懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:點解台灣、首爾鐵路既人寧願企都唔坐關愛座

原帖由 蘇蝦仔BB 於 14-11-07 發表
點解台灣、首爾鐵路既人寧願企都唔坐關愛座?香港人(其實多數係新香港人)就唔會理你!(我依家就係企喺關 ...
好多人都係咁!之前有嗰學生坐係嗰關愛坐仲對住嗰企係我前面既孕婦講,D大肚婆真係煩

男爵府

引用:Quote:原帖由+蘇蝦仔BB+於+14-11-07+發表點

原帖由 dorahelen 於 14-11-08 發表
唉我試過陀住六個月見晒肚時(我係瘦底,一定冇搞錯,)比個阿嬸鬧我,話我點解坐关愛座,正義澟然咁叫我起身 ...
如果我係你,我會出聲話我大肚,可唔可以叫隔離正常既後生們讓坐呢?

洋房

我見過有個媽媽抱著一個一歲都唔夠既小朋友上巴士,關愛座兩個年輕人都沒有讓座.最後自己出聲希望果兩個年輕人讓座.我覺得大家遇到呢D 情況就算唔關自己事都好,都一定要出聲,唔可以助長呢種風氣.

水晶宮

其實真係頂唔順要出聲架,我試過,企半個鐘,
到落車時差d行唔,暈係醫院門口。

男爵府

回覆:公共交通工具關愛座 - 長途車無人讓座

我都係搭長途車(唔塞車都差唔多一個鐘)返放工,返工總站上一定有位坐,收工就中途站上車,我會等見到有位我先上,寧願等多幾架車,唔會expect有人讓,人地都有俾錢亦都會攰有權坐,況且我大肚又唔係大晒,如果咁唔好彩睇錯/上到車個位俾人坐左咪唯有企,不過多數都會有人讓俾我

子爵府

回覆 n128 的帖子

已放棄, 投訴左成個月都冇改善, 最後選擇揸車, 讓返個企/坐位俾比其他人.

複式洋房

我算好幸運無論坐西鐵地鐵或長途巴大多數都有人讓,其實長途巴有人讓真係好感激,將心比己放左工大家都好攰。不過我發現讓座的通常係中年男女,年輕人極少

首頁

尾頁

跳至