2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:如果15年入唔到N班,16年你哋會報咩??

大家想想,每年報考幼稚園是年尾10月11月的事,而真正入讀是下年8月9月的事。
不要少看小朋友的能力,每個月成長都會給父母有驚喜,我仔去lN幼稚園時,只識講10個以內的詞語,約過了半年,我仔便進步了很多⋯

大宅

回覆:如果15年入唔到N班,16年你哋會報咩??

由於我亦同時考慮他如做大b,以後讀書都大個其他同學很多,漸漸長大到他懂事後可能會影響他的心理,最後我幫他選擇直入K1。
最初入學自理能力會弱d(尤其是男仔),但都很快適應,學習上也沒出現問題!
妹妹也是10月細b,我會照樣安排她直入K1的😊

複式洋房

回覆:Him1021c 的帖子

咁唔讀n嗰年你點同佢過架,有冇報班

大宅

回覆:如果15年入唔到N班,16年你哋會報咩

我都想直報k1,希望到時面試表現好d。雖然都想佢享受bb嘅玩樂時光,但同時我都想佢自理能力好d,學習控制情緒…好矛盾

男爵府

大囡讀緊幼稚園校長建議我細囡明年讀N班,我都15、16。細囡比較細粒,心中偏向明年讀N班,N班可以學到自理能力,玩遊戲開心D。

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

回覆:bobocat80 的帖子

其實照計9月1都未夠7歲😅

別墅

回覆:如果15年入唔到N班,16年你哋會報咩

我仔都係12月超細b. 果時n 班報唔到, 就直上K1. 確實男仔發展較慢,但因為多左時間觀察佢, 覺得佢而要多一年準備小一, 於是原校repeat K2
咁仲可以比多d 練習時間佢學寫字.
只係要小心, 唔係間間幼稚園接受repeat (同k3 要比學費全費)

大宅

回覆:Him1021c 的帖子

請問直上K1即係幾歲讀?

大宅

即2歲10個月入讀K1呀

複式洋房

回覆 Him1021c 的帖子

當幫大女報考學校時,有同樣的問題,他跟妹妹同樣是10月尾出世的細b來。
我都沒有2歲N班俾佢俾佢 in
之後下年也同時幫佢報考及N及K⋯有K收左,直接讀K....今年P1, 讀得好辛苦,好後悔...
妹妹一定遅一年讀,入生要讀十幾年書,讀得辛苦好慘
遅一年讀只係6歲10個月有果10分的

男爵府

Hello,唔知仲有冇人睇到呢個post?
我原本話遲一年會冇10分原來係錯個,
宜家阿仔開始準備讀K1啦,
亦都睇咗好多關於年尾出世小朋友讀書情況
最後決定俾距讀多年
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

首頁

尾頁

跳至