2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:11月已生的媽媽們~大家分享下出世後的生活吧~

剛剛訓醒餵完啊B,再punp奶今次格了4小時所以再多啲,記得飲多啲湯或暖水,每次pump前一定要飲暖水,好多啲奶

別墅

引用:我B埋身食得好慢,所以我pump出黎餵人奶唔

原帖由 NaNaTing 於 14-11-20 發表
我B埋身食得好慢,所以我pump出黎餵人奶唔可以懶,餵人奶係先苦後甜,我三小時pump一次,由8/11 得40ml到宜 ...
我最後決定放棄餵人奶了
因為谷奶太辛苦
BB又唔埋身啜
所以奶量由初初80ml下隆到現在30ml
唸住繼續泵到無就算了

人奶媽媽真的很利害.....
我真的沒有那份毅力

別墅

引用:而家食奶粉多,人奶每日一至兩餐咋,無咩奶

原帖由 samsam89 於 14-11-18 發表
而家食奶粉多,人奶每日一至兩餐咋,無咩奶,我無埋身了,佢推開我,飲慣奶樽,剛我仲買左幾盒奶袋,曬左ha ...
我bb唔肯埋身啜
所以我只係泵
無bb嗓力的剌激
泵奶好容易越來越少
我就收緊奶了
打算泵到無就算

不過呢兩日bb好似有啲肚痾
唔知係咪人奶食少左
奶粉多bb一時唔係幾適應

別墅

引用:其實泵有泵既好,量化到+bb+食幾多,同埋半

原帖由 chupybo 於 14-11-19 發表
其實泵有泵既好,量化到 bb 食幾多,同埋半夜埋身餵有可能餵左成個鐘佢都食唔飽你都唔知點算好,泵定就可以 ...
我已經唔想泵
打算全奶粉算了
可能係賀爾蒙影響
心情太抑鬱....
所以奶都越來越少

複式洋房

回覆 greentea14 的帖子

同樣感覺,不過我個仔每次食成粒鐘,之後又用粒鐘時間泵,無得瞓

複式洋房

回覆:JuJu~ 的帖子

有冇試過返健康院呀?姑娘會幫你,我上次聽健康院講座,d媽媽教有咩關於餵唔到奶嘅問題就記得返去健康院搵姑娘,隨時都可以約佢地架,加油呀媽媽!

複式洋房

回覆:JuJu~ 的帖子

開頭我思想都甘,生佐認為解脫,但發現原來係開始忙,但bb越大越規律,你就會輕鬆d,我女都係11月出世,最重要你自己心情要調節好,要唸下呢個係愛情結晶品,係會開心d,我其實都係甘訓得好差,又辛苦,但見到拒對住我笑就會覺得甜蜜,加油啊

大宅

我係第2胎媽媽,大家加油呀,辛苦時間好快過,甜蜜時間好快好多

首頁

尾頁

跳至