjsiuyin 於 14-10-18 發表
咁様未必有得賠 因為保險係寫明重病 如 Cancer
旅遊保險唔包cancer架

別墅

大家既回應都好參差...未試過,又真係唔好斷估....

我因為有小朋友,臨出門前都睇左幾隻旅遊保險,先知原來隻隻唔同,不能一概而論...

我最後都係買左匯豐,因為其他果D,一d寫明要住院先有得賠,而一d就話唔住院就只能賠一半....有d就寫明患有"嚴重疾病",另一d就只係話"因病未能成行"....

因為我有埋親戚一齊去,而機票係寫明一定要所有人上機先可以,一個唔上,其他既都唔可以上機,於是,我就要搵埋一隻係保埋同行人士既....我以前買開藍十字,但佢上網買,只能買到一個FAMILY,我想再加埋親戚一齊買,就做唔到....但係,匯豐就做到....

其實匯豐個價錢唔算貴,不過,惟一唔好,就係我上網買,買完,最後既頁面叫我PRINT低資料,就係咁,就完了.....佢連再SEND CONFIRMATION去我EMAIL都冇,變左想有個SUMMARY知道每項細節既保障,都冇...要就自己上匯豐個網抄低....呢一點,我覺得唔係咁多....

子爵府

引用:大家既回應都好參差...未試過,又真係唔好斷

原帖由 kendracayo 於 15-05-04 發表
大家既回應都好參差...未試過,又真係唔好斷估....

我因為有小朋友,臨出門前都睇左幾隻旅遊保險,先知原來隻 ...
唔係喎,佢會寄本書出來的。

男爵府

畀面勳章

回覆:因病取消旅行(旅遊保險賠償)

好彩最後airline cancel左我班flight,我可以full refund!

別墅

回覆 jemswin1 的帖子

咁我要問下先...

男爵府

中銀都係咁寫播"因病未能成行"....此句, 發燒都可以claim吧

別墅

jemswin1 發表於 15-5-4 16:20
唔係喎,佢會寄本書出來的。
佢覆左啦...佢話若果我要D資料,就寄比我,但要一至兩星期,到時我都已去完旅行返黎....
真奇怪,唔係應該買完,就自動寄黎既咩????不過,咁大間公司,我都信佢既...

大宅

回覆:jjsiuyin 的帖子

試過朋友突然發現cancer都沒得賠。

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:試過朋友突然發現cancer都沒得賠。

原帖由 cuhkrain 於 15-06-12 發表
試過朋友突然發現cancer都沒得賠。
同事試過一早報左團同仔去泰國,臨出發前一天,醫生確認她媽有cancer, 本來都話吾賠。最後個agent 同他搞好耐,全數退回

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

引用:Quote:原帖由 cuhkrain 於 15-06-12 發表試

原帖由 seaheart88 於 15-06-12 發表
同事試過一早報左團同仔去泰國,臨出發前一天,醫生確認她媽有cancer, 本來都話吾賠。最後個agent 同他搞好 ...
邊間?

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆:cuhkrain 的帖子

應該蘇黎世,因為我們是同一保險agent, 我次次出門佢都幫我買蘇黎世

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

應該蘇黎世,因為我們是同一保險agent, 我次次出門佢都幫我買蘇黎世

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

初頭claim,保險其實話不賠,又話她媽媽一直有咳睇醫生成兩個月,所以為預知病,但其實一直都不知有癌,只係睇咳,見好耐不好,醫生才建議拍片抽血。一通知已係肺can又有積水。搞左好幾過月,才賠足團費

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

引用:有冇人試過?是否只需要比普通病假紙就得?

原帖由 suika_gi 於 14-10-18 發表
有冇人試過?是否只需要比普通病假紙就得?
唔同旅遊保險有唔同terms!你可上網check番你買個隻!

我一向買個隻係醫生證明不適合外遊就得!

大宅

回覆:seaheart88 的帖子

Thx.

子爵府

引用:前2年聽朋友講,一家4口跟團去日本旅行,男

原帖由 fishwawa 於 14-10-21 發表
前2年聽朋友講,一家4口跟團去日本旅行,男人耳水不平衡,頭暈,開左醫生證明!
旅行社職員幫佢攪claim,最 ...
想問是claim到男人一人费用定一家四口的?

男爵府

回覆:木土土 的帖子

你買边間呢?

首頁

尾頁

跳至